Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Niet overtuigd van een jobaanbieding? Zo beslis je of je op het voorstel ingaat

De perfecte job bestaat natuurlijk niet. Elke vacature heeft plus- en minpunten, maar wat doe je best als je niet honderd percent overtuigd bent van een jobvoorstel: het erop wagen of je tijd gebruiken om verder te zoeken naar werk dat beter bij je past? Wij helpen je de afweging te maken.

Bright Plus

4 min. leestijd

Weet wat je wil

Voordat je alle voor- en nadelen van een vacature kan afwegen, moet je natuurlijk weten wat je verlangt van een job. Welke aspecten van zijn voor jou echt essentieel om gelukkig te worden op de werkvloer? Wat zijn dealbreakers? Welke factoren kan je naast je neerleggen als de rest van de job genoeg voldoening geeft?

De perfecte vacature bestaat niet. In elke job zullen er taken zijn die je beter liggen en die je minder leuk vindt, maar scherpstellen wat je belangrijk vindt in een job blijft essentieel. Maak voor jezelf een heldere checklist en blijf trouw aan jezelf, je drijfveren en je wensen.

Leer de arbeidsmarkt kennen

Als je niet weet dat een bepaalde job bestaat, kan je er natuurlijk ook niet over dromen. Ga eens langs op een jobdag of scroll door de jobboards van een aantal vacaturesites om een beter idee te krijgen van welke jobs er beschikbaar zijn. Zo kan je voor jezelf een beter beeld schetsen van wat het takenpakket voor jou moet inhouden.

Merk je dat bepaalde vacatures of jobs in specifieke sectoren je aanspreken? Informeer je dan verder door met werknemers te praten of testimonials op te zoeken met mensen die de job al doen. Op die manier krijg je een beter beeld over wat de job echt inhoudt op dagdagelijkse basis.

Durf vragen te stellen

Ervaar je twijfels tijdens het sollicitatiegesprek? Aarzel dan niet om de recruiter enkele vragen te stellen. Misschien zijn er zaken die je over de streep kunnen trekken, maar die niet in de vacature vermeld staan. Anderzijds kan het ook helpen om te beseffen dat een job net niet voor jou is.

Door vragen te stellen, kan je bovendien verder kijken dan de eerste stappen van een loopbaan. Hoe denkt de organisatie over opleiding, doorgroeimogelijkheden en persoonlijke ontwikkeling? Het zijn zaken die perspectief kunnen geven, zelfs als de job die nu in de aanbieding is niet helemaal strookt met je ambities op de korte termijn.

Kijk verder dan het takenpakket

In een vacature wordt er vanzelfsprekend veel aandacht besteed aan de taken die bij een job horen. Maar een functie is veel meer dan een takenpakket alleen. Ook de werkomgeving, de collega’s, de leidinggevenden, het uurrooster… hebben een impact op hoe gelukkig jij je zal voelen op de werkvloer. Neem ook die aspecten in beraad voor je een beslissing neemt.

Dat een job niet meteen aan al je verwachtingen voldoet, wil ook niet zeggen dat ze niet leerrijk kan zijn. Overweeg wat deze functie je zou kunnen bijbrengen, zowel op gebied van hard en soft skills als op vlak van zelfontplooiing. Deze job kan de ervaring zijn die je nodig hebt op je cv om volgende keer je échte droomjob binnen te halen.

Kijk verder dan het salarispakket

Net zoals een job niet alleen om de taken draait, zou ook het salaris niet je enige bepalende factor mogen zijn. Een correct loon is natuurlijk belangrijk, maar staar je niet blind op het bedrag op je toekomstige loonbrief alleen. Een hele leuke job die iets minder goed verdient, kan je nog altijd gelukkig maken. Een dik betaalde job waar je een hekel aan hebt, zal al snel als een opgave voelen.

Overweeg tijdelijke jobs

Voel jij je nog niet klaar om je op lange termijn aan een organisatie te binden? Of heb je schrik dat je te weinig ervaringen op zal doen als je voor één job kiest? Overweeg dan om een tijdje aan de slag te gaan als tijdelijke werkkracht.

Dat kan je op verschillende manieren doen: als interimkracht, als vaste medewerker met een contract van bepaalde duur of als project consultant in een systeem van outsourcing. Het is de ideale manier om op korte termijn van veel verschillende werkervaringen te proeven en zo een beter zicht te krijgen op wat je wil in een job.

Vraag raad aan een professional

Kiezen voor een nieuwe job is een grote beslissing, maar gelukkig hoef je er niet alleen voor te staan. Heb je alle voorgaande stappen al genomen, maar ben je nog geen stap dichter bij een antwoord? Klop dan aan bij een HR-dienstverlener zoals Bright Plus. Zij beschikken over de kennis en tools die je kunnen helpen om je carrièrepad verder uit te stippelen en de job te vinden die echt bij je past.

Wil je de koe meteen bij de horens vatten? Neem dan een kijkje tussen onze openstaande jobs!