Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Aan de slag als freelancer? Zo hou jij je stressniveau onder controle!

Je bent je eigen baas, kiest zelf je opdrachten en bepaalt op eigen houtje wanneer je wel en niet werkt. Dat zijn grote voordelen van werken op zelfstandige basis. Maar als freelancer sta je ook voor heel wat uitdagingen en die challenges kunnen best veel stress veroorzaken. Met deze tips hou jij je stressniveau makkelijk onder controle.

Bright Plus

4 min. leestijd

De uitdagingen van freelance

Vrijheid. Dat is voor veel freelancers de grootste troef van aan de slag zijn als zelfstandige. Begrijpelijk, maar je eigen baas zijn betekent ook dat alle verantwoordelijkheid op je eigen schouders rust. Geen werkgever die elke maand netjes je loon uitbetaalt, niemand die je deadlines opvolgt en geen collega’s die kunnen inspringen als je eens een baaldag hebt.

 Iedereen heeft weleens stress, maar als freelancer heb je nu eenmaal taken die je als werknemer met een vast contract niet hebt. Denk maar aan het beheer van je eigen boekhouding, je eigen werkplek organiseren, je uurrooster opstellen en noem maar op.

Daarnaast loop je ook enkele voordelen mis. Je hebt geen betaalde vakantiedagen of betaalde feestdagen en de regeling i.v.m. ziekteverlof is complexer. Die keerzijde kan voor stress en druk zorgen. Gelukkig kan je daarop anticiperen met deze tips.

Bouw structuur in

Alles mag, niets moet. Dat klinkt fantastisch, maar medewerkers die écht goed functioneren zonder enige vorm van structuur zijn zeldzaam. Mensen houden nu eenmaal van routine en doen het goed als ze een zekere houvast hebben. Ga voor jezelf na welke zaken jou op dit moment stress bezorgen en hoe je ze aan banden legt. Zo kan je bijvoorbeeld…

  • Een planning voor jezelf opstellen:
    • Op welke dagen werk je, op welke dagen doe jij je boekhouding, facturatie, administratie, klantenwerving? Wanneer bouw je ruimte in voor vrije tijd, afspraken, hobby’s, events, netwerken?
  • Een uurrooster voor jouw klant opstellen:
    • Wanneer werk je, wanneer heb je pauze, wanneer ben je bereikbaar?
  • Een vakantieplanning opstellen:
    • Wanneer neem je vakantie? Hoe overbrug je die periode financieel?
  • Een lijst met deadlines opstellen:
    • Welke opdrachten heb je momenteel allemaal lopen? Wanneer moeten die zijn afgerond?
  • Een prestatiesheet bijhouden:
    • Wanneer heb je voor welke opdrachtgever gewerkt? Hoeveel tijd spendeerde je aan een opdracht?

Vraag feedback

In een klassieke werksituatie krijgen werknemers feedback van hun leidinggevende. Dat gebeurt vaak tijdens de jaarlijkse evaluatiegesprekken. Ben je jouw eigen baas, dan zit er niemand automatisch klaar om dat te doen.

Vraag daarom expliciet feedback aan je opdrachtgevers. Feedback is breakfast for champions: het is de beste en snelste manier om bij te leren en te groeien in de toekomst.

 Om feedback zo efficiënt mogelijk te verwerken volg je 3 stappen. De 3 B’s van feedback ontvangen zijn…

  • Begrijpen
    • Verplaats je in de beleving van je opdrachtgever en luister goed. Vat de feedback die je krijgt voor jezelf samen en stel vragen als iets niet duidelijk is.
  • Bedanken
    • Feedback – of die nu positief of opbouwend is – wordt altijd met goede bedoelingen gegeven. Erken de intenties van je opdrachtgever en bedank hem of haar voor de nuttige input.
  • Beoordelen
    • Laat de feedback even bezinken en bepaal dan wat je ermee wil doen. Welke zaken neem je mee? Wat heb je eruit geleerd? Hoe ga je de feedback in de toekomst toepassen?

Leer ‘nee’ zeggen

Als freelancer bepaal je zelf welke freelance opdrachten je aanneemt. Tenminste als je even goed ‘nee’ als ‘ja’ kan zeggen. Te veel hooi op je vork nemen is – zeker voor beginnende freelancers - een veelvoorkomende valkuil. Ze vrezen dat ze opdrachtgevers zullen verliezen als ze een opdracht weigeren of dat ze inkomsten zullen mislopen die ze nodig hebben als het later een tijdje wat rustiger is.

Op korte termijn geeft (te) veel opdrachten aannemen misschien een gevoel van zekerheid, maar op lange termijn heeft het een averechts effect. Je raakt overwerkt en kan niet meer voldoen aan de kwaliteitseisen die jij of je opdrachtgever stellen. Daarom is het heel belangrijk dat jij met behulp van deze tips op het juiste moment en de juiste manier ‘nee’ leert zeggen.

Deconnecteer

In onze moderne bedrijfswereld is het voor iedereen een uitdaging om een goede balans te vinden tussen werk en privé. Omdat je als freelancer geen opgelegd uurrooster hebt, je meer verdient als je meer werkt en je vaak thuiswerkt, is het soms nog moeilijker om de riem er op tijd af te leggen. Nochtans zijn die momenten van rust en deconnectie van essentieel belang. Bouw ze in door…

  • Bewust pauzes in te lassen.
    • Neem elke dag een echte lunchpauze weg van je werkplek, bouw vaste pauzemomenten in en bepaal op voorhand tussen welke uren je die dag zal werken.
  • Bewust vakantie in te plannen.
    • Neem op geregelde basis écht vakantie en koppel jezelf volledig los van je werk. Hou ook rekening met je vakantieplanning bij het aannemen van opdrachten. Bestaat de kans dat je een project niet meer kan afwerken voor je verlofperiode? Dan neem je de opdracht beter niet aan.
  • Een werkplek in te richten.
    • Richt thuis een echte werkplek in. Die plek dient enkel om te werken, zodat je aan het einde van je werkdag letterlijk en figuurlijk de deur achter je kan dichttrekken. Je kan ook op geregelde basis werken in een co-working space. Zo kan je aan het einde van de dag je werkplek zowel mentaal als fysiek verlaten en naar huis gaan.
  • Ook digitaal los te koppelen.
    • Bepaal op voorhand op welke momenten jij wel en niet bereikbaar bent en geef dit mee aan je opdrachtgevers. Een dringend telefoontje kan, maar maak er geen gewoonte van om voortdurend bereikbaar te zijn. Net als elke organisatie heb jij ook recht op ‘kantooruren’.

Laat je begeleiden

Je mag dan wel zelfstandig zijn, maar dat betekent niet dat je er alleen voor staat. Nood aan ondersteuning? Ook als freelancer kan je rekenen op anderen. Zo kan je de hulp inschakelen van een boekhouder, een mental coach of een HR-dienstverlener zoals Bright Plus die samen met jou op zoek gaat naar nieuwe en boeiende klanten.

Events en trainingen op de agenda

event

Printemps de l'Emploi Sint-Pieters-Woluwe

Sint-Pieters-Woluwe

app.event.read_more

event

Opendeurdag studenten | Bright Plus Vilvoorde 26 april
app.event.read_more