Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

6 dingen die je best kan doen tijdens het eerste uur van je werkdag

Ochtendstond heeft goud in de mond, ook op de werkvloer. Tijdens het eerste uur van je werkdag is je brein nog scherp en je concentratievermogen on point. Bovendien zijn het ook de eerste uren die je mindset voor de rest van de dag kunnen bepalen. Start je dag goed en focus je tijdens het eerste uur op deze zes zaken.

Bright Plus

2 min. leestijd

1. Begin gestructureerd aan je dag

Je hebt een drukke dag en wil dus zo snel mogelijk aan je takenpakket beginnen. Maar zelfs op de meest hectische dagen loont het om aan het begin van je werkdag even wat tijd voor jezelf te nemen.

Bouw een vaste routine in aan het begin van elke werkdag die je helpt om te “landen” en voorbereid aan een productieve dag te beginnen. Zo weet je brein wanneer het tijd is om te focussen en zal je zien dat het opstarten vlotter gaat en je met een beter gevoel aan de slag gaat.

2. Bepaal richting

Klaar om te knallen? Maak dan een lijst op met wat je vandaag wil bereiken en zet die in volgorde van prioriteit. Het kan ook helpen om een dagplanning op te stellen. Zo geef je richting aan je werkdag en zorg je ervoor dat je niets vergeet. Bovendien geeft zaken systematisch van je to do-lijst kunnen schrappen een groot gevoel van voldoening en productiviteit.

3. Laat je mailbox dicht

Het eerste uur van je werkdag is vaak je meest productieve tijd. Daarom verspil je dat concentratievermogen beter niet aan je mailbox. Laat je inbox nog even dicht en focus je eerst op de taken die het belangrijkst en dringendst zijn.

Bouw in je dagplanning daarnaast vaste blokken in waarop je jouw e-mails wel leest en beantwoordt. Doe dat bijvoorbeeld twee keer per dag, een keer in de voor- en een keer in da namiddag. Sluit je mailbox op alle andere momenten, zodat je niet afgeleid kunt worden door voortdurende notificaties.

4. Start vroeg aan je werkdag

Het is leuk als je de optie hebt om volgens een systeem van glijdende werkuren en thuiswerk te werken, maar later aan je werkdag beginnen is niet altijd een goed idee. Hou die momenten voor wanneer het echt handig uitkomt en start verder liever goed op tijd aan je werkdag.

In de ochtend is je brein nog het scherpst en heb je een groter concentratievermogen. Je wordt ook minder snel lastiggevallen door e-mails, inkomende telefoontjes of drukke collega’s op kantoor.

5. Doe eerst de vervelende taken

Staat er een opdracht op je to do-lijst waar je tegenop ziet? Doe die dan eerst. Het afronden van vervelende taken geeft je een goed gevoel en vermindert je stresslevels. Start je werkdag daarom met de lastigste klus op je lijstje. Je zal je werk de rest van de dag als veel lichter ervaren en meer plezier hebben op de werkvloer.

6. Zorg voor voldoende pauzemomenten

Gemotiveerd aan de slag gaan is heel goed, maar vergeet niet dat pauze net zo belangrijk is voor je concentratievermogen. Dat hoeft zich niet te beperken tot de lunchpauze en een enkele koffiebreak van een paar minuutjes. Meerdere korte pauzes inlassen doorheen de werkdag heeft een positief effect op je concentratievermogen en ook op je humeur. Maak een korte wandeling rond kantoor of ga eens naar buiten voor een toertje in de frisse lucht met een collega. Daarna ben je weer fris en kan je brein weer op volle toeren draaien.

Ook in je thuiskantoor nog efficiënter werken? Dat lukt met deze tips!