Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Jouw droomjob? Ontdek in 6 stappen wat jij écht wil doen!

Sommige mensen weten in de kleuterklas al wat ze willen worden als ze later groot zijn. Anderen hebben na jarenlang jobhoppen nog steeds hun roeping niet gevonden. Maar of je nu 21 of 51 bent, het is nooit te laat om te ontdekken welke job jou op het lijf is geschreven. Deze 6 stappen brengen je raad over het carrièrepad dat jij wil bewandelen.

Bright Plus

3 min. leestijd

Stap 1: Lijst je sterktes op

Weten wat je kan en weten wat je wil zijn twee heel verschillende zaken, maar het een kan wel een invloed hebben op het ander. Heb je geen idee welke richting je uit wil in je professionele leven? Dan helpt het om alvast een beter beeld te krijgen over je eigen sterktes en talenten. Lijst die capaciteiten op en beperk jezelf daarbij niet tot functie gerelateerde vaardigheden. Tast dieper en denk ook na over de positieve eigenschappen van je persoonlijkheid.

Vind je het moeilijk om je eigen sterktes te achterhalen? Dan kan je raad vragen aan goede vrienden of een collega waarmee je een vertrouwensband hebt. Ook persoonlijkheidstesten zoals de Myers-Briggs test werpen vaak veel licht op wat jou drijft in het leven.

Stap 2: Werp een blik op je verleden

Stap in een denkbeeldige teletijdmachine en maak een aantal reisjes door je verleden.

De eerste halte? Je kindertijd. De jobs waar je toen van droomde en die je in menig vriendenboekje neerpende, zijn misschien niet zo rationeel, maar ze kunnen wel wat vertellen over hoe jij het professionele leven wil benaderen. Wilde je als kind vooral mensen helpen, zaken ondernemen, dingen maken? Dat denkproces kan duidelijkheid scheppen in welke impact jij als volwassene wil maken op de arbeidsmarkt. 

Ook een blik op je voormalige (school)carrière kan je meer duidelijkheid bieden. Op welke momenten was jij het gelukkigst in je vorige jobs? Wat vond je wel en niet prettig aan de sector, de organisatie, de collega’s, het werk, je werkomgeving… Je verleden analyseren is een belangrijke stap in je zoektocht naar je ideale job en je meest gelukkige jij.

Stap 3: Leer de arbeidsmarkt beter kennen

Als je niet weet dat een bepaalde job bestaat, kan je er natuurlijk ook niet over dromen. Ga eens langs op een jobdag of scroll door de jobboards van een aantal vacaturesites.

Merk je dat je interesse hebt in bepaalde sectoren? Praat dan met werknemers uit die gebieden. Ga op zoek naar LinkedIn-profielen en artikels of interviews van mensen die jouw potentiële droomjob uitoefenen. Op die manier krijg je een uitgebreid beeld over wat de job echt inhoudt op dagdagelijkse basis.

Stap 4: Doe ervaring op

Een carrièreswitch is een grote en vaak beangstigende stap. In plaats van meteen de sprong in het diepe te wagen, kan je ook ervaringen opdoen met (online) workshops of cursussen in het avondonderwijs.

Er valt zoveel te leren. Jezelf aan zo’n nieuwe uitdaging wagen kan zomaar eens een opportuniteit zijn om een verborgen passie te ontdekken. Toch geen droomscenario gevonden? Dan heb je in ieder geval een nieuwe hobby of een nieuwe vaardigheid gewonnen die je misschien kan gebruiken in je huidige carrière.

Stap 5: Kijk verder dan het takenpakket

Een droomjob is meer dan een verzameling taken die je leuk vindt om te doen. Ook je werkomgeving, je collega’s, je leidinggevenden, je uurrooster hebben een impact op hoe gelukkig jij je voelt op de werkvloer.

Ga voor jezelf na aan welke zaken jij belang hecht en toets af welke potentiële jobs matchen met die verwachtingen. Denk: woon-werkverkeer, teamwork, telewerk, uurroosters, fulltime versus parttime, bedrijfscultuur…

Stap 6: Vraag raad aan een professional

Heb je alle voorgaande stappen al genomen, maar ben je nog geen stap dichter bij een antwoord? Klop dan aan bij een professional zoals een job coach, loopbaanbegeleider of hr consultant. Zij beschikken over de kennis en tools die je kunnen helpen om je carrière pad verder uit te stippelen.

Wil je er geen gras over laten groeien? Dan kan je via https://www.brightplus.be/nl/tools/match-me meteen op zoek naar jouw perfecte job match.