Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

5 tips om een horrorsollicitatie te voorkomen

Het is gruwel alom tijdens Halloween, maar dat wil niet zeggen dat alles in je leven in een horrorscenario moet veranderen. Heb jij in deze griezelige tijden een sollicitatiegesprek gepland? Vermijd dan zeker deze huiveringwekkende fouten en voorkom zo dat je gesprek een horrorsollicitatie wordt.

Bright Plus

3 min. leestijd

1. Ongepaste kledij

Laat je Joker of Harley Quinn-outfit nog maar even in de kast hangen en kies liever voor een formeel ensemble tijdens je gesprek. Vermijd daarbij al te diepe decolletés en (casual) jeans. Ook cut-outs, T-shirts met opmerkelijke prints en croptops zijn uit den boze. Zorg ervoor dat je outfit professioneel oogt, maar dat je je toch voldoende comfortabel voelt. Draag bovendien geen te zwaar parfum en hou je make-up naturel. Focus op een verzorgd en hygiënisch voorkomen en let ook op details zoals propere handen en verzorgde nagels.

Kijk voor inspiratie zeker ook eens op de website van je toekomstige werkgever. Hierop vind je vaak foto’s van huidige medewerkers. Zo krijg je een duidelijk beeld van de dresscode die in de organisatie wordt nageleefd.

2. Foute non-verbale signalen

Op een spookwandeling komt een mij-maak-je-niet-bang attitude van pas, maar tijdens een sollicitatiegesprek toont achteroverleunen in je stoel alleen maar aan dat je te nonchalant bent. Ook je armen kruisen, te veel friemelen aan je kleding of haar of te hevig gesticuleren zijn non-verbale signalen die jouw werkgever-in-spe niet de beste indruk geven.

Neem liever een ontspannen en open houding aan. Zit netjes rechtop, laat je armen rusten op de tafel en toon engagement met je lichaamstaal en expressie. Dat kan je op voorhand oefenen door thuis een paar keer voor de spiegel te gaan staan en je eigen lichaamstaal en houding te analyseren. Het kan ook helpen om je eigen houding te spiegelen aan die van je gesprekspartner.

Toon daarnaast ook verbaal dat je enthousiast bent. Je hoeft geen hele monoloog voor te bereiden, maar enkel met ja en neen antwoorden zal je de recruiter niet overtuigen. Toon je interesse, antwoord weldoordacht en stel zelf ook een aantal vragen.

3. Een gebrek aan voorbereiding

Overleven in een horrorfilm, euh, een sollicitatiegesprek? Dat lukt alleen met de nodige voorbereiding. Doe op voorhand grondig research naar de onderneming waarbij je solliciteert, maar ook naar de recruiter bij wie het gesprek zal plaatsvinden. Misschien delen jullie wel interesses of gemeenschappelijke connecties.

Bereid daarenboven ook je antwoorden voor op de meest gestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek. Zo kom je niet alleen goed voorbereid over, maar ook zeker van je stuk.

4. Een negatieve houding tegenover je vorige werkgever

Een gruwelervaring gehad bij je vorige werkgever? Dat is jammer, maar een sollicitatiegesprek is niet het moment om daarover uit te weiden. Laat je nooit negatief uit over je ex-werkgever of ex-collega’s en blijf altijd professioneel.

Moet je toch een negatieve ervaring toelichten? Doe dat dan op een objectieve en feitelijke manier en leg de nadruk vooral op wat je uit deze ervaring hebt geleerd. Geef aan wat je wel zoekt in een job en in een werkgever en wat je daar zelf aan kan bijdragen.

5. Een gebrek aan oogcontact

Een gesprekspartner die geen oogcontact maakt is al even akelig als een griezel die je onafgebroken aanstaart. Onderzoek toont aan dat zo’n zestig procent van de gesprekstijd oogcontact maken de ideale balans is. Op die manier toon je dat je geïnteresseerd en gefocust bent en dat je ook in staat bent om connectie te maken met collega’s, klanten en externe partners op een professionele manier.

Durf jij het aan om tijdens deze griezelperiode je kans te wagen en ben je op zoek naar een uitdaging? Met deze tips maak jij ook van online solliciteren een succes!

Events en trainingen op de agenda

event

Opendeurdag Bright Young Grads | Roeselare

Roeselare

app.event.read_more