Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Hoe integreer je je vlot in een bestaand team?

Het is niet altijd even evident om je snel thuis te voelen binnen een team wanneer je collega's elkaar al een hele tijd kennen. Toch is er helemaal geen reden is waarom dat niet vlot zou verlopen.

Bright Plus

3 min. leestijd

De keuze is op jou gevallen omdat je nu eenmaal je plaatsje in dat team waard bent. Bovendien zullen je collega's opgelucht zijn dat ze niet langer die extra taken op zich moeten nemen, terwijl ze hun handen eigenlijk al meer dan vol genoeg hebben met hun eigen takenpakket. Wil je jouw integratie in het team een duwtje in de juiste richting geven? Neem dan even onderstaande tips door en ga ervoor.

1. Bereid je voor

Wil je je snel thuis voelen binnen jouw team? Dan kan het helpen om je nog voor jouw eerste werkdag goed voor te bereiden. Zoek zoveel mogelijk informatie op over jouw nieuwe werkgever. Wat zijn de waarden van het bedrijf? Wat is de dresscode? Op de bedrijfswebsite vind je ongetwijfeld wat nuttige info, maar ook de sociale mediakanalen van het bedrijf, of sites zoals Glassdoor kunnen heel wat interessante informatie opleveren.

Heb je je collega’s tijdens de selectieprocedure nog niet ontmoet? Probeer dan ook op voorhand even op te zoeken welke medewerkers onderdeel zijn van jouw team. Je kan dit doe via LinkedIn, Facebook of op de ‘over ons’-pagina van het bedrijf. Na heel wat nieuwe gezichten is het moeilijk om alle namen te onthouden, maar als je je goed voorbereidt maak jij alvast een goede eerste indruk!

2. Toon interesse in je omgeving

Observeer, luister en stel vragen ... zo toon je vanaf dag één duidelijk interesse. Bekijk hoe je collega's zich voorbereiden op een meeting of een bepaald computerprogramma gebruiken. Luister aandachtig naar hun uitleg en neem nota's.

Let eveneens op de gewoontes en de dynamiek tussen de verschillende mensen. Stel vragen over de gewoontes en cultuur binnen het bedrijf. Zo krijg je een goed zicht op hoe het er dagelijks op de werkvloer aan toe gaat en zal je je sneller thuis voelen.

3. Durf te vragen

In de eerste paar weken is niet alles meteen duidelijk, en dat is logisch. Wanneer je twijfelt kan je beter iets vragen dan dat je zelf een gokje waagt en het misschien verkeerd doet. Onthoud dat jouw collega’s het waarschijnlijk helemaal niet erg vinden om jou te helpen als je er even niet uitkomt. Zo leer je je collega’s trouwens ook beter kennen. Zit je bijvoorbeeld met vragen of begrijp je de logica achter een bepaalde werkwijze niet, leg dit dan zeker even voor aan je collega's.  

4. Leer je collega's kennen

Probeer in eerste instantie de naam en voornaam van iedereen snel op te pikken. Spreek je collega's dan ook met hun naam aan. Een persoonlijke benadering werkt zal er namelijk voor zorgen dat je sneller een band kan opbouwen. Neem initiatief en toon interesse zonder opdringerig of te nieuwsgierig over te komen. Zorg steeds voor een goed evenwicht. Als je collega bijvoorbeeld tijdens de lunchpauze over zijn fantastische weekenduitstap vertelt, luister dan actief en treedt hem enthousiast bij.

Stel je daarnaast open en wees enthousiast. Nodigen jouw collega’s je bijvoorbeeld uit voor een terrasje na het werk? Ga dan zeker mee. Zo ontmoet je snel nieuwe collega’s en kun je op een laagdrempelige manier met iedereen een gesprek aangaan en hen ook buiten het werk wat beter leren kennen.

5. Geef je collega's de kans om jou te leren kennen

En natuurlijk willen jouw collega’s jou ook graag leren kennen. Vertel gerust over jezelf, maar doe niet meteen je hele levensverhaal uit de doeken. Vertel bijvoorbeeld hoe tof je de Zumba-les wel niet vindt of dat je een fotografiecursus volgt. Maar vergeet niet: wees oprecht. Met halve waarheden val je vroeg of laat toch maar door de mand. Want onze ultieme tip? Blijf bovenal gewoon jezelf!

Events en trainingen op de agenda

event

Opendeurdag Bright Young Grads | Roeselare

Roeselare

app.event.read_more