Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Hoe leest een recruiter jouw cv?

Je bent op zoek naar werk en bent klaar om er voor de volle 100% in te vliegen?

Bright Plus

2 min. leestijd

Eerste stap: een cv opstellen natuurlijk! Vol overgave duik je in je computer om minuten, uren tot misschien zelfs dagen te werken aan hét perfecte cv. Recruiters hebben echter geen uren per dag om jouw meesterwerk te bekijken. Grote bummer zelfs: ze maken gemiddeld een eerste beslissing binnen de ZES (!) seconden dat ze jouw cv openen. Zonde natuurlijk, als jouw harde werk die zessecondentest niet doorstaat. Gelukkig vergroten onderstaande tips voor een goed cv jouw slaagkans al aanzienlijk.

Keep it to the point

Houd in je achterhoofd dat je je cv aan het opmaken bent, geen autobiografische bestseller. Beschrijf zo beknopt mogelijk jouw ervaringen en dit op maximum twee pagina’s. Gebruik daarbij bullets en géén volzinnen. De recruiter scant jouw document en wil in een oogopslag jouw afgelegde parcours kunnen bekijken.

Keep it simple

Vier verschillende lettertypes, titels die niet op gelijke hoogte inspringen, data die door elkaar staan… Het laatste wat je wilt, is een boeltje van jouw cv maken. Zorg voor een duidelijke structuur, een verzorgde lay-out en bezorg de recruiter een intern vreugdedansje.

Keep it readable

Cv’s met een persoonlijke touch zijn altijd leuk om te lezen, zeker in vergelijking met de standaard templates. Toch win je niet meteen bonuspunten door er bijvoorbeeld een kleurboek van te maken. Zorg ervoor dat alles overzichtelijk en professioneel blijft. Wil je bepaalde zaken in het oog laten springen? Zet ze dan bijvoorbeeld in het vet of in een andere, maar leesbare kleur. Je kan ook de indeling wijzigen, maar let dan op dat niet alles verspringt bij het doorsturen van je document. Jouw cv in PDF-formaat verzenden kan daarvoor een simpel, maar doeltreffend hulpmiddel zijn.

Keep it up-to-date

Jouw laatste ervaringen zullen degene zijn waar het eerst wordt naar gekeken. Ben je al jaren aan het werk? Dan doen stages en vakantiewerk er minder toe en kan je eventueel beslissen om ze niet te vermelden. Wanneer je je cv opstuurt, wordt er verwacht dat dit uiteraard is aangevuld met de meest recente informatie. Je laatste werkervaring, je meest recente adres- en telefoongegevens… Doe zeker nog eens een grondige controle als je besluit om een eerder opgesteld cv op te sturen.

Keep it flawless

Hoe zeker je ook kan zijn van je stuk, laat je cv nalezen! Telefoonnummers waar een getal ontbreekt, een verkeerd jaartal, of – de horror – schrijffouten: vermijd ze als de pest, want je maakt er recruiters diepongelukkig mee. Laat niet alleen je tekst nalezen, maar laat een ander ook jouw foto beoordelen. Dat bikinifoto’s een no go zijn, raakt stilaan geweten. Toch zijn foute selfies (lees: met Snapchatfilter) of feestherinneringen (inclusief beer pong tafel, jawel) helaas nog taferelen die op de cv durven verschijnen. Alsjeblieft, doe het jezelf en de recruiter niet aan. Die pint kan je misschien samen gaan nemen, ná dat hij/zij je aan die droomjob heeft geholpen.