Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

8 tips voor een sterke openingszin voor jouw sollicitatie

Solliciteren is verleiden. Hoe kom je persoonlijk, vlot en origineel uit de hoek met je motivatiebrief zodat je uitgenodigd wordt op een gesprek?

Bright Plus

1 min. leestijd

1. Vermijd saaie standaardzinnen

De werkgever ontvangt tientallen brieven en jij wil opvallen. Regel nr. 1: vermijd formules die beginnen met: ‘Naar aanleiding van ...’, ‘In de krant las ik uw advertentie....’, ‘Graag reageer ik op ...’, ‘Met belangstelling zend ik u ...’

2. Waarom geen vraag?

Met een pertinente vraag trek je meteen de aandacht.

‘Zijn er vacatures in uw bedrijf voor een enthousiaste en gedreven accountmanager met ervaring?’

3. Verwijs naar je kennis en vaardigheden

‘Ik ben een redacteur met een brede kennis van de economische sector.’

Val meteen met de deur in huis, de lezer is op zoek naar jou.

4. Laat een naam vallen

Met een verwijzing naar een gezamenlijk contact wek je interesse. De rekruteerder zal benieuwd zijn waarom het contact jou aanbeveelt.

‘Ik sprak vorige week met uw collega, de heer Goeminne. Hij adviseerde mij met u contact te nemen.’

5. Toon enthousiasme

Wees persoonlijk en oprecht in de manier waarop je reageert op een advertentie. Vertel direct waarom je geïnteresseerd bent. Bijvoorbeeld: ‘Toen ik uw vacature voor Personal Assistant las, werd ik onmiddellijk ontzettend enthousiast! Ik zal jullie uitleggen waarom ik denk dat deze functie binnen uw organisatie mij op het lijf geschreven staat.’

6. Start met iets uit het nieuws

‘Vorige week las ik nog in de krant dat Russische reizigers meer en meer de weg naar de Belgische kust vinden. Ik ben ervan overtuigd dat ik hier mijn steentje aan kan bijdragen door ze vriendelijk en professioneel te ontvangen aan het onthaal van jullie hotelreceptie.’

7. Beschrijf wat jou opvalt

Een beetje pluimstrijken kan geen kwaad.

‘Geen lange wachttijden bij de klantendienst van Telestar. Perfect tweetalige medewerkers staan altijd paraat om u te woord te staan. Ik zou het geweldig vinden om als Customer Service Assistant bij jullie aan de slag te gaan.’

8. Verwijs naar eerdere contacten

Het is vaak raadzaam om vooraf even te bellen, met inhoudelijke vragen naar de functie. In je motivatiebrief, kan je daar slim op inspelen. ‘Zoals ik u al liet weten in het telefoongesprek van afgelopen dinsdag, ben ik zeer geïnteresseerd in de functie van commercieel assistant.’

Ben jij opzoek naar bijkomende sollicitatietips? Download onze gratis sollicitatiegids.

Events en trainingen op de agenda