Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Klaar voor je eerste sollicitatie? Doe de fact check!

Voor de eerste keer solliciteren, dat is reuzespannend. Om nog te zwijgen over de duizend vragen die jij nog hebt. HR-dienstverlener en expert ter zake Bright Plus zet je met deze factcheck aardig op weg.

Bright Plus

2 min. leestijd

Fact check: ik kan niet solliciteren als ik nog herexamens heb

Fabel

Solliciteren is een tijdvreter. En een voorbereid sollicitant is er twee waard. Daarom is het absoluut een goed idee om op tijd in actie te schieten, ook als je nog herexamens hebt. Veel studenten beginnen in het voorjaar al naar een job te zoeken en laten zich daarbij begeleiden door een rekruteringskantoor zoals Bright Plus. Zij maken je wegwijs op de arbeidsmarkt en stomen je klaar om je op-en-top te presenteren.

Let wel: wees altijd eerlijk tegen werkgevers-in-spe over examens die je nog moet afleggen. Zo heeft je toekomstige chief een beter zicht op wanneer jij aan de slag kan.

Fact check: kennis over mijn loon komt later pas van pas

Fabel

Praten over je pree, dat doe je meestal later in het sollicitatieproces. Dat betekent niet dat jij een nitwit moet blijven over je loon. Heel wat bedrijven draaien namelijk de rollen om en vragen jou wat je wil verdienen. Een onderbouwd antwoord komt dan van pas. Op de website van Bright Plus vind je een handige tool waarmee je dat loon in een klik kan simuleren.

Tijd voor het geldpraatje? Staar je dan niet blind op brutobedragen alleen. Veel organisaties vullen dat brutoloon aan met héél interessante voordelen: maaltijdcheques, bedrijfswagen, smartphone, mobiele data… Die fiscaal voordelige extra’s kunnen je totale loonpakket bijna verdubbelen in waarde. Hou je Casio dus nog even bij de hand en maak de hele optelsom als je een aanbod krijgt.

Fact check: referenties zijn belangrijk op mijn cv

Feit

Ergens je strepen al verdiend? Zo’n positieve referentie heeft invloed op recruiters en kan uit heel wat hoeken komen: een vakantiejob, een stageplek, vrijwilligerswerk …

Check wel op voorhand of je contact ook écht een goed woordje wil doen en of het oké is dat je zijn of haar contactgegevens op je cv zet.

Fact check: ik kan beter verzwijgen dat ik meerdere sollicitaties heb lopen

Fabel

Wed niet op één paard, maar ook niet op de hele koers. Kies de vacatures waar je echt een klik mee voelt en hou daarbij je toekomstvisie in het oog. Vraagt een recruiter naar jouw andere sollicitaties? Wees dan gewoon eerlijk, maar maak ook duidelijk waarom je heel graag voor hen wil werken.

Fact check: ik kan me ook kandidaat stellen voor een vacature met ervaring

Feit

Nooit geschoten, altijd mis. Motiveer in jouw cv en motivatiebrief welke skills jij wel in de weegschaal legt. Geef ook aan dat jij met jouw enthousiasme en leergierigheid dat gebrek aan ervaring snel zal bijbenen.

Wees wel realistisch. Een paar jaar ervaring? Go for it! Een senior profiel? Don’t waste your time. Zelfkennis is het begin van elke succesvolle carrière.

Fact check: een functie moet aan al mijn eisen voldoen

Fabel

Perfectie bestaat niet. Ook niet in een job. Een balans in wat je verwacht is dus een must. Maak een checklist met de zaken die voor jou key zijn. Wat heb jij écht nodig om happy te worden op de werkvloer? En wat kan je later nog wel verbeteren? Het is tenslotte maar een eerste werkervaring, je hebt nog massa’s tijd om die ultieme droomjob na te jagen. Op naar een bright future!

Begin vandaag nog aan de spannendste zoektocht van je leven en vind jouw eerste job.