Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Een sollicitatiegesprek in corona-tijden? Maak gebruik van Skype

In volle corona-tijden op sollicitatiegesprek gaan: is dat wel verstandig? Dit hoeft uiteraard geen probleem te vormen indien je de nodige voorzorgen treft. Maar je kan ook vragen om je gesprek online te voeren via Skype. Hoe dat werkt, dat leggen we je graag uit.

Charlotte Keulen

1 min. leestijd

De oplossing?

Digitale communicatie is steeds meer de gewoonte. Toch schrikt het zowel kandidaten als recruiters vaak af om een Skype interview te doen. Waarom? Vaak missen ze de persoonlijke connectie. Het lijkt moeilijk om in te schatten met wie je te maken hebt doorheen het scherm. Zonde, want deze digitale afspraak kan zorgen voor meer flexibiliteit en hierdoor speel je korter op de bal in jouw sollicitatieproces.

De voordelen op een rijtje

  • Tijdsbesparing: het spreekt voor zich dat je je voor een Skype interview niet hoeft te verplaatsen. Je gaat gewoon op gesprek vanuit je eigen woonkamer. 
  • Flexibiliteit: een Skype interview maakt het gemakkelijk om ook na de kantooruren een snel gesprek in de plannen. Want ook de recruiter hoeft hiervoor niet op kantoor te blijven en kan na het werk nog even digitaal kennismaken.
  • Persoonlijke kennismaking: ondanks de gemengde gevoelens hierover, zorgt Skype wél voor een face to face gevoel. Je krijgt een beter idee van de persoonlijkheid van je kandidaat dan bij een telefoongesprek omdat je de persoon in kwestie voor je ziet en oogcontact kan maken.
  • Twijfels bespreken: is er twijfel bij één van de partijen over de match? Dan is Skype een laagdrempelige manier dit te bespreken. Zonder veel tijd te verliezen kunnen de details concreet worden besproken.
  • Scherm delen: het is in Skype mogelijk om je desktop te delen. Dit een handige optie als je bijvoorbeeld de vacature nog eens wil laten zien of testresultaten wil bespreken.

Skype Etiquette

  • Hou het netjes: ook op Skype zorg je voor een verzorgd voorkomen. Het is niet omdat je in je woonkamer zit, dat je jouw meest comfy outfit uit de kast kan halen. Zorg eveneens voor een neutrale achtergrond, zodat je gesprekspartner niet wordt afgeleid. Vraag aan je partner/kinderen/huisgenoten om even niet binnen te stormen. Dit komt niet professioneel over. 
  • Wees stipt: respecteer de afspraak en log een tiental minuten op voorhand in. Zo ben je zeker dat alles tijdig werkt. Nog geen ervaring met Skype? Test dan ruim op voorhand alles uit zodat je het kan melden als er problemen zijn met je verbinding.
  • Koptelefoon: gebruik een koptelefoon met micro. Dit zorgt voor betere geluidskwaliteit, waardoor het gesprek vlotter verloopt.
  • Opvolging: is na het gesprek alles duidelijk? Wordt er nog iets van jou verwacht? Net als bij een live gesprek is het de bedoeling dat de opvolging helder is.

Veel succes!

Over de auteur

Charlotte Keulen

Vroeger schreef ik gedichten en teksten voor liedjes. Ik droomde ervan de tweede Britney Spears te worden. Zowel mijn schrijftalent als mijn zangtalent zouden helaas nooit het daglicht zien. Ten eerste was ik nooit tevreden over mijn eigen creaties en ten tweede heb ik een stem die absoluut niet gemaakt is om ook maar één noot te zingen.  

Een marketingdiploma, een cursus copywriting en heel wat ervaring later, zet ik mijn wil om te schrijven anders in. Als Digital Recruiter bij Bright Plus kan ik vaak urenlang intens tokkelen op mijn toetsenbord. Mailings, vacatures die gepimpt moeten worden, social media posts, en uiteraard deze blogs. Overal kan ik mijn creativiteit in kwijt. Zo leg ik nu dagelijks mijn tekstueel ei. Met creaties die ik regelmatig wél de buitenwereld durf insturen.

Want ik zit met een overvol hoofd, altijd en overal. Maar als ik een tekst schrijf geraak ik volledig "in the zone". En dat is steeds eventjes genieten!

Lees meer van deze auteur