Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Met deze tips vind jij vlot jouw nieuwe job, ook tijdens de coronacrisis

Wie tijdens de coronaperiode aan de arbeidsmarkt denkt, heeft het vaak over thuiswerken en technische werkloosheid. Maar laat die veranderingen in de manier van werken jou niet tegenhouden om je dromen na te streven en op zoek te gaan naar de job die bij je past.

Bright Plus

4 min. leestijd

Bright Plus-kandidate Elodie Compère is het bewijs dat het met de juiste ondersteuning helemaal niet onmogelijk is om een nieuwe job te vinden in tijden van corona.

Elodie vond als schoolverlater de ideale uitdaging bij Bright Plus Outsourcing Solutions

Elodie: ‘Als schoolverlater is solliciteren altijd spannend. Je moet voor de eerste keer op zoek naar een job en hebt nog niet veel ervaring. In tijden zoals de coronacrisis komen daar nog heel wat bekommernissen bij: ‘Hoe solliciteer je als je elkaar niet mag ontmoeten?’, ‘Zal online solliciteren wel vlot verlopen?’ en ‘Zijn bedrijven überhaupt nog op zoek naar nieuwe medewerkers?’. Stuk voor stuk vragen die dagelijks in me opkwamen. Toen ik uiteindelijk afstudeerde bleken die zorgen onnodig. Ik vond nog steeds zeer veel interessante vacatures en ook het online sollicitatieproces verliep veel vlotter dan ik had verwacht. Sterker nog: het had zelfs voordelen. 

Een vacature waar ik snel reactie op kreeg was die bij Bright Plus Outsourcing Solutions. Na een kort telefonisch gesprek volgde er al snel een online sollicitatiegesprek via een videocall. Het grote pluspunt was dat ik me voor deze sollicitatie niet hoefde te verplaatsen en op die manier kon solliciteren in het comfort van mijn eigen woning. Dat nam heel wat stress weg voor mij.

Ik kreeg de job uiteindelijk ook aangeboden en dat bleek een match op maat. Als medewerker van Outsourcing Solutions heb ik de zekerheid van een vast contract bij Bright Plus, maar werk ik steeds in andere bedrijven mee aan tijdelijke projecten. Een manier van werken die me veel variatie en werkervaringen biedt en waar tijdens de coronacrisis steeds meer vraag naar is. Bovendien stopt de ondersteuning van Bright Plus niet bij het zoeken van een project. Ze begeleiden me ook bij de opstart in elk nieuw bedrijf en gaan op regelmatige basis na hoe het project voor mij verloopt. Dat zorgt ervoor dat ik – ondanks het thuiswerken – steeds het gevoel heb dat ik ergens terecht kan met vragen en bedenkingen. Het geeft me het vertrouwen en de zekerheid die in tijden als deze meer dan welkom zijn.

De ondersteuning van Bright Plus stopt niet bij het zoeken van een project. Ze begeleiden me ook bij de opstart in elk nieuw bedrijf. Dat zorgt ervoor dat ik – ondanks het thuiswerken – steeds het gevoel heb dat ik ergens terecht kan met vragen en bedenkingen. Het geeft me het vertrouwen en de zekerheid die in tijden als deze meer dan welkom zijn.

Een nieuwe job in tijden van corona: dit zijn de ultieme tips van Elodie

1. Zorg voor een goede omgeving tijdens je online sollicitatiegesprek

In het comfort van je eigen huis solliciteren neemt een deel van de stress weg, maar dan moet je wel zorgen voor een optimale omgeving. Zet je op een rustige plaats zonder afleiding of stoorzenders, zorg voor goede, heldere belichting en voor een sterke internetverbinding.

2. Bereid je grondig voor

Naast de gewone voorbereidingen voor een sollicitatiegesprek kan je voor een online sollicitatie nog enkele extra voorbereidingen treffen.  Test het programma waarmee je het videogesprek zal voeren op voorhand al even uit. Check of je browser het programma ondersteunt, oefen de functies al tijdens een testgesprek en test of je video- en audioapparatuur optimaal werken.

3. Let op je communicatievaardigheden

Een videocall heeft natuurlijk ook beperkingen. Je maakt moeilijker oogcontact, mist een deel van elkaars non-verbale communicatie en je bent aangewezen op de snelheid van het internet om vlot te kunnen reageren. Hou rekening met die uitdagingen door duidelijk en traag te praten, regelmatig even in de camera te kijken en je gezichtsexpressie te gebruiken om een gebrek aan lichaamstaal op te vangen.

4. Benut je mogelijkheden

Dat je thuis solliciteert en enkel je gezicht zichtbaar is, maakt dat je jezelf een ruggensteuntje kan geven met een ‘spiekbriefje’. Je kan enkele staakwoorden uit je voorbereiding neerpennen op een papier naast je computer. Let er wel op dat je niet te vaak naar je nota’s staart. Zorg ook dat je alle andere papieren die je nodig zou kunnen hebben (zoals bijvoorbeeld je cv of portfolio) op voorhand klaarlegt bij je computer.

5. Laat corona niet door je hoofd spoken

Corona heeft op technisch vlak het sollicitatieproces een beetje veranderd, maar laat dat je niet van je stuk brengen. Dankzij de afgelopen periode ben je ongetwijfeld veel meer bedreven in je digitale vaardigheden en ben je flexibeler ingesteld. Je bent dus goed voorbereid op een online sollicitatiegesprek.

Onthoud ook dat er voor de rest niet veel veranderd is. De inhoud van een sollicitatiegesprek blijft nog steeds hetzelfde en op de meeste vragen kan jij je nog altijd even goed voorbereiden. Het beste advies blijft vooral om gewoon jezelf te zijn.

6. Durf te vragen

Heb je de job te pakken? Dan is de kans groot dat jij je nieuwe taken én je nieuwe collega’s vanop een afstand moet leren kennen. Dat is niet eenvoudig, maar durf jezelf te tonen tijdens online meetings en stel de vragen die je hebt.

Heb je een collega aan de lijn voor wat zakelijks? Maak dan aan het einde van het gesprek ook ruimte voor een informele vraag. ‘Hoe lang werk jij al in het bedrijf?’, ‘Heb jij kinderen?’ of ‘Hoe ervaar jij de huidige maatregelen?’ zijn neutrale vragen waarmee je ook online een connectie kan beginnen opbouwen met je nieuwe teamgenoten.