Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

De meest gestelde sollicitatievragen aan schoolverlaters: zo ace jij ze allemaal!

De overstap van school naar de arbeidsmarkt kan zowel opwindend als intimiderend zijn voor schoolverlaters. Een belangrijk aspect van dit proces is het sollicitatiegesprek, waarin werkgevers de kans krijgen om potentiële kandidaten beter te leren kennen.

Bright Plus

4 min. leestijd

Om je te helpen je voor te bereiden, hebben we een lijst samengesteld van de meest gestelde sollicitatievragen voor schoolverlaters. Door deze vragen voor je gesprek goed voor te bereiden, kun je vol zelfvertrouwen deelnemen aan je sollicitatiegesprekken.

Vertel eens iets over jezelf.

Deze vraag wordt vaak gebruikt als een ijsbreker om het gesprek op gang te brengen. Geef een beknopte samenvatting van je opleiding, eventuele eerdere werkervaringen (stage, studentenjob, vrijwilligerswerk) en relevante vaardigheden. Benadruk ook je enthousiasme om te leren en te groeien in je carrière.

Waarom heb je voor deze studie gekozen?

Leg uit wat je aantrok tot je studie, zoals je interesse in het vakgebied, persoonlijke vaardigheden die je kon ontwikkelen of hoe de studie aansluit bij je toekomstplannen.

Wat zijn je sterke en zwakke punten?

Benoem enkele sterke punten die relevant zijn voor de functie, zoals teamwerk, communicatievaardigheden of je probleemoplossend vermogen. Wees niet bang om ook eerlijk te zijn over je minpunten, maar kies er wel eentje waar je aan werkt en vertel er meteen bij hoe je dat aanpakt (bv. ‘Ik ben nog aan het werken aan mijn presentatievaardigheden door deel te nemen aan een workshop assertief communiceren.’).

Waar zie jij jezelf over vijf jaar?

Deze vraag peilt naar je langetermijnplannen en ambitie. Bespreek je carrièredoelen en hoe je hoopt te groeien in de functie en binnen het bedrijf waarbij je solliciteert. Toon aan dat je ambitieus bent en bereid bent om hard te werken, maar let er ook op dat je doelen realistisch zijn. Haal daarnaast ook enkele persoonlijke skills aan die je verder hoopt te ontwikkelen on the job. Dat toont dat je niet alleen als professional, maar ook als mens wil groeien.

Heb je ervaring met …?

Als je ervaring hebt, is het antwoord op deze vraag natuurlijk simpel. Benadruk dan je vaardigheden en prestaties en hoe en waar je die vergaarde. Als je geen ervaring hebt, benoem dan vergelijkbare ervaringen (zoals dingen die je leerde tijdens schoolprojecten of stages) en benadruk je bereidheid om nieuwe dingen te leren. Skills kan je altijd nog verwerven, maar een leergierige attitude heb je of niet.

Kun je een situatie beschrijven waarin je goed hebt samengewerkt met een team?

Beschrijf een specifieke situatie waarin je effectief hebt samengewerkt met anderen, zoals tijdens een groepsproject op school of tijdens een stage. Benadruk je rol binnen het team en hoe jullie samenwerkten om een doel te bereiken. Je kan ook vrijwilligerswerk aanhalen of je inzet bij de jeugdbeweging.

Hoe ga je om met uitdagingen en tegenslagen?

Werkgevers willen weten hoe je omgaat met moeilijke situaties. Ze willen voorbeelden horen van concrete situaties waarin je blijk gaf van een goede voorbereiding, je probleemoplossend vermogen en je veerkracht en flexibiliteit. Leg hierbij de nadruk op je vermogen om samen te werken, compromissen te sluiten en oplossingen te vinden.

Wat motiveert jou om te slagen in je carrière?

Bespreek wat je drijft en inspireert om succesvol te zijn in je carrière, zoals persoonlijke doelen, passie voor het vakgebied of het nastreven van uitdagingen en groei. Laat zien dat je gedreven en gemotiveerd bent om te slagen en niet alleen wil gaan werken voor de centen. Later in het sollicitatieproces mag je natuurlijk aangeven dat je loon naar werk belangrijk vindt, maar dat zou niet je enige drijfveer mogen zijn en is in een eerste kennismakingsgesprek zeker nog niet aan de orde.

Kun je een voorbeeld geven van een situatie waarin je een leiderschapsrol hebt opgenomen?

Vertel over een situatie waarin je de leiding nam, zoals het organiseren van een evenement (denk: chirofuif, bonte avond, rommelmarkt…), het leiden van een groepsproject (GIP, afstudeerproject, mini-onderneming…) of het coachen van een sportteam of jeugdbeweging. Benadruk je leiderschapskwaliteiten en hoe je anderen hebt gemotiveerd.

Do’s en don’ts tijdens je sollicitatiegesprek

Met een aantal goed voorbereide antwoorden zit je meteen een stuk zelfverzekerder aan tafel binnenkort. Maar ook deze do’s en don’ts kunnen je succes tijdens een sollicitatiegesprek mee bepalen.

Do:

  • Wees authentiek en eerlijk in je antwoorden.
  • Gebruik specifieke voorbeelden om je antwoorden te illustreren.
  • Blijf positief en focus op je sterke punten en prestaties.
  • Toon enthousiasme en interesse in de functie en het bedrijf. Heel wat recruiters hanteren de leuze: train for skills, hire for attitude!

Don’t:

  • Geef geen negatieve antwoorden over jezelf of je ervaringen. Doe dat zeker ook niet over eerdere werkgevers, je school of een stageplaats.
  • Vermijd het geven van vage antwoorden. Wees liever specifiek en concreet, met duidelijke voorbeelden.
  • Onderbreek de recruiter niet, luister actief en wacht tot je de vraag volledig begrijpt voordat je antwoordt.
  • Geef geen onzekere antwoorden, wees zelfverzekerd. Weet je niet meteen wat zeggen? Zeg dan liever: ‘mag ik daar even over nadenken?’ dan maar wat te beginnen brabbelen.

Met deze tips en voorbeeldantwoorden ben je klaar om zelfverzekerd en gemotiveerd naar je sollicitatiegesprek te gaan. Veel succes!

Events en trainingen op de agenda

event

Opendeurdag Bright Young Grads | Roeselare

Roeselare

app.event.read_more