Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Als freelancer deel uitmaken van een team: hoe doe je dat?

Over freelancers wordt soms gezegd dat ze niet echt deel uitmaken van het team van de bedrijven waarvoor ze werken. In zekere zin klopt dit aangezien je als freelancer niet vast in dienst bent en meestal voor een beperkte periode bij een bedrijf werkt. Toch kan je een sterke band opbouwen met je klanten en collega's, zelfs al is het tijdelijk.

Josefien De Bock

2 min. leestijd

Het maakt de samenwerking voor alle partijen extra aangenaam en kan leiden tot nieuwe opdrachten. Benieuwd hoe je dit aanpakt? ik geef je graag enkele tips.

Tips om verbinding te creëren

Sommige bedrijven doen meer inspanningen dan andere om freelancers te laten inwerken. Daar heb je weinig vat op. Gelukkig kan je ook veel zelf doen om verbinding te creëren met je klanten en hun medewerkers. Ik deel graag mijn tips en de lessen die ik doorheen de jaren heb geleerd.

Neem een open en betrokken houding aan

Je eigen mindset als freelancer is volgens mij het allerbelangrijkste. Toon oprecht interesse in het bedrijf en je collega's. Vraag naar de bedrijfscultuur, waarden en gewoontes. Ik positioneer mezelf nooit als ‘underdog’: het is echt niet nodig om jezelf in een hoekje weg te duwen omdat je ‘maar’ de freelancer bent. Ik neem altijd een enthousiaste en positieve houding aan. Ik merk dat klanten me hierdoor sneller zien als ‘één van hen’.

Goed begonnen is half gewonnen

Bij het begin van een samenwerking vraag ik een kick-off meeting met het team waarmee ik zal werken. Soms gebeurt dit ‘face to face’ maar meestal doen we dit digitaal, wat makkelijker is om in te plannen. Ik vind het waardevol om op die manier iedereen eens te zien en te spreken. Het is een uitstekende basis voor een goede samenwerking.

Ik werk ook bijna altijd rechtstreeks samen met de teamleden, zonder dat alles via de manager of zaakvoerder verloopt. Dat gaat vlotter en op die manier creëer ik een leuke band met de mensen waarmee ik samenwerk. Ik beschouw hen een beetje als ‘collega’s’.

Blijf de band onderhouden

Het is niet omdat het project afgelopen is dat je geen contact meer mag/moet houden met je klant en collega's. Integendeel, ik doe net veel inspanningen om de band die we hebben opgebouwd te onderhouden. Ik laat geregeld van me horen om te polsen naar nieuwe opdrachten.

Als ik iets lees of hoor dat me doet denken aan het bedrijf (bv. in het nieuws, een artikel op internet), laat ik dit weten aan mijn klant. Dit wordt erg geappreciëerd en ik kan zeggen dat het al heeft geleid tot leuke nieuwe opdrachten!

Wees je bewust van je signaalfunctie

Doordat je als freelancer los staat van het bedrijf, heb je een belangrijke signaalfunctie. Vaste medewerkers zijn zich vaak niet (meer) bewust van vastgeroeste gewoontes. Jij hebt een frisse kijk op het bedrijf net doordat je geen deel uitmaakt van het team.

Maak gebruik van jouw belangrijke signaalfunctie en geef feedback aan het bedrijf over zaken die misschien beter kunnen. Dit zal op prijs gesteld worden, op voorwaarde dat je het positief en constructief formuleert uiteraard.

Wees realistisch

Als je deze tips in je achterhoofd houdt, kan je als freelancer zeker deel uitmaken van een team, ook al is het tijdelijk. Hou er wel rekening mee dat er altijd een zekere afstand zal blijven bestaan. Je zal nooit een even sterke band hebben als collega’s die elkaar elke dag tegenkomen aan de koffieautomaat, en je zal wellicht niet tot het Whatsapp-groepje behoren waar de laatste nieuwtjes de ronde doen.

Dat is logisch: je bent en blijft freelancer. Daar heb je zelf voor gekozen, en dit statuut geeft je natuurlijk veel mooie voordelen. Het is geven en nemen en zelf vind ik het ‘the best of both worlds’. Enerzijds heb ik veel vrijheid om de dingen te doen die ik graag doe, anderzijds voel ik me erg verbonden en geapprecieerd door mijn klanten. Ik zou het niet anders meer willen!

Over de auteur

Josefien De Bock

Josefien De Bock fladdert door het leven als freelance copywriter en content creator. Als Text Fairy tovert ze de mooiste teksten tevoorschijn voor klanten in diverse sectoren. Met veel ervaring, enthousiasme én een vleugje magie! Check it out op www.textfairy.be. Omdat ze maar niet genoeg kan krijgen van schrijven, blogt Josefien bovendien over alles wat haar fascineert en interesseert op www.josieslittlethings.be.

Lees meer van deze auteur

Events en trainingen op de agenda

event

Opendeurdag Bright Young Grads | Roeselare

Roeselare

app.event.read_more