Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Online solliciteren? Hier moet je op letten!

De digitalisering, de coronacrisis, de hoge brandstofprijzen en de aandacht voor duurzaamheid en ecologie zorgen ervoor dat steeds meer bedrijven hun sollicitatieprocedures (deels) online voeren. Dat heeft heel wat voordelen. Toch zijn er ook een aantal aandachtspunten. Met dit advies verloopt je online sollicitatie nog vlotter.

Bright Plus

3 min. leestijd

Creëer een sterk online personal brand

Online een goede indruk maken doe je niet alleen door jezelf te promoten tijdens een vlotte videocall. Door op voorhand reeds aan je online personal brand te sleutelen, kan je werkgever-in-spe al heel wat over jou te weten komen. Een personal brand is namelijk gebaseerd op zelfkennis, zelfbewustzijn en zelfpositionering. Door hier aandacht aan te besteden, krijg je in de eerste plaats zelf een beter zicht op het type professional dat je wilt zijn en op je carrièreplannen. Het maakt het daarnaast ook mogelijk om die visie en plannen te delen met potentiële werkgevers.

Neem met dat bewustzijn in je achterhoofd je sociale media onder de loep en zorg dat je profielen (zowel privé als professioneel) aansluiten bij het beeld dat jij van jezelf wil schetsen als professional. Ga vervolgens actief op zoek naar connecties met gelijkgestemden, om zo een sterk netwerk uit te bouwen.

Bereid je voor op een online sollicitatiegesprek

Net als bij een face-to-face gesprek is een goede voorbereiding de eerste belangrijke stap. Doe in de eerste plaats research naar de functie en organisatie. Hou je daarnaast ook achter je computerscherm aan een gepaste dresscode en zorg voor een verzorgd uiterlijk. Kies voor een neutrale achtergrond en zorg ervoor dat je tijdens het gesprek niet gestoord kan worden. Breng eventuele huisgenoten op de hoogte, zet je in een afgesloten ruimte met zo min mogelijk geluidsoverlast en stuur eventuele huisdieren even naar hun mand. Met een koptelefoon met microfoon bereik je tot slot de beste geluidskwaliteit.

Stiptheid is hier net zo belangrijk als bij een offline gesprek. Log tijdig in en test op voorhand de online tool al even uit. Oefen desnoods een paar keer met je partner of een vriend(in). Zo ben je zeker dat alles vlot werkt, dat je de functies van de tool beheerst en dat je een professionele indruk kan maken.

Is je gesprek van start gegaan? Vergeet dan niet dat oogcontact ook tijdens een online gesprek belangrijk is. Verleg je focus regelmatig van het computerscherm naar de camera, om zo een goed evenwicht te vinden tussen oogcontact en het lezen van de expressie en lichaamstaal van je online gesprekspartner.

Is jullie gesprek afgerond? Ga dan net als bij een klassiek sollicitatiegesprek na of alles duidelijk is. Wordt er nog wat van je verwacht? Hoe zal het proces verder verlopen? Wanneer mag je feedback verwachten?

Bereid je voor op een online assessment

In veel organisaties hoort er bij een sollicitatiegesprek ook een assessment. Ook bij een online sollicitatie hoort vaak zo’n test. Je kan hier op voorhand al voor oefenen, want je vindt op heel wat websites voorbeelden. Ga op voorhand na welke testen je zal moeten afleggen en vraag gerust aan de recruiter hoe jij je hier het best op kan voorbereiden. Voorzie op het moment van een assessment voldoende tijd in je agenda en zorg dat je in alle rust aan de slag kan gaan.

Leer de bedrijfscultuur kennen

Omdat je niet in het bedrijf zelf op gesprek gaat, kan je de sfeer op kantoor niet opsnuiven. Je zal dus op een andere manier moeten achterhalen welke bedrijfscultuur er heerst bij je werkgever-in-spe. Dat is belangrijk, omdat je werkgeluk nauw samenhangt met hoezeer jij je thuis voelt op de werkvloer.

Dat kan je in de eerste plaats doen door de website en sociale media van de organisatie te bekijken. Durf daarnaast ook aan de recruiter naar de visie en cultuur van het bedrijf vragen en pols of het mogelijk is om ook een gesprek te hebben met je toekomstige collega’s, al is het maar digitaal.

Heb je een goed gevoel bij je sollicitatie? Probeer dan toch een live vervolggesprek in te plannen, zodat je toch een keer ter plaatse langs kan gaan om de sfeer zelf op te snuiven en connectie te maken met de medewerkers op de werkvloer. Er zijn heel wat voordelen aan de online mogelijkheden van vandaag, maar uiteindelijk moet de fit er natuurlijk ook offline zijn.

Ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging? Neem een kijkje tussen onze openstaande jobs.

Events en trainingen op de agenda

event

Opendeurdag Bright Young Grads | Roeselare

Roeselare

app.event.read_more