Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Deze vragen moet jij zeker stellen op je eerste werkdag

Als je nieuw bent op een job spreekt het voor zich dat je veel vragen hebt. Je wil zo snel mogelijk het bedrijf leren kennen en het reilen en zeilen van de organisatie ontdekken. Om ervoor te zorgen dat je het overzicht niet verliest en je de belangrijkste informatie eerst vergaart, bereid je best wat vragen voor.

Bright Plus

3 min. leestijd

Met deze checklist ben jij zeker dat je de juiste prioriteiten stelt en dat je met voldoende info aan de slag kan gaan.

Hoe communiceren de medewerkers intern?

Communicatie is key in een goeddraaiende organisatie. Maar elk bedrijf heeft zo z’n eigen stijl om dat te doen. Ga na op welke manier jouw collega’s en manager(s) het liefst communiceren, of ze dat eerder formeel of informeel doen en of je misschien bepaalde communicatiekanalen moet gebruiken. Check ook zeker volgende aspecten van de interne communicatie:

  • Wat is de e-mailetiquette binnen het bedrijf?
  • Zijn er vaste overlegmomenten?
  • Wat doen we offline? En welke meetings of gesprekken kunnen online plaatsvinden?
  • Als je thuis werkt, hoe neem je dan best contact op met collega’s?
  • Is het de regel om op bepaalde kanalen aangemeld te zijn tijdens de werkuren?

Nu medewerkers steeds vaker van thuis uit werken, gaat vragen stellen iets moeilijker dan op kantoor. Spreek daarom af wie je vragen mag stellen en op welke manier je dat best doet. Kun je altijd mailen, chatten of appen? Of spreken jullie beter een bepaald uur af waarop je dagelijks kan inchecken? Maak ook afspraken over werktijden, pauzes en jouw bereikbaarheid buiten de werkuren. Zo weet je precies wat er van jou verwacht wordt.

Wat zijn de waarden en normen binnen de bedrijfscultuur?

Hoe eerder je de bedrijfscultuur van je nieuwe werkgever leert kennen, hoe sneller je kunt handelen in lijn met de waarden van de organisatie. Zo laat je meteen zien dat jij een goede fit bent met de organisatie en je er op je plaats zit.

Wat wordt er van mij verwacht?

Door al op je eerste werkdag te polsen naar de verwachtingen voor je eerste week en vervolgens voor je eerste maand toon je van meet af aan hoe gemotiveerd je bent om je steentje bij te dragen aan het gemeenschappelijke doel. Je krijgt ook meteen een duidelijke kijk op wat je moet leren en welke targets er voor jou worden vooropgesteld op termijn.

Vraag ook meteen hoe je onboarding programma er zal uitzien en welke opleidingen je in de komende periode mag volgen. Door tot slot te polsen naar hoe en wanneer je geëvalueerd zal worden, toon je ook je groeipotentieel en leergierigheid.

Welke informatie is essentieel en waar kan ik die vinden?

Door de juiste informatie door te nemen, leer je de organisatie en de job nog beter kennen. Vraag na of de organisatie over een intern informatieplatform zoals intranet beschikt en hoe jij je daarop kan aanmelden. Vaak vind je op dit soort platformen een heleboel nuttige informatie die ervoor zorgt dat je nog sneller meedraait in het bedrijf.

Bij wie kan ik terecht met vragen of problemen?

Bij een nieuwe job hoort nu eenmaal wat praktische poespas. Vraag meteen de contactgegevens van enkele sleutelpersonen die jou kunnen verder helpen. Denk bijvoorbeeld aan een IT-medewerker voor technische vragen en een contactpersoon bij facilities voor logistieke ondersteuning. Zo hoef je niet elke keer je leidinggevende te contacteren wanner je een praktische vraag hebt.

Hoe deel ik mijn ideeën?

Hoewel je jezelf in je eerste dagen best concentreert op het vergaren van informatie, advies en kennis kan je met deze vraag meteen tonen hoe gemotiveerd je bent. Een medewerker die actief wil meedenken is goud waard. Als nieuwe werknemer heb je bovendien nog een frisse kijk op de zaak en kan je een nieuwe wind laten waaien in het bedrijf.

Hoe vaak verwacht je een update van mij?

Elke leidinggevende heeft z’n eigen managementstijl. De ene werkt graag heel close samen met z’n medewerkers, de andere legt graag veel verantwoordelijkheid bij de teamleden zelf. Ga na hoe jouw manager het liefst met je samenwerkt en op welke manier je bij hem of haar kan inchecken.

Zitten je motivatie en mindset goed? Dan kan jij zo je groeitraject zelf mee vormgeven!

Events en trainingen op de agenda

event

Printemps de l'Emploi Sint-Pieters-Woluwe

Sint-Pieters-Woluwe

app.event.read_more

event

Opendeurdag studenten | Bright Plus Vilvoorde 26 april
app.event.read_more