Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Een persoonlijk ontwikkelingsplan: hoe begin je eraan?

Een POP – persoonlijk ontwikkelingsplan – helpt je bewust vooruit in de ontwikkeling van je carrière en je persoonlijke vaardigheden. Je stelt een POP op in samenspraak met je werkgever; jij bepaalt je leerdoelen in de vorm van opleidingen, congressen of coaching en hij faciliteert in tijd en geld.

Bright Plus

1 min. leestijd

Wat is het uitgangspunt van jouw ontwikkelingsplan?

Bepaal bij de opstelling van je POP welke uitgangspunten een rol spelen:

  • Huidige en toekomstige functie-eisen
  • Jouw functioneren in het bedrijf
  • Jouw loopbaanwensen
  • De lange termijndoelen van de organisatie

Sta stil bij jezelf

Dit gaat over jou; denk dus goed na over jezelf.

  • Waar ben je goed in?
  • Wat wil je leren?
  • Wat doe je graag?
  • Hoe ziet jouw ideale carrière eruit?
  • Wat zijn je ambities op korte en op lange termijn?

Bepaal je objectieven en omschrijf ze

Definieer je einddoel in een schema, en maak dan kleinere onderverdelingen, met duidelijke en makkelijk haalbare doelen. Je zal merken dat je zo veel vlotter lijkt vooruit te gaan in de richting van je einddoel.

Dromen is toegestaan!

Ook al kunnen niet alle dromen werkelijkheid worden, ‘grootse dromen leiden tot grootse daden’! (A. Malraux) De dromen van vandaag zijn het materiaal voor de wereld van morgen.

Creëer je eigen hitparade

Zet jouw wensen op papier en bepaal daarna je top 10. Vraag je ook af op welk moment je het meest gelukkig was in het leven en op je werk. Wat is vandaag anders? Schrijf de redenen op.

Nieuwe perspectieven zien

Denken in termen van mogelijkheden opent de weg naar nieuwe perspectieven. Zo’n denkwijze beïnvloedt rechtstreeks je ontwikkelingsproces. Alle negatieve ervaringen bieden kansen, ook al is dat niet meteen duidelijk. Dankzij deze ‘state of mind’, zal je meer kansen dan grenzen zien liggen. Grijp die kansen met beide handen ten voordele van jouw ontwikkeling.

Vergeet de follow-up niet

Je bent volop aan de slag; je bent samen met je werkgever verantwoordelijk voor de goede uitvoering van je POP. Denk aan opvolgingsmomenten en een finale evaluatie, wanneer alles volbracht is.

En daarna kan je weer opnieuw beginnen met een nieuwe POP; het leven staat nooit stil en blijven leren en jezelf ontwikkelen zijn de sleutels tot een bloeiende carrière!