Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Hoe doe je het? Nog meer dan vroeger staat iedereen weleens onder stress. Deadlines zijn nooit veraf en overuren worden regelmatig gepresteerd. Hoe pak je de zaken op deze momenten juist aan? We helpen je graag op weg met een paar handige richtlijnen!

Bright Plus

2 min. leestijd

Flexibiliteit!

Een flinke dosis aanpassingsvermogen is een belangrijk vereiste om met stresssituaties om te kunnen gaan. Wanneer prioriteiten veranderen en je manager je plots vraagt om een nieuw project aan te pakken, is het belangrijk niet in paniek te slaan. Maak van de situatie gebruik om je flexibiliteit tentoon te stellen en aan te tonen dat je snel kan meedraaien!

Stel vragen

Blijven zitten met je vragen of eromheen proberen werken is altijd contraproductief. Durf vragen stellen als er iets onduidelijk is en ga op zoek naar de antwoorden die je nodig hebt om je taak te kunnen uitvoeren.

Denk voor je doet

Een actieplan opstellen voor je aan een project begint heeft veel voordelen. Je identificeert zo mogelijke obstakels ver op voorhand en je kan een hoop vragen bundelen, waardoor je sneller antwoorden zal krijgen. Met een actieplan behoud je ook altijd een globaal overzicht van het project.

Stel prioriteiten

Met een actieplan geef je ook prioriteiten aan bepaalde onderdelen van het project. Als je dan te weinig tijd hebt voor bepaalde opdrachten kan je snel beoordelen welke taken nog even kunnen wachten en welke je eerst moet afhandelen. Stel daarom je prioriteiten en vraag input van je manager wanneer je twijfelt.

Stel het niet uit

Stressen om een deadline helpt je niet om de deadline wel te halen. Werk door in plaats van je zorgen te maken en het werk uit te stellen! Zo bied je stress het best het hoofd!

Knijp er even tussenuit

Als je even niet meer verder kan, is het belangrijk een pauze in te lassen! Je zal versteld staan hoeveel deugd een korte wandeling kan doen. Zelfs even je ogen sluiten en een aantal keer diep ademhalen, geven je al de nodige energie om er weer tegenaan te gaan.

Blijf rustig

Iedereen kent wel momenten waarop het allemaal teveel wordt. Het gebeurt dat mensen daarbij ook even zichzelf verliezen. Probeer je niet teveel te laten opslorpen door het moment en behoud je kalmte. Met humor en het vieren van verwezenlijkingen, zoals het halen van je deadlines, verlicht je de druk en haal je de volgende deadline gemakkelijker.

Blijf tussen de mensen

Het is een natuurlijke reflex je tijdens moeilijke tijden wat af te zonderen. Ga hiertegen in en zorg ervoor dat je blijft praten met de mensen uit je omgeving. Even stoom aflaten helpt en wie weet heeft iemand een goed idee om een taak sneller te klaren.

Vraag hulp wanneer nodig

Soms is een taak gewoon te zwaar voor één persoon. Wanneer je alles doet dat je kan doen en het nog steeds niet genoeg  lijkt, roep dan de hulp van een collega in.

Perspectief!

In drukke periodes is het soms moeilijk nog het licht aan het eind van de tunnel te zien. Vergeet niet dat jouw werk deel is van een groter project. Houd dit voor oog als je je ontmoedigd voelt.

Leer van je projecten!

Na afloop van een project is het nuttig je werkwijze te evalueren. Wat heeft ervoor gezorgd dat je op schema bleef, wat verliep minder vlot, hoe zou je bepaalde zaken beter kunnen communiceren? Analyseer je evaluatie en neem de conclusies mee naar je volgende opdracht!

Werk aan je kantoorkarma

Heb je tot slot even wat tijd en zie je een collega in nood: bied je hulp aan! Wanneer jij het moeilijk hebt, zijn zij de eerste om jou uit de nood te helpen.

Events en trainingen op de agenda

event

Opendeurdag studenten | Bright Plus Vilvoorde 19 april
app.event.read_more

event

Printemps de l'Emploi Sint-Pieters-Woluwe

Sint-Pieters-Woluwe

app.event.read_more