Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Ambitie om door te groeien?

In heel wat organisaties is het eindejaar of begin januari het moment bij uitstek voor een evaluatiegesprek. De ideale aangelegenheid voor jou en je leidinggevende om terug te blikken op de prestaties van het afgelopen jaar, maar ook om vooruit te kijken naar je toekomst.

Bright Plus

3 min. leestijd

Door corona was 2020 zacht uitgedrukt een uitdagend jaar en het is moeilijk te voorspellen wat het nieuwe jaar nu juist in petto heeft. Maar dat wil niet zeggen dat jij jouw ambities helemaal on hold moet zetten. Heb jij specifieke carrièrewensen voor ogen en is de tijd voor jou aangebroken om die ambitie kenbaar te maken? Met deze 7 tips doe je dat op een duidelijke, doch respectvolle manier.

1. Wees begripvol

Ambitieuze medewerkers zijn vaak enthousiast, betrokken bij de organisatie en gemotiveerd om te slagen. Daardoor vormen ze een aanwinst voor elke organisatie. Ook jouw leidinggevende zal dus zeker appreciëren dat jij vooruit wil in je job.

Toch is het belangrijk dat je ook aandacht hebt voor de situatie waarin je organisatie zich op dit moment bevindt. 2020 was voor veel bedrijven en leidinggevenden een bijzonder uitdagend jaar. Toon dat je begrip hebt voor de moeilijkheden die de coronacrisis voor je werkgever meebrengt en realiseer je dat niet altijd al je wensen op korte termijn in vervulling kunnen gaan.

2. Weet wat je wil

Voordat jouw werkgever je nieuwe kansen kan geven, moet jij natuurlijk weten wat je precies verwacht van je verdere carrière. Denk op voorhand na over wat je juist wil bereiken en wat je nodig hebt om dat doel te behalen. Coaching, een nieuwe opleiding, meer feedback, meer verantwoordelijkheden, up-to-date werkmateriaal?

Bereid jezelf goed voor en stel enkele concrete doelen voorop, maar overleg ook met je collega’s of leidinggevende. Vaak hebben zij ook een goed zicht op wat jou vooruit kan stuwen in je professionele leven.

3. Kom met een onderbouwd voorstel

Weten wat je wil is één ding, maar je moet natuurlijk ook aantonen waarom je die wensen ook verdient. Onderbouw je vraag met goede argumenten: waarom ben jij de geschikte persoon en is dit het ideale moment? Welke verdiensten, vaardigheden en competenties leg jij in de schaal? Wat wint de organisatie als jij nieuwe kansen krijgt?

4. Ga proactief te werk

Je carrièredromen waarmaken doe je niet door met je duimen te draaien. Wacht niet altijd op een concrete opdracht om je ambitie te tonen, maar trek taken die aansluiten bij je carrièrewensen proactief naar je toe. Door op dagdagelijkse basis te tonen dat je je steentje wil bijdragen en zelf initiatief te nemen zal je leidinggevende merken dat jij echt geëngageerd bent om je ambities waar te maken.

5. Hou je verwachtingen realistisch

Dromen mag, maar wanneer jij met je ledinggevende rond de tafel zit, loont het meer om te tonen dat je hebt nagedacht over realistische vooruitzichten en een bijhorende, haalbare timing om die doelen waar te maken. Praat met vrienden, kennissen of collega’s die de job of taken die jij ambieert al uitoefenen en vraag hen om raad. Zij kunnen je een beter inzicht geven over wat haalbaar is op korte en langere termijn.

Je ambitie tonen is een belangrijke stap op je carrièrepad, maar hou er ook rekening mee dat je niet altijd kan krijgen wat je wil. Misschien liggen de kaarten nu even wat moeilijker, of beschik je nog niet over de nodige vaardigheden voor die nieuwe rol. Onthou dat wat niet is, altijd nog kan komen en laat de moed niet zakken als je werkgever niet meteen aan je verwachtingen kan tegemoetkomen. Het is goed dat hij of zij alvast op de hoogte is van je ambities en voortaan samen met jou kan uitkijken naar nieuwe mogelijkheden of kansen.

6. Bewaar een flexibele geest

Jij hebt je goed voorbereid en weet precies wat je wil, maar die optie ligt momenteel niet op tafel voor je werkgever. Gelukkig bestaat ook het bedrijfsleven niet alleen uit zwart en wit en is er heel veel grijs om mee te werken. Misschien kan jouw leidinggevende je niet exact geven wat je verlangt, maar komt hij of zij wel met een alternatief dat de moeite loont om te overwegen.

Neem een flexibele houding aan en sta open voor andere kansen waar je zelf misschien nog niet aan had gedacht. Ook door je in te zetten voor andere opportuniteiten toon je hoe ver je ambitie echt reikt.

7. Toon je commitment

Toon tot slot dat je gemotiveerd bent om verder aan je carrière te bouwen. Wees bereid om te luisteren naar de feedback die je leidinggevende je geeft en pas je gedrag en acties daar naar aan. Wees bereid om aan je skills en competenties te werken om je doelen en dromen waar te maken.

Wel ambitieus, maar nog niet zeker van de richting die je uitwil? Met deze tips ontdek jij echt wat je wil doen en scoor jij binnenkort misschien je droomjob.