Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Is een vast contract echt een must?

In ons land is een contract van onbepaalde duur de norm, maar het kan ook anders. Zoals bij Jennifer Huvaere, die recent koos voor een freelance-bestaan. “Voor mij is die vrijheid erg belangrijk.”

Jobat Go for Happy

2 min. leestijd

Sinds vier maanden is Jennifer als zelfstandige aan de slag bij bedrijven. “Ik bied office support, en doe dat voor diverse afdelingen zoals aan- of verkoop, HR, marketing of aan het onthaal”, vertelt ze. “Vroeger werkte ik als project consultant voor Bright Plus. Ik was toen vast bij hen in dienst en werkte op projectbasis bij klanten. Ik heb dat drie jaar graag gedaan. Ik ben altijd heel tevreden geweest over de collega’s en bedrijfscultuur. Ik was dan ook enorm blij dat ik met de ondersteuning van Bright Plus mijn carrière als freelancer verder kon uitbouwen.”

Toch maakte je de overstap naar een freelance-bestaan, waarom?

Jennifer Huvaere : “Ik heb nu de volledige vrijheid om te kiezen voor welke projecten ik ga. Bright Plus regelt het papierwerk en zij stellen het contract op. Ik kan terugvallen op hun klantennetwerk waardoor ze me ook aan opdrachten helpen, dus daar moet ik niet telkens zelf naar op zoek. Ik kan zelfs in enkele kliks solliciteren dankzij hun nieuwe mobiele app, de My Bright Plus app.  Ik kan daarnaast nog andere opdrachten aannemen als daar ruimte voor zou zijn.

Ik heb nu de volledige vrijheid om te kiezen voor welke projecten ik ga. Ik kan terugvallen op hun klantennetwerk waardoor ze me ook aan opdrachten helpen, dus daar moet ik niet telkens zelf naar op zoek.

Wat zijn de voordelen? En uitdagingen?

“Naast de vrijheid vind ik het een voordeel dat ik bijblijf en mijn skills kan blijven aanscherpen. Ik heb de mogelijkheid om in diverse organisaties en sectoren aan de slag te gaan, en diverse collega’s te ontmoeten. Je steekt veel op en blijft ervaring opdoen. Zelf heb ik de uitdaging nodig om telkens nieuwe dingen bij te leren. Ik bepaal mijn eigen tarieven. Wat ook meespeelt, is dat ik graag reis. Ik bepaal dus zelf wanneer ik werk en wanneer niet. Een ander pluspunt is dat ze je als freelancer meteen nodig hebben: ze ontvangen je steeds met open armen.

De uitdaging is dan weer dat het een andere manier van werken is. Je contract is per definitie tijdelijk, dus je kijkt uit naar iets nieuws zodra je weet dat je contract niet wordt verlengd. Soms zijn het korte opdrachten en soms langere, bijvoorbeeld als je iemand vervangt bij ziekte of zwangerschapsverlof.”

Welke tips zou je startende freelancers meegeven?

“Freelancer is een statuut dat je moet liggen. Je werkt voor jezelf en doet het voor je eigen zaak. Letterlijk ook, zo heb ik met mijn echtgenoot, die zelfstandige in bijberoep is, een commanditaire vennootschap opgericht. Die ingesteldheid is wel van tel. Een goede boekhouder is zeker ook een must, die helpt je met de opstart en denkt mee. Zo keer ik mezelf een lager loon uit dan toen ik in dienstverband werkte, maar heb bijvoorbeeld een bedrijfswagen en maaltijdcheques. Zelf zou ik altijd wel freelancer willen blijven omdat ik hou van de afwisseling. Je hebt je eigen work life balance in de hand. Voor anderen kan ik vooral als tip meegeven: probeer het gewoon. Zet de stap, en als het je toch niet zou bevallen, kan je ook altijd makkelijk terug naar dat vaste contract. Maar dan heb je er ten minste toch eens van geproefd."

Over de auteur

Jobat Go for Happy

Voel jij je helemaal gelukkig op de werkvloer? Fijn! Maar hoe zorg je ervoor dat het zo blijft? Toch niet zo happy at work? Dan is het tijd om de handen uit de mouwen te steken. Of je nu een young graduate bent of al heel wat jaren op teller hebt, Go for happy Magazine helpt je op weg met inspirerende artikels over well-being, hybride werken, modern leiderschap, teamwork en (interne) mobiliteit. En dat allemaal met maar één doel: jouw werkgeluk vergroten.

Lees meer van deze auteur