Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Je werd ontslagen. Na veel gepieker en gezwoeg, mag je eindelijk op sollicitatiegesprek. De rekruteerder kijkt je onderzoekend aan en dan komt het: "Waarom ben je van job veranderd?" Veel kans dat je een vaag antwoord geeft of je gal begint te spuien. Als je zo reageert, mag je het vergeten. Jobclubtrainer Veerle Stevens vertelt hoe het wel moet.

Bright Plus

2 min. leestijd

Uit een enquête blijkt dat veel sollicitanten uitermate vaag doen over de reden van een vroeger ontslag. Dit is dodelijk. De rekruteerder voelt feilloos aan dat er meer achter zit en verwijst hen genadeloos naar de rij van de afgewezenen.

Wat ook vaak gebeurt, is dat sollicitanten hun gal spuien over wat er allemaal fout liep in hun vorige job. Veerle: "Dit wordt allesbehalve gewaardeerd. De werkgever wil het risico niet lopen dat de kandidaat later ook over hém negatieve dingen vertelt. Bovendien is de kritiek nutteloos want elk verhaal heeft twee kanten en de andere partij komt niet aan het woord."

Veerle geeft 4 tips om het beter te doen dan de werkzoekenden uit de enquête.

Tip 1: neem de tijd om je ontslag te verwerken en wees positief

Als je aan de deur gezet wordt, voel je wrok ten aanzien van je voormalige baas. Daarom wacht je het best een tijdje vooraleer je weer solliciteert. Zo kan je je ontslag 'verwerken' en heb je tijdens het sollicitatiegesprek minder de neiging om bij de rekruteerder je hart te luchten. Laat je nooit, maar dan ook nooit negatief uit over je vorige job! Probeer je te concentreren op de positieve aspecten ervan en licht die toe.

Tip 2: maak geen probleem als er geen probleem is

Werd je ontslagen omwille van een herstructering, een faillissement of omdat je contract ten einde liep? Maak je dan vooral geen zorgen: werkgevers weten dat er veel koppen rollen in economisch barre tijden. Maak duidelijk dat je niet omwille van je prestaties werd ontslagen. Vertel bijvoorbeeld dat er in je bedrijf jammer genoeg een inkrimping van het personeelsbestand plaatsvond en dat jij als laatst aangeworvene eerst getroffen werd. Voeg er ook aan toe dat je daar begrip kan voor opbrengen.

Tip 3: gebruik je C4 als uitwijkmogelijkheid

Kwam je op straat terecht door een conflict op je werk? Dan wordt het moeilijker om een aanvaardbare reden te geven voor je ontslag. Wat je wel kan doen is kijken welke reden je werkgever op je ontslagdocument (C4) heeft geschreven. Vaak zijn werkgevers geneigd om een 'meer aanvaardbare' ontslagreden neer te schrijven, bijvoorbeeld: reorganisatie. Is dit het geval, dan kan je zonder blozen die reden geven tijdens het gesprek.

Tip 4: biedt je C4 geen uitweg, vertel dan de waarheid

Heeft je ex-baas er geen doekjes om gewonden en is hij genadeloos geweest op je C4? Dan zit er niks anders op dan open kaart te spelen. Kader je ontslag en vertel eerlijk en objectief over de situatie. Neem met andere woorden emotioneel afstand. Vertel vervolgens waar je in de fout bent gegaan en wat je hieruit hebt geleerd. Blijf zeker niet vaag over de reden en lieg in geen geval. Als je liegt, zal je je onbehaaglijk voelen en dit gevoel onbewust overbrengen op de rekruteerder.

Bron: VDAB

Events en trainingen op de agenda

event

Opendeurdag studenten | Bright Plus Vilvoorde 19 april
app.event.read_more

event

Printemps de l'Emploi Sint-Pieters-Woluwe

Sint-Pieters-Woluwe

app.event.read_more

event

Opendeurdag studenten | Bright Plus Vilvoorde 26 april
app.event.read_more