Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

9 redenen waarom fietsen naar het werk goed voor je is

Reken jij weleens uit hoeveel uren je verspilt in de file als je gaat werken? Geen wonder dat Acerta onlangs opmerkte dat Belgen tegenwoordig wat minder vaak gebruikmaken van hun wagen om naar het werk te gaan. Maar het fileprobleem op onze wegen is maar een van de vele redenen waarom het loont om je auto in te ruilen voor je fiets.

Bright Plus

3 min. leestijd

1: Je start de dag met een frisse neus

Een fietstocht naar het werk is een gezondere, maar ook een efficiëntere manier om met een fris gevoel aan de werkdag te beginnen. Gezondheidsexperts zweren bij drie zaken in de ochtend: licht, lucht en beweging. Die krijg je niet van drie koppen koffie, maar wel als je voortaan met je tweewieler naar kantoor fietst.

2: Je vermijdt filestress

Een ongeval, onverwachte stakingen, wegenwerken of simpelweg het Belgische verkeer: waar je ook werkt, in ons land is file bijna een garantie als je met de wagen gaat werken. Dat zorgt voor stress nog voor je werkdag goed en wel begonnen is. Van die onnodige én onnuttige dosis stress heb je geen last als je ’s morgens de fiets pakt.

3: Je fietst je zorgen weg

Het is een gekende leuze én een waarheid als een koe: een gezonde geest in een gezond lichaam. Talloze wetenschappelijke studies bewijzen dat fysieke inspanningen kunnen helpen om je hoofd leeg te maken. Zit je fysiek goed in je vel? Dan heeft dat een direct positief effect op je mentale gezondheid. Zo boost naar het werk fietsen je humeur en maakt het je veerkrachtiger. Fietsen heeft namelijk aantoonbare fysiologische effecten op je stresslevels en gevoelens van neerslachtigheid, omdat je lichaam het gelukshormoon endorfine aanmaakt als je fietst.

4: Je verbrandt calorieën in plaats van brandstof

Zelfs als je aan een rustig tempo van zo’n zestien kilometer per uur naar het werk fietst, verbruik je zo’n 240 à 280 calorieën per uur. Dat is goed voor je metabolisme, maar ook voor het milieu. Want hoe meer calorieën jij verbrandt door te fietsten, hoe minder uitlaatgassen van brandstof je de lucht instuurt met je wagen.

5: Je verdient een extra centje als je fietst

Hoewel dat niet in alle sectoren verplicht is, betalen heel wat werkgevers hun medewerkers een fietsvergoeding als ze met de fiets naar het werk komen. Sinds 1 januari 2023 is het maximumbedrag van die vergoeding opgetrokken tot € 0,27 per kilometer. Dat is het bedrag dat betaalt kan worden door je werkgever zonder dat er RSZ-bijdragen en belastingen op betaald moeten worden.

6: Je bespaart op heel wat onkosten

Wie geen recht heeft op een salariswagen en zelf de onkosten van een auto betaalt, weet maar al te goed hoe duur autorijden wel is geworden. Alleen al aan de immer stijgende brandstofprijzen betalen mensen zich vandaag blauw. Daar komen ook nog eens de autoverzekering, de wegentaks, het onderhoud, de kosten voor de carwash en parkeerkosten bij. Uitgaven waarop je flink kan besparen als jij je auto inruilt voor een goede fiets.

7: Je neemt meer vitamine D op

Wist jij dat het gros van de Belgen kampt met een vitamine D-tekort? Vitamine D is een vitamine die we onder andere opnemen via zonlicht en die een groot effect heeft op ons humeur en onze immuniteit. Met winters die steeds grijzer worden en zomers die we voor een groot deel aan onze bureaus doorbrengen, is elke extra dosis van die essentiële vitamine welkom. Door elke ochtend en avond in het daglicht te fietsen, boost jij je vitamine D-levels.

8: Je kan genieten van je omgeving

Hoe vaak kijk jij om je heen als je met de auto naar het werk rijdt? Inderdaad, geen enkele keer, want je moet natuurlijk op de weg en het verkeer letten. Opletten is uiteraard ook een noodzaak op de fiets, maar je hebt toch wat meer ruimte om te genieten van je omgeving. Zeker als je op zoek gaat naar mooie en rustige fietsroutes naar het werk. Door het park, langs het water, via kleinere straatjes in de stad… Zo wordt naar het werk fietsen een fijne manier om je omgeving te leren kennen en er ten volle van te genieten.

9: Je hebt geen parkeerproblemen meer

Voorziet je werkgever ruim voldoende gratis parkeerplaatsen pal voor de deur? Dan mag je van geluk spreken, want niet iedereen wordt ’s morgens bespaard van parkeerproblemen. Neem je de fiets, dan hoef je nooit meer te strijden om het laatste plaatsje op de parking of een kwartier te zoeken naar een piepkleine plaats. Alweer tijd, energie en zorgen bespaard.

Events en trainingen op de agenda

event

Opendeurdag Bright Young Grads | Roeselare

Roeselare

app.event.read_more