Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Solliciteren: positief omgaan met afwijzing

Als je al even op zoek bent naar een nieuwe job, is solliciteren een behoorlijk intensief proces. Je speurt vacaturesites af, maakt cv’s op en schrijft talloze motivatiebrieven. Vol verwachting verstuur je deze en voel je dat dit wel eens dé job voor jou kan zijn. Behoorlijk frustrerend dus als nadien het deksel op je neus krijgt.

Charlotte Keulen

2 min. leestijd

Wat ervoor kan zorgen dat je hier toch het beste uit haalt? Feedback, relativeren en doorzetten. En binnen de kortste keren is het prijs! We geven enkele tips.

Durf te vragen waarom

Stuurde je je cv door en kreeg je een standaardbericht dat je kandidatuur niet werd weerhouden? Durf te vragen waarom! Is je talenkennis niet sterk genoeg? Is er een bepaalde ervaring die je mist? Enkel door de redenen achter je afwijzing te kennen, kan je dit beter plaatsen en omzetten in iets positief.

Duidelijke feedback is dus enorm belangrijk om te kunnen aanvaarden en groeien. Jammer genoeg zal het je niet altijd lukken om deze feedback te krijgen. Probeer dit dan ook voor jezelf te aanvaarden. Op sommige vacatures wordt enorm veel gesolliciteerd en worden helaas niet alle sollicitaties grondig behandeld. Zie dit niet als een persoonlijke nederlaag maar realiseer je dat je niet de enige sollicitant bent die een negatief antwoord kreeg op deze vacature.  

Durf weerleggen

Kreeg je een afwijzing met duidelijke feedback? Ga hier dan niet te hard tegen in, dit zal averechts werken. Maar durf wel te reageren. Zo kan je misschien toch nog een twijfelpunt weerleggen of sluit je op een positieve manier af.

Laat ook weten dat je de feedback waardeert. Hierbij kan je melden dat je open staat voor andere opportuniteiten in de nabije toekomst. Zo kan de recruiter jou in het achterhoofd houden bij toekomstige functies.

Verwachtingen

Natuurlijk ben je enorm enthousiast als je jezelf helemaal binnen een functie en bedrijf ziet passen. Des te harder komt het dan aan wanneer dit gevoel niet wederzijds blijkt te zijn. Probeer daarom op voorhand je verwachtingen in te tomen. Natuurlijk mag je enthousiast zijn, maar blijf zeker ook andere opties in het oog houden. Zo bescherm je jezelf tegen eventuele afwijzingen.

Durf kritisch zijn voor jezelf

Boek je na verloop van tijd geen succes? Durf dan eens je cv en motivatiebrieven kritisch onder de loep te nemen.  Misschien is je ervaring toch niet volledig duidelijk? Heb je een te algemene brief geschreven? Of kan je je motivatiebrief wat meer pimpen zodat deze opvalt in de massa ? Hier en hier vind je alvast enkele tips.

Laat je cv en motivatiebrief ook eens nalezen door iemand anders.  Zo zie je zeker niets over het hoofd en krijg je een second opinion.

Een korreltje zout

Probeer niet te zwaar te tillen aan een negatief antwoord. De nodige humor en een korreltje zout kunnen ervoor zorgen dat je niet in een negatieve spiraal belandt. Zo bekijkt ook deze sollicitant het met een hilarische reactie op zijn standaard afwijsmail.

Geef de moed niet op

Als je volledig eerlijk en jezelf was tijdens een sollicitatiegesprek maar daarna niet wordt weerhouden, kan dit een harde klap zijn. Het is volledig normaal dat je dit dus even moet verwerken. Probeer te aanvaarden dat dit niet dé job voor jou was. Als het solliciteren je eventjes teveel wordt, laat het dan even rusten. Maar geef de strijd niet op en focus op andere vacatures die een betere match zullen zijn!

Op onze blogpagina vind je veel tips en advies om je nog beter klaar te stomen voor jouw volgende sollicitatie. Succes! 

Over de auteur

Charlotte Keulen

Vroeger schreef ik gedichten en teksten voor liedjes. Ik droomde ervan de tweede Britney Spears te worden. Zowel mijn schrijftalent als mijn zangtalent zouden helaas nooit het daglicht zien. Ten eerste was ik nooit tevreden over mijn eigen creaties en ten tweede heb ik een stem die absoluut niet gemaakt is om ook maar één noot te zingen.  

Een marketingdiploma, een cursus copywriting en heel wat ervaring later, zet ik mijn wil om te schrijven anders in. Als Digital Recruiter bij Bright Plus kan ik vaak urenlang intens tokkelen op mijn toetsenbord. Mailings, vacatures die gepimpt moeten worden, social media posts, en uiteraard deze blogs. Overal kan ik mijn creativiteit in kwijt. Zo leg ik nu dagelijks mijn tekstueel ei. Met creaties die ik regelmatig wél de buitenwereld durf insturen.

Want ik zit met een overvol hoofd, altijd en overal. Maar als ik een tekst schrijf geraak ik volledig "in the zone". En dat is steeds eventjes genieten!

Lees meer van deze auteur