Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Solliciteren: hoe ga je positief om met afwijzing?

Als je al even op zoek bent naar een nieuwe job, kan het behoorlijk frustrerend zijn wanneer je afgewezen wordt na je sollicitatie. Solliciteren is immers een intensief proces waar je veel tijd aan hebt besteed.

Bright Plus

3 min. leestijd

Je speurde vacaturesites af, maakte cv’s op en schreef talloze motivatiebrieven. Vol verwachting keek je uit naar een reactie. De afwijzing na je sollicitatie kan dan best hard aankomen.

Hoe kan jij dit toch positief verwerken? Feedback vragen, relativeren en doorzetten. En binnen de kortste keren heb je jouw droomjob beet! We geven enkele tips om goed te reageren op een afwijzing na je sollicitatie.

Durf te vragen waarom

Stuurde je je cv door en kreeg je een bericht dat je kandidatuur niet werd weerhouden? Durf in ieder geval te vragen waarom! Is je talenkennis niet sterk genoeg? Mis je een bepaalde ervaring? Enkel door de redenen achter je afwijzing te kennen, kan je dit beter plaatsen en omzetten in iets positief.

Duidelijke feedback is dus enorm belangrijk om je werkpunten aan te pakken en zo je kansen te vergroten bij je volgende sollicitatie. Jammer genoeg zal het je niet altijd lukken om deze feedback te krijgen. Probeer dit dan ook voor jezelf te aanvaarden. Op sommige vacatures wordt enorm veel gesolliciteerd en worden helaas niet alle sollicitaties grondig behandeld. Zie dit niet als een persoonlijke nederlaag maar realiseer je dat je niet de enige sollicitant bent die een negatief antwoord kreeg op deze vacature. 

Durf weerleggen

Kreeg je toch concrete feedback? Probeer dan niet alles krampachtig te weerleggen. Dit zal namelijk geen goede indruk nalaten en kan het toekomstig contact negatief beïnvloeden. Maar geef gerust een reactie op een afwijzing. Ben jij nog steeds overtuigd dat je de geschikte kandidaat bent voor de job? Laat dit dan vriendelijk weten. Zo kan je misschien toch nog een twijfelpunt weerleggen of sluit je op een positieve manier af.

Laat ook weten dat je de feedback waardeert en bedank hen voor de tijd en moeite. Hierbij kan je melden dat je open staat voor andere opportuniteiten in de nabije toekomst. Zo kan de recruiter jou in het achterhoofd houden bij toekomstige interessante vacatures.

Leg je verwachtingen niet te hoog

Natuurlijk ben je enorm enthousiast als je jezelf helemaal binnen een functie en bedrijf ziet passen. Des te harder komt het dan aan wanneer dit gevoel niet wederzijds blijkt te zijn en zij toch geen match zien. Probeer daarom op voorhand je verwachtingen in te tomen. Natuurlijk mag je enthousiast zijn, maar blijf zeker ook andere opties in het oog houden. Zo bescherm je jezelf tegen eventuele afwijzingen.

Durf kritisch zijn voor jezelf

Boek je na verloop van tijd geen succes? Durf dan eens je cv en motivatiebrieven kritisch onder de loep te nemen. Misschien is je ervaring toch niet volledig duidelijk? Heb je een te algemene brief geschreven? Of kan je je motivatiebrief wat meer pimpen zodat deze opvalt tussen het aantal reacties? We geven je alvast enkele tips op jouw cv en sollicitatiebrief volledig in orde te krijgen.

Laat je cv en motivatiebrief ook eens nalezen door iemand anders. Zo zie je zeker niets over het hoofd.

Relativeer

Probeer niet te zwaar te tillen aan een negatief antwoord. De nodige humor en een goede dosis relativeringsvermogen kunnen ervoor zorgen dat je je snel al heel wat beter voelt. En laat een negatieve reactie je vooral niet tegenhouden voor verdere sollicitaties. Op elk potje past een dekseltje en zo zal jij ook snel jouw droomjob vinden.

Geef de moed niet op

Het is heel normaal dat je een afwijzing even moet verwerken. Probeer te aanvaarden dat dit niet dé job voor jou was. Als het solliciteren je eventjes teveel wordt, laat het dan even rusten. Maar geef ten allen tijde de moed niet op en focus op andere vacatures die een betere match zullen zijn!

In onze gratis sollicitatiegids vind je veel tips en advies om je nog beter klaar te stomen voor jouw volgende sollicitatie. Nog op zoek naar een nieuwe job? Bekijk dan zeker onze openstaande vacatures. Zie jij een match tussen Bright Plus en jou? Stuur ons dan gerust een open sollicitatie!

Events en trainingen op de agenda

event

Opendeurdag Bright Young Grads | Roeselare

Roeselare

app.event.read_more