Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Verlof vragen? Weet wat wel en niet mag

De zon laat zich meer en meer zien en de zomer nadert. Badend in zonneschijn geniet je van je eerste terrasje. Mmmmm, je voelt de vakantiekriebels al! Zin om je verlof meteen te plannen? Zorg er dan voor dat je je rechten kent.

Bright Plus

2 min. leestijd

Hoeveel vakantie mag je wettelijk opnemen?

Je bouwt altijd vakantie op voor het jaar dat volgt op het jaar waarin je werkt. Hoeveel vakantiedagen jij mag opnemen, hangt dus af van hoeveel arbeid je het jaar voordien presteerde.

  • Werk je een heel jaar als voltijds bediende? Dan heb je het volgende jaar recht op 20 vakantiedagen. Dat aantal stijgt naar 24 dagen als je in een regime werkt van 6 dagen per week.
  • Werk je geen heel jaar of werk je deeltijds? Dan staat jouw verlof in verhouding tot de totale prestatietijd. Hoe minder uren je presteerde, hoe minder vrije dagen er op je teller staan.
  • Ben je arbeider? Dan heb je recht op 20 dagen wanneer je 231 werkdagen op je teller hebt. Werkte je minder, dan daalt jouw aantal wettelijke vakantiedagen.

Tip

Verander je van job zonder werkonderbreking? Dan wijzigt dat niets aan je vrije dagen. Tenzij je van een openbare functie naar een job in de privésector overstapt. Want dan bouw je pas verlof op vanaf je eerste werkdag in je nieuwe job.

Wanneer mag je vakantie opnemen?

Wanneer je vakantiedagen mag opnemen, hangt eerst en vooral af van het bedrijf en de sector. Werk je bijvoorbeeld in een school of in een bouwbedrijf? Dan ligt jouw vakantie op voorhand vast en valt die samen met de collectieve sluiting.

Wanneer er in jouw bedrijf geen algemene vakantieperiode van toepassing is, spreek je met je werkgever af wanneer je individueel verlof neemt. Geef je baas een voorstel voor je verlof en hij geeft zijn akkoord of keurt je aanvraag af. Je beslist dus in samenspraak, zonder dat een van de partijen verlof mag opdringen.

Daarover zijn wel enkele regels:

  • Je hebt recht op minstens één week onafgebroken vakantie per jaar.
  • Tussen 1 mei en 31 oktober mag je sowieso twee doorlopende weken vakantie opnemen.
  • Jouw aanvraag voor verlof tijdens een schoolvakantie krijgt voorrang als je schoolgaande kinderen hebt.

Tip

Nadert het einde van het jaar en heb jij nog vrije dagen in overvloed? Dan krijg je nog tot oudjaar tijd om ze op te nemen. Je werkgever mag je wettelijke vakantie minimum niet weigeren en jij mag je dagen niet overdragen. Plan je vakantieoverschot dus op tijd in.

Andere dagen

Er zijn nog heel wat andere manieren om meer vakantiedagen te vergaren:

  • Je krijgt extralegale dagen van je werkgever.
  • Je bouwt adv-dagen op door over te werken.
  • Je vraagt onbetaald verlof wanneer je minder dagen hebt dan het wettelijke minimum (opgelet: je werkgever mag dat wel weigeren).

Bovendien geven jouw persoonlijke omstandigheden je vaak extra dagen. Denk maar aan klein verlet, ouderschapsverlof of betaald educatief verlof. Vakantie genoeg, dus!

Events en trainingen op de agenda

event

Printemps de l'Emploi Sint-Pieters-Woluwe

Sint-Pieters-Woluwe

app.event.read_more

event

Opendeurdag studenten | Bright Plus Vilvoorde 26 april
app.event.read_more