Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Met deze tips kan jij vlot jouw nieuwe job vinden in tijden van crisis

Heb jij je tijdens de coronaperiode laten tegenhouden om jouw nieuwe job te zoeken? Wij geven je enkele sollicitatietips om succesvol te solliciteren in uitdagende tijden.

Bright Plus

4 min. leestijd

Project Consultant Elodie Compère  is het bewijs dat het met de juiste ondersteuning helemaal niet onmogelijk is om een nieuwe job te vinden in tijden van corona.

Elodie vond als schoolverlater de ideale uitdaging bij Bright Plus Outsourcing Solutions

Elodie: ‘Als schoolverlater is solliciteren altijd spannend. Je moet voor de eerste keer op zoek naar een job en hebt nog niet veel ervaring.

In tijden zoals de coronacrisis komen daar nog heel wat bekommernissen bij: ‘Hoe solliciteer je als je elkaar niet mag ontmoeten?’, ‘Zal online solliciteren wel vlot verlopen?’ en ‘Zijn bedrijven überhaupt nog op zoek naar nieuwe medewerkers?’. Stuk voor stuk vragen die in me opkwamen.

Toen ik afstudeerde bleken die zorgen onnodig. Ik vond nog steeds veel interessante vacatures. En ook het online sollicitatieproces, als gevolg van de coronacrisis, verliep veel vlotter dan ik had verwacht. Sterker nog: het had zelfs voordelen. 

Een vacature waar ik snel reactie op kreeg was die bij Bright Plus Outsourcing Solutions. Na een kort telefonisch gesprek volgde er al snel een online sollicitatiegesprek. Het grote voordeel was dat ik me niet moest verplaatsen en op die manier kon solliciteren in het comfort van mijn eigen woning. Dat nam heel wat stress weg voor mij.

Ik heb hier dan ook mijn nieuwe job gevonden en dat bleek een match op maat. Als Project Consultant bij Outsourcing Solutions heb een vast contract, maar werk ik steeds in andere bedrijven op tijdelijke projecten.

Een manier van werken die me veel variatie en ervaringen biedt en waar tijdens de coronacrisis steeds meer vraag naar is. Bovendien moet je niet meteen kiezen welke job je jarenlang elke dag gaat doen, je kan van verschillende aspecten proeven. Ideaal als je op zoek bent naar afwisseling en variatie in je job.

Bovendien stopt de ondersteuning van Bright Plus niet bij het zoeken van een project. Ze begeleiden me ook bij de opstart in elk nieuw bedrijf en gaan op regelmatige basis na hoe het project voor mij verloopt. Zo start ik mijn eerste werkdag op een nieuwe tijdelijke job, steeds met een gerust hart.

Dat zorgt ervoor dat ik steeds het gevoel heb dat ik ergens terecht kan met vragen en bedenkingen. Het geeft me het vertrouwen en de zekerheid die in uitdagende tijden meer dan welkom zijn.

De ondersteuning van Bright Plus stopt niet bij het zoeken van een project. Ze begeleiden me ook bij de opstart in elk nieuw bedrijf. Dat zorgt ervoor dat ik – ondanks het thuiswerken – steeds het gevoel heb dat ik ergens terecht kan met vragen en bedenkingen. Het geeft me het vertrouwen en de zekerheid die in tijden als deze meer dan welkom zijn.

Een nieuwe job in tijden van crisis: een aantal sollicitatietips

1. Zorg voor een goede omgeving tijdens je online sollicitatiegesprek

In het comfort van je eigen huis solliciteren neemt een deel van de stress weg. Maar dan moet je wel zorgen voor een goede omgeving.

  • Zet je op een rustige plaats zonder stoorzenders
  • Zorg voor goede belichting
  • Zorg voor een sterke internetverbinding

2. Bereid je grondig voor

Naast de gewone voorbereidingen voor een sollicitatiegesprek kan je voor een online sollicitatie nog extra voorbereidingen treffen. 

  • Test het programma waarmee je het videogesprek zal voeren op voorhand al uit
  • Check of je browser het programma ondersteunt
  • Test je video- en audioapparatuur

Zo zorg je ervoor dat je zeker een goede eerste indruk nalaat.

3. Let op je communicatievaardigheden

Een videocall heeft natuurlijk ook enkele beperkingen. Je maakt moeilijker oogcontact, mist wat non-verbale communicatie en je bent aangewezen op de snelheid van het internet om vlot te kunnen reageren. Hou rekening met die nieuwe uitdagingen door:

  • Duidelijk te praten
  • Regelmatig in de camera te kijken
  • Je gezichtsexpressie gebruiken

Dit vangt het gebrek aan lichaamstaal op.

4. Benut je mogelijkheden

Dat je thuis solliciteert en enkel je gezicht zichtbaar is, maakt dat je jezelf een ruggensteuntje kan geven met een ‘spiekbriefje’. Je kan enkele staakwoorden uit je voorbereiding neerpennen op een papier naast je computer. Let er wel op dat je niet te vaak naar je nota’s staart. Zorg ook dat je alle andere papieren die je nodig zou kunnen hebben (zoals je cv) klaarlegt bij je computer.

5. Laat corona niet door je hoofd spoken

Corona heeft op technisch vlak het sollicitatieproces een beetje veranderd, maar laat dat je niet van je stuk brengen. Dankzij de afgelopen periode ben je ongetwijfeld veel meer bedreven in je digitale vaardigheden en ben je flexibeler ingesteld. Je bent dus goed voorbereid op een online sollicitatiegesprek.

Onthoud ook dat er voor de rest niet veel veranderd is. De inhoud van een sollicitatiegesprek blijft nog steeds hetzelfde en op de meeste vragen kan jij je nog altijd even goed voorbereiden. Het beste advies blijft vooral om gewoon jezelf te zijn.

6. Durf te vragen

Heb je de job te pakken? Dan is de kans groot dat jij je nieuwe taken én je nieuwe collega’s vanop een afstand moet leren kennen. Dat is niet eenvoudig, maar durf jezelf te tonen tijdens online meetings en stel de vragen die je hebt.

Heb je een collega aan de lijn voor wat zakelijks? Maak dan aan het einde van het gesprek ook ruimte voor een informele vraag. ‘Hoe lang werk jij al in het bedrijf?’, ‘Heb jij kinderen?’ of ‘Hoe ervaar jij de huidige maatregelen?’ zijn neutrale vragen waarmee je ook online een connectie kan beginnen opbouwen met je nieuwe teamgenoten.

Wij duimen alvast voor jouw sollicitatiegesprek. Wil jij zeker zijn dat je een goede indruk nalaat bij potentiële werkgevers? Download dan zeker onze gratis sollicitatiegids vol handige sollicitatietips.

 

Heb jij graag ondersteuning in de zoektocht naar een nieuwe job? Neem gerust contact met ons op en wij helpen je graag om een nieuwe job te vinden.

Events en trainingen op de agenda

event

Printemps de l'Emploi Sint-Pieters-Woluwe

Sint-Pieters-Woluwe

app.event.read_more

event

Opendeurdag studenten | Bright Plus Vilvoorde 26 april
app.event.read_more