Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Online solliciteren: wat zijn de voordelen en hoe pak je het aan?

Een online sollicitatiegesprek voeren via Skype, Zoom, Teams of een andere online applicatie: het is het nieuwe normaal geworden. De fysieke sollicitatiegesprekken worden zeldzamer en veel werkgevers schakelen over naar een online sollicitatiegesprek.

Bright Plus

2 min. leestijd

Dit is uiteraard geen probleem indien je zorgt voor een goede voorbereiding. Maar hoe pak je een online sollicitatie via Skype, Zoom of Teams net aan? En wat zijn de voordelen van online solliciteren? Dat leggen we je graag uit

Hoe pak je online sollicitaties aan?

Digitale communicatie is steeds meer de gewoonte. Toch schrikt het zowel kandidaten als recruiters vaak af om een online video interview te doen.

Waarom? Vaak missen ze de persoonlijke connectie. Het lijkt moeilijk om in te schatten met wie je te maken hebt doorheen het scherm. Niets is minder waar, want dit online gesprek kan zorgen voor meer flexibiliteit en hierdoor speel je korter op de bal in jouw sollicitatieproces.

  • Ook tijdens dit gesprek kan je een goede indruk nalaten. Hou het netjes: ook vanachter je computer is je kledij zichtbaar. Zorg dat je er verzorgd voorkomt. Het is niet omdat je in je woonkamer zit, dat je jouw meest comfy outfit uit de kast kan halen. Zorg eveneens voor een neutrale achtergrond, zodat je gesprekspartner niet wordt afgeleid. Vraag aan je partner/kinderen/huisgenoten om even niet binnen te stormen. Dit komt niet professioneel over. Zorg er daarom voor dat je tijdens je online sollicitatiegesprek niet gestoord wordt.
  • Wees stipt: respecteer de afspraak en log een tiental minuten op voorhand in. Zo ben je zeker dat alles tijdig werkt. Nog geen ervaring met Skype, Zoom of Teams? Test dan ruim op voorhand alles uit zodat je het kan melden als er problemen zijn met je verbinding.
  • Koptelefoon: gebruik een koptelefoon met micro. Dit zorgt voor betere geluidskwaliteit, waardoor het gesprek vlotter verloopt.
  • Opvolging: is na het gesprek alles duidelijk? Wordt er nog iets van jou verwacht? Net als bij een ander sollicitatiegesprek is het de bedoeling dat de opvolging helder is.
  • Maak oogcontact: oogcontact maken is vanachter je computer misschien niet zo makkelijk. Wissel daarom af met recht in je camera te kijken en naar het scherm. Je wilt niet ongeïnteresseerd over komen.

Voordelen van online solliciteren

  • Tijdsbesparing: het spreekt voor zich dat je je voor een online interview niet hoeft te verplaatsen. Je gaat gewoon op gesprek vanuit je eigen woonkamer. 
  • Flexibiliteit: een online interview maakt het gemakkelijk om ook na de kantooruren een snel gesprek in de plannen. Want ook de recruiter hoeft hiervoor niet op kantoor te blijven en kan na het werk nog even digitaal kennismaken.
  • Persoonlijke kennismaking: ondanks de gemengde gevoelens hierover, zorgt een online sollicitatiegesprek wél voor een face to face gevoel. Je ziet de kandidaat of recuiter immers voor jou op je scherm. Je krijgt een beter idee van de persoonlijkheid van je kandidaat dan bij een telefoongesprek omdat je de persoon in kwestie voor je ziet en oogcontact kan maken.
  • Twijfelsbespreken: is er twijfel bij één van de partijen over de match? Dan is een online gesprek een laagdrempelige manier om dit te bespreken. Zonder veel tijd te verliezen kunnen de details concreet worden besproken.
  • Scherm delen: het is in Skype, Zoom en Teams mogelijk om je desktop te delen. Dit een handige optie als je bijvoorbeeld de vacature nog eens wil laten zien of testresultaten wil bespreken.

Wil jij jou optimaal voorbereiden op je online sollicitatiegesprek. Bereid je dan zeker voor op lastige vragen die de recruiter kan stellen.

Events en trainingen op de agenda

event

Opendeurdag Bright Young Grads | Roeselare

Roeselare

app.event.read_more