Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Een werkdipje? Zo krik jij je eigen motivatie op!

Motivatie. Het is de motor achter alles wat we doen. Daarom haalt je werkgever alles uit de kast om ervoor te zorgen dat jij met volle goesting aan het werk blijft, thuis of op kantoor. Maar je kan ook heel wat zelf doen. Want motivatie moet vooral van jezelf komen. Met deze tips til jij je zelfmotivatie eigenhandig naar een hoger niveau.

Bright Plus

3 min. leestijd

Wat is zelfmotivatie?

Zelfmotivatie is het vermogen om vanuit jezelf initiatief en actie te ondernemen om doelen na te streven én te bereiken. Het is je innerlijke drijfveer, je behoefte om taken aan te pakken en af te werken. Het zorgt ervoor dat je doorzet - ook als het wat moeilijker wordt – en dat je dit doet omdat je het zelf wil, niet omdat het moet van iemand anders.

Die motivatie om te werken aanwakkeren helpt je om op lange termijn tevreden te blijven en werkdipjes te voorkomen. Het maakt je ook veerkrachtiger, verbetert je focus en je vermogen om je doelen te behalen en is de sleutel tot succes op lange termijn. Het zorgt ervoor dat je voldoening ervaart en dat je jezelf kan overstijgen. Het maakt je in één woord gelukkiger.

Je zelfmotivatie vergroten? Dat doe je zo!

1: Zoek betekenis in je werk

Motivatie is het ‘waarom’ van wat je doet, de reden die jou drijft om doelen te bereiken. Die motivatie kan extrinsiek of intrinsiek zijn. Extrinsieke motivatie komt van buitenaf, zoals loon of extralegale voordelen. Intrinsieke motivatie zit daarentegen aan de binnenkant: het zijn je persoonlijke en innerlijke drijfveren. Die zorgen ervoor dat je op lange termijn voldoening blijft halen uit je job.

Het is dus belangrijk om voor jezelf een antwoord te zoeken op het ‘waarom’ van je werk. Waarom doe je wat je doet? Welke betekenis heeft je werk voor jou? Waarom vind jij je werk belangrijk? Zo is je werk niet zomaar iets dat moet, maar iets dat zin geeft aan je leven.

2: Neem vaker initiatief

Door zelf met ideeën, oplossingen of acties op de proppen te komen, heb je meer inspraak en voel jij je meer betrokken. Bij je werk, maar ook bij het succes dat jij, je team en de hele organisatie boeken. Dat maakt de voldoening des te groter wanneer je gezamenlijke resultaten behaalt.

3: Stel haalbare doelen voor jezelf en vier ze ook

Doelen vooropstellen bevordert dus niet alleen je timemanagement- en zelfmanagementskills, maar ook je zelfmotivatie. Door doelen haalbaar te houden en deze vervolgens ook te bereiken, zorg je ervoor dat je regelmatig zo’n boost van voldoening ervaart. Daarom is het een goed idee om grote uitdagingen op te splitsen in kleinere targets. Zo blijf je gemotiveerd om de eindstreep te bereiken.

Heb je duidelijke doelen voor ogen? Stel dan een concreet actieplan op: hoe ga jij je doelen bereiken? Kan je een vinkje zetten achter een behaalde doelstelling? Vier dit dan met je eigen beloningssysteem, hoe groot of klein je succes ook is.

4: Doe aan DIM versus DIP denken

DIP denken staat voor Denken In Problemen en staat haaks op DIM denken oftewel Denken In Mogelijkheden. Bots je op uitdagingen in je job? Bekijk die dan niet uitsluitend als een probleem, maar benader het liever oplossingsgericht en ga meteen op zoek naar een oplossing of alternatief.

Zo’n possitieve houding leert je dat elke uitdaging ook opportuniteiten meebrengt. Het ontwikkelt je creatieve denkvermogen en maakt je veerkrachtiger en flexibeler, binnen en buiten je job.

5: Herinner jezelf eraan dat fouten maken mag

Niet alleen uit problemen kan je lessen trekken. Ook van je fouten kan je leren. Ging er iets mis? Laat de moed dan niet meteen zakken, maar herinner jezelf eraan dat je ook maar een mens bent en dat je uit je fouten kan leren. Met die instelling kom je uiteindelijk sterker uit de situatie en raak je alleen maar meer gemotiveerd om het een volgende keer beter te doen.

6: Zorg voor focus

Men zegt weleens: ‘when you’re hunting for elephants, don’t get distracted by rabbits’. Focus op de werkvloer is essentieel voor je zelfmotivatie. Hoe meer tijd en concentratie je aan een taak kan besteden, hoe beter immers de resultaten zullen zijn. Dat succes zal je veel voldoening geven, wat automatisch bijdraagt aan je gevoel van motivatie.

Daarnaast brengt focus ook rust. In het moderne bedrijfsleven zijn we bijna voortdurend geconnecteerd. Je mailbox en smartphone staan zelden stil en dat brengt heel wat druk met zich mee. Door bewust te kiezen om te werken zonder stoorzenders overbelast je je hersenen veel minder, waardoor je minder snel uitgeblust raakt.

7: Zeg eens nee

Nee. Het is een klein woord, en toch hebben heel wat mensen moeite om het uit te spreken. Maar door af en toe nee te zeggen tegen een ander, zeg je vaker ja tegen jezelf. Bewaak je eigen grenzen en gun jezelf op tijd en stond voldoende rust. Goed zorg dragen voor jezelf en jezelf wat vaker op de eerste plaats zetten zorgt ervoor dat je veerkrachtig en gemotiveerd blijft.

Ook zoveel moeite om ‘nee’ te zeggen op het werk? Met deze tips geef jij met respect je eigen grenzen aan.

Events en trainingen op de agenda

event

Opendeurdag Bright Young Grads | Roeselare

Roeselare

app.event.read_more