Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Diploma niet behaald? Zo vind je toch een fijne job!

Het aantal jongeren dat aan een hogere studie begint, was nog nooit zo groot. Toch wil dat niet zeggen dat ze ook allemaal afstuderen of dat elke jonge professional een diploma op zak heeft. Behaalde jij ook je bachelor of master niet? Laat je niet ontmoedigen en scoor met deze sollicitatietips nog altijd een job die je echt leuk vindt.

Bright Plus

2 min. leestijd

Eerlijk duurt het langst

In onze maatschappij hechten we nog steeds veel belang aan een diploma. Dat zorgt er soms voor dat jongeren zonder getuigschrift het gevoel hebben dat ze dit tijdens het solliciteren beter verzwijgen.

Nochtans is hierover liegen echt geen goed idee. Zulke leugens komen immers altijd uit en dan kan je de job pas echt vergeten. Speel liever open kaart en geef tijdens je sollicitatie mee waarom je gestopt bent met studeren of waarom die bachelor- of masteropleiding niets voor jou was.

Dat antwoord kan je op voorhand al heel goed voorbereiden. Let er daarbij op dat je de studierichting die je volgde niet afkraakt. Geef liever je persoonlijke motivatie om een andere weg in te slaan.

De school van het leven

Zelfs wanneer je jouw opleiding niet hebt afgemaakt, kan deze periode in je leven heel leerrijk zijn. Je pikte ongetwijfeld wat zaken op in de lessen die je volgde, maar kreeg daarnaast ook belangrijke lessen mee uit de leerschool van het leven.

Dingen die jij door dit proces hebt geleerd over jezelf kunnen een grote meerwaarde zijn in je zoektocht naar een fijne job. Denk na over wat jij ontdekt hebt over jezelf, je visie, je drijfveren en je doelen in je (professionele) leven en haal dit aan tijdens je sollicitatie.

Focus op je sterktes

Een diploma is een goede springplank naar een mooie carrière, maar ook jongeren met een diploma op zak hebben net als jij goede en minder goede eigenschappen. Laat je tijdens je sollicitatie niet ontmoedigen door je gebrek aan een diploma, maar focus liever op je sterktes, kennis, vaardigheden en kwaliteiten die je wel te bieden hebt.

Hire for attitude, train for skills

Nog nooit waren organisaties zo fervent op zoek naar getalenteerde medewerkers. Daarom rekruteren steeds meer bedrijven volgens een belangrijke leuze: hire for attitude, train for skills. Organisaties zijn er zich van bewust dat gemotiveerde en enthousiaste medewerkers de nodige skills ook binnen het bedrijf kunnen aanleren. De juiste attitude, die heb je daarentegen wel of niet.

Toon al in je motivatiebrief en cv dat jij een gemotiveerde kandidaat bent door je brief en cv tot in de puntjes te verzorgen en je enthousiasme te tonen in wat je erin neerpent.

Ervaring is de beste leermeester

De school is niet de enige plek waar je de knepen van het vak kan leren. Je kan de nodige skills ook trainen tijdens een (vrijwillige) stage of tijdens vakantiewerk. Bovendien kan je op die manier relevante werkervaring toevoegen aan je cv, een absolute meerwaarde voor recruiters.

Zin om bij te leren

Een bachelor- of masteropleiding is misschien niet helemaal jouw ding, maar dat betekent niet dat je niet graag wil bijleren. Toon tijdens je sollicitatie aan dat je gemotiveerd bent om opleidingen te volgen en nieuwe skills te vergaren.

Je kan ook aangeven op welke manier jij het makkelijkst bijleert. Volgde je al andere opleidingen of webinars in het verleden? Vertel hier dan over en toon zo je leergierigheid en zij voor initiatief.

Ben jij ook op zoek naar een fijne uitdaging? Neem een kijkje tussen onze jobs.

Events en trainingen op de agenda

event

Opendeurdag studenten | Bright Plus Vilvoorde 19 april
app.event.read_more

event

Printemps de l'Emploi Sint-Pieters-Woluwe

Sint-Pieters-Woluwe

app.event.read_more