Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Praten over je loon, een goed idee?

Openlijk spreken over je loon met je collega’s kan soms nogal ongemakkelijk zijn. Want wat als jij beduidend meer verdient dan je collega? Of net minder? Het kan soms binnen een team wat wrevel opwekken, maar toch kan het zeker ook voordelen hebben. Wanneer is het wel een goed idee, en wanneer blijf je best discreet?

Bright Plus

3 min. leestijd

Wanneer is het een goed idee?

Een werksfeer van vertrouwen

Het is handig om een goed beeld te hebben wat een marktconform loon inhoudt, maar loon blijft een gevoelig onderwerp. Eerst en vooral is het natuurlijk belangrijk dat je dit enkel bespreekt wanneer er voldoende vertrouwen heerst binnen het team. Je moet er namelijk zeker van zijn dat deze info ook vertrouwelijk wordt behandeld. Je kan het onderwerp vervolgens aanhalen in een persoonlijk gesprek met een collega of jouw leidinggevende. Zorg er wel voor dat zowel jij als je collega je comfortabel voelen bij het gespreksonderwerp. Op voorwaarde dat jullie beiden openlijk spreken over jullie salaris, is er geen probleem. Het gebeurt immers in een vertrouwelijke context.

Starters onder elkaar

Je zit allen in hetzelfde schuitje: jullie zijn allemaal nieuw op de arbeidsmarkt wat ook een gevoel van verbondenheid creëert. Vaak zijn de lonen voor starters ook vrij gelijkaardig, aangezien je met dezelfde kennis en ervaring in een organisatie stapt. De kans dat je voor onaangename verrassingen komt te staan door je loon met collega’s te bespreken, is dus eerder klein.

In een gesprek met een werknemer van een andere organisatie

Wil je graag een beeld krijgen van de gangbare lonen voor een gelijkaardige functie? Dan kan je steeds even informeren bij een kennis van een andere organisatie maar die een gelijkaardige functie uitoefent. Je moet geen rekening houden met jaloezie, en toch krijg je relevante informatie. Daarnaast kan je ook steeds gebruik maken van onze gratis salaristool. Dankzij deze tool vergelijk jij jouw loon met gelijkaardige profielen in jouw sector. Ontdek in enkele eenvoudige stappen wat je waard bent en op welke voordelen je mag rekenen.

Wanneer doe je het beter niet?

Toch is je loon bespreken niet altijd een goed idee. Het kan immers voor spanningen zorgen. Bovendien worden lonen soms erg variabel ingekleurd. Iemand die aangeworven is op een moment van krapte op de arbeidsmarkt zal bijvoorbeeld waarschijnlijk meer verdienen.

Wanneer je al lange tijd in dezelfde organisatie werkt

Ben je al enkele jaren werkzaam binnen hetzelfde bedrijf? Dan ligt het onderwerp vaak nog wat gevoeliger. Want wanneer je ergens al langer werkt, dan verschillen de lonen steeds meer onder collega’s. Dat valt te verklaren door het feit dat onder andere de expertise, motivatie en het specifieke takenpakket van de medewerkers die doorheen de jaren evolueren. De specifieke verantwoordelijkheden die met de job gepaard gaan zijn na enkele jaren vaak voor iedereen anders.

Indien je werkgever geen werk maakt van een transparant loonbeleid

Gelijk loon voor gelijk werk, dat klinkt eenvoudig. Toch gebeurt het in sommige bedrijven dat een collega met een gelijkaardige job meer verdient dan jij. Blijkt dat het geval, dan kan dat ontmoedigend werken. Om onaangename verrassingen te vermijden, moet het loonbeleid in organisaties duidelijk, eerlijk en transparant zijn. Zoals aangegeven zijn er heel wat redenen die kunnen verklaren dat jouw loon hoger of lager ligt dan dat van een collega. Zolang de criteria duidelijk zijn, hoeft dat echter geen probleem te vormen. Duiken er toch oneerlijke verschillen op? Dan kan dat voor wrevel zorgen binnen het team.

Natuurlijk is een correcte verloning belangrijk, Maar salaris is meer dan het brutoloon alleen. Heb jij bijvoorbeeld recht op een variabel loon? Of mag je rekenen op andere extralegale voordelen? Die vormen eveneens een belangrijk deel van jouw takenpakket. Voel je je toch onvoldoende gewaardeerd? Pols dan eerst bij je leidinggevende of dat loonverschil effectief klopt. Of misschien is er een goede reden voor dat verschil in salarispakket? Bespreek je zorgen en wensen open en eerlijk, en sta open voor wat je manager te zeggen heeft.

Ben je daarnaast benieuwd naar de gangbare lonen binnen jouw sector of regio? Lees er alles over in onze nieuwe salariswijzer. We wensen je alvast veel leesplezier.