Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

6 tips voor een geslaagde terugkeer naar je oude werkgever

Het gras lijkt vaak groener ergens anders, maar dat is niet altijd zo. Wat doe je als je niet gelukkig bent in je nieuwe job en spijt hebt van je vertrek bij je vorige werkgever? Ga je terug of niet? Terugkeren naar je oude werkgever is geen teken van zwakte of iets om je voor te schamen.

Josefien De Bock

2 min. leestijd

We zetten enkele tips op een rijtje om je te helpen de juiste beslissing te nemen.

1. Eindig in schoonheid

Een gouden regel wanneer je vertrekt bij je werkgever: eindig in schoonheid. Werk af waarmee je bezig bent, zorg voor een vlotte overdracht en ga weg in goede verstandhouding met je baas en je collega’s. Zo blaas je geen bruggen op en hou je alle mogelijkheden voor de toekomst open. Het is verstandig om na je vertrek contact te blijven houden met je oud-collega’s. Zij behoren vanaf nu tot jouw netwerk, en dat is belangrijk met het oog op je verdere carrière.

2. Kijk naar het verleden

Sta stil bij de reden waarom je wegging bij je oude werkgever. Waren er bepaalde zaken die moeilijk liepen, en zijn die nu veranderd? Je kan eventueel oud-collega’s contacteren om een antwoord te krijgen op deze vragen. Hou er rekening mee dat collega’s met wie je het goed kon vinden intussen een andere functie hebben of niet meer in het bedrijf werken. Ook jouw functie van toen kan inhoudelijk veranderd zijn. Denk hieraan voor je besluit om te solliciteren bij je oude werkgever.

3. Denk aan de toekomst

Tijd om je blik op de toekomst te richten. Wat mis je in je nieuwe job en waarom heb je heimwee naar je vorige werkgever? Wat verwacht je als je weer aan de slag gaat bij het bedrijf? Je kan een beroep doen op een loopbaancoach om inzicht te krijgen in je verwachtingen en ambities.

Eens je weet wat je wil, moet je dit duidelijk communiceren aan je vorige werkgever. Leg uit waarom je wil terugkeren en vraag om toe te lichten hoe je nieuwe functie eruit zal zien. Zo ben je zeker dat jullie op dezelfde lijn zitten.

4. Speel open kaart en wees eerlijk

Klaar om te solliciteren? Als je een goede band had met je werkgever, kan je hem of haar persoonlijk benaderen. Speel open kaart: laat weten dat je de mogelijkheden voor een terugkeer wil bekijken. Je kan ook via de HR-afdeling solliciteren. Hou er rekening mee dat het voor jou een ander soort sollicitatiegesprek wordt dan voor iemand die nog nooit bij het bedrijf werkte. Je oude werkgever zal vooral benieuwd zijn naar de reden voor je vertrek en waarom je wil terugkeren. Verwacht je aan kritische vragen en beantwoord ze eerlijk. Wees niet bang om toe te geven dat je een fout gemaakt hebt door te vertrekken.

5. Zet je troeven in de verf

Zet de ervaring en de vaardigheden die je hebt opgedaan op je nieuwe job in de verf tijdens je sollicitatie. Leg uit hoe ze een meerwaarde kunnen zijn voor je nieuwe functie en voor het bedrijf, en benadruk dat je gemotiveerd bent om er honderd procent voor te gaan. Doordat je de organisatie, processen en werkcultuur al kent van vroeger, heb je een kortere opleidingsperiode nodig en ben je sneller weer ingewerkt. Dit kan je zeker uitspelen als troef.

6. Onderhandel over je loon

Door de extra kennis en ervaring die je nu hebt, sta je sterker om te onderhandelen over een goed loon. Zorg voor een eerlijk en marktconform loon, in lijn met je nieuwe skills en verantwoordelijkheden.

Ben je niet zeker wat de gangbare lonen zijn voor de functie die je voor ogen hebt? Maak dan gratis gebruik van onze salaristool en kom het eenvoudig te weten.

Over de auteur

Josefien De Bock

Josefien De Bock fladdert door het leven als freelance copywriter en content creator. Als Text Fairy tovert ze de mooiste teksten tevoorschijn voor klanten in diverse sectoren. Met veel ervaring, enthousiasme én een vleugje magie! Check it out op www.textfairy.be. Omdat ze maar niet genoeg kan krijgen van schrijven, blogt Josefien bovendien over alles wat haar fascineert en interesseert op www.josieslittlethings.be.

Lees meer van deze auteur