Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Corona, wat doet dat met jouw bankrekening?

De crisis zorgt dat veel werknemers volledig of gedeeltelijk onder tijdelijke werkloosheid vallen. En dat zorgt mogelijks voor een vermindering van je loon. Gelukkig zijn er enkele maatregelen in werking getreden om de schade te beperken. Wij zetten ze even op een rij.

Charlotte Keulen

1 min. leestijd

1. Loon

Net zoals je bij algemene werkloosheid terecht kan bij je hulpkas voor een uitkering, geldt dit ook voor tijdelijke werkloosheid Corona. Er werd zelfs een vereenvoudigde procedure voor ontwikkeld. Je kan online een aanvraag indienen bij de hulpkas van jouw regio. Het bedrijf waarvoor je werkt, doet dit op haar beurt ook. Zo heb je automatisch recht op een uitkering voor de dagen dat je werkloos bent. Deze uitkering bedraagt 70% van je loon en wordt pro rata berekend. Dit loon is wel begrensd tot € 2.754,76 bruto per maand en hier wordt ook de bedrijfsvoorheffing van 25,75% van afgetrokken. Maar hier bovenop krijg je, vanuit de overheid, nog een extraatje. Per dag tijdelijke werkloosheid corona krijg je een compensatie van €5,63 bruto.

Deze uitkering kan je telkens verwachten in het begin van de maand volgend op jouw werkloosheid.

2. Extra maatregelen

De Vlaamse overheid voorziet verder ook een tussenkomst in de water- en energiefactuur van werknemers die tijdelijk werkloos zijn ten gevolge van Corona. Dit is een forfaitair bedrag van €202,68, gebaseerd op het gemiddelde verbruik van een gezin. Het bedrag blijft hetzelfde, ongeacht gezinsgrootte of aantal dagen werkloosheid.

Hoe werkt dit? Hiervoor moet je niets extra doen. Jij betaalt je facturen zoals gewoonlijk en de bijdrage vanuit de overheid verschijnt op jouw rekening. Voor deze compensatie is nog geen exacte betalingsdatum bekend. Ten vroegste midden mei kan je dit extraatje op je rekening verwachten.

3. Andere vragen beantwoord

  • Je ontvangt geen maaltijdcheques voor dagen dat je technisch werkloos was. Ook ecocheques worden pro rata berekend. Dagen waarop je technisch werkloos was, tellen dus niet mee.
  • De periode van werkloosheid heeft ook invloed op je eindejaarspremie. Deze wordt namelijk pro rata berekend. Dagen dat je technisch werkloos was, zorgen er dus voor dat je premie lager zal liggen.
  • Wat met het pensioen? Een periode van onvrijwillige werkloosheid waarbij je een uitkering ontvangt, wordt meegeteld voor de berekening van jouw pensioen. Dus je werkloosheid omwille van corona zal geen effect hebben. Ook op het uiteindelijke bedrag van het pensioen, heeft dit geen nadelige invloed. Deze periode wordt verder ook in rekening gebracht om te kijken of je vroeger met pensioen mag gaan.
  • Andere extralegale voordelen blijven behouden. Er verandert dus niets aan je eventuele hospitalisatie- en groepsverzekering, GSM abonnement, laptop, bedrijfswagen…

Over de auteur

Charlotte Keulen

Vroeger schreef ik gedichten en teksten voor liedjes. Ik droomde ervan de tweede Britney Spears te worden. Zowel mijn schrijftalent als mijn zangtalent zouden helaas nooit het daglicht zien. Ten eerste was ik nooit tevreden over mijn eigen creaties en ten tweede heb ik een stem die absoluut niet gemaakt is om ook maar één noot te zingen.  

Een marketingdiploma, een cursus copywriting en heel wat ervaring later, zet ik mijn wil om te schrijven anders in. Als Digital Recruiter bij Bright Plus kan ik vaak urenlang intens tokkelen op mijn toetsenbord. Mailings, vacatures die gepimpt moeten worden, social media posts, en uiteraard deze blogs. Overal kan ik mijn creativiteit in kwijt. Zo leg ik nu dagelijks mijn tekstueel ei. Met creaties die ik regelmatig wél de buitenwereld durf insturen.

Want ik zit met een overvol hoofd, altijd en overal. Maar als ik een tekst schrijf geraak ik volledig "in the zone". En dat is steeds eventjes genieten!

Lees meer van deze auteur