Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

De Grote Uittocht van Kerstmis

Januari. Start van een nieuw jaar, nieuwe voornemens, nieuwe kansen! Maar ook: het Grote Einde der Kerstperiode. Dramatisch muziek klinkt in het achterhoofd, ogen schieten paniekerig heen en weer: de uittocht van de persoonlijke Kerstbubbel is begonnen.

Axelle Bombay

1 min. leestijd

Bombastische etentjes, het wekenlange aftellen, Wham! op repeat… Het is tijd om de hele jingle spirit achterwege te laten, en dat liefst zonder een mental breakdown aan je bureau. Want het leven en ook jouw job gaat door, ondanks het trieste vertrek van Santa en zijn gevolg.

Vergeet overgebleven restjes Kerststronk als ontbijt, je wordt verwacht weer een voedend en gezond goedje binnen te krijgen. Marsepein en suiker zijn een no go voor je concentratie en productiviteit – al is er ruimte voor discussie over het pleziergehalte van zo’n gezond alternatief. Joggingbroeken en trainingspakken worden onherroepelijk weer naar de kast verbannen, de knop van die geklede broek moet en zal opnieuw dichtgaan. Fluffy sokken worden uit de categorie ‘te dragen overdag’ gebonjourd, om nog maar te zwijgen van die ultrazachte – maar licht foute – pomponpantoffels.

Jawel, je moet na dagen in je knusse Kerstbunker toch echt weer de wijde wereld in. Op naar kantoor! Waar de laatste mailtjes werden afgesloten met “Alvast prettig feesten gewenst!”, wordt er onverbiddelijk teruggegrepen naar de klassieke, doch minder vreugdevolle “Mvg”. De o zo vrolijke kerstkaarten op de bureaus werden dramatisch bedolven onder nieuwe dossiers. Overgebleven cadeaupapierrestjes raakten in de vergetelheid ergens onder een bureau, de tragedie van Woody uit Toy Story is er niets tegen. Raamtekeningen zijn nergens meer te bespeuren, dat net ontdekte tekentalent van je collega is in trieste stilte heengegaan.

Desondanks alle tragedie die gepaard gaat met het voorbijgaan van december, is er ook lichte hoop dat je deze moeilijke periode doorkomt. Je bent niet alleen, de hele wereld rouwt – al dan niet met een hoog dramagehalte – om het verlies van fonkelende lichtjes in de straten. Herpak jezelf, maak werk van die goede voornemens en ga er met een vliegende start tegenaan! Toch last ermee? Vrees niet langer en blijf Kerst stiekem het hele jaar door vieren. Mariah Carey kan je metgezel worden bij elke autorit, de kerstboom gebruik je in april gewoon als paasboom, je kerstlichtjes gebruik je op een warme zomeravond in augustus op je terras en voor je het weet zijn we weer december. Merry Christmas!

Over de auteur

Axelle Bombay

Ik zit met een bomvol hoofd, waar af en toe woorden uitrollen. In de vorm van een halve betekenisvolle zin of pagina's vol gebrabbel. Klein geluk is iets waar ik van leef en ook heel vaak in schrijven vind. Pen en papier of laptop met klavier, als het alstublieft maar letters zijn die snakken naar een verhaallijn. Leven zonder schrijven, da's niet echt leven, toch?

Lees meer van deze auteur