Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Mijn cv is te leeg!

Speel open kaart en overtuig een werkgever.

Bright Plus

1 min. leestijd

Als je net van school komt is het niet meer dan normaal dat je cv er nogal kaal uitziet. Maar hoe kan je dan concurreren met andere kandidaten, die wel al ervaring hebben opgedaan? Wij geven je graag wat tips mee om met een eerlijk cv een werkgever toch te overtuigen van je capaciteiten.

 • Je hebt toch gestudeerd!
  Vermeld de ervaring die je opgedaan hebt tijdens je studie (eindwerk, papers, vakantiejobs...). Overdrijf hier niet in. Een cv mag maximum 1 bladzijde lang zijn en in extremis 2 bladzijdes.
   
 • Relevantie is alles
  Bij elke ervaring die je aanhaalt, moet er een link zijn met de functie waarvoor je solliciteert. Lijkt dit op het eerste zicht niet te lukken, veralgemeen dan de taken dan die je hebt uitgevoerd. (bv: voor werk in een andere sector: “geleerd samen te werken”, “arbeidsattitude aangeleerd”, ...)
   
 • Hou het professioneel
  Vermeld van controversiële organisaties waar je voor gewerkt hebt niet meteen de naam, maar hou het algemeen. Beschrijf vooral de taken die je hebt uitgevoerd.
   
 • Vermeld de basisvaardigheden
  Elke werkgever wil weten hoe goed je talenkennis is en in welke mate je met computers kan werken. Voor jou is dit misschien vanzelfsprekend, maar ten opzichte van oudere generaties is dit echt een troef! Vergeet dit dus zeker niet te vermelden.
   
 • Bewijs je basisvaardigheden
  Zorg ervoor dat je cv overzichtelijk, net en verzorgd is. Het zijn eigenschappen die elke werkgever van je verwacht en die je dan best ook in je cv kan bewijzen.
   
 • Vermeld je vrije tijd concreet
  Het kan geen kwaad te schrijven over jouw liefde voor literatuur of sport, maar maak dit concreet. Zeg bijvoorbeeld welke soort literatuur je het meest boeit, en welke sport je beoefent en in welk verband je dat doet. Hou het dus niet bij een pure opsomming.
   
 • Kom actief over
  Enkel ‘film kijken’ als hobby klinkt niet echt geëngageerd. Sport of lidmaatschap van een vereniging maakt je profiel actiever.
   
 • Wees jezelf, ook in je cv
  Als je karaktereigenschappen van jezelf opnoemt, maak dan duidelijk hoe deze tot uiting komen, en waar je ze hebt opgedaan. Vermijd vage termen als ‘flexibel’ en ‘teamplayer’. Dit komt niet over als starter. 
   
 • Laat jouw cv nalezen door een vriend
  Hij of zij kan controleren of het beeld dat je schetst geloofwaardig overkomt.