Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Te veel stress op het werk? Zo praat je erover met je leidinggevende!

Het bedrijfsleven anno 21ste eeuw brengt veel uitdagingen met zich mee. Alles moet beter, sneller en digitaler en ook de coronacrisis gaat voor veel professionals gepaard met een extra dosis stress. Hierover praten met je leidinggevende is niet altijd makkelijk, en al helemaal niet wanneer je dat tijdens het telewerken niet face-to-face kan doen.

Bright Plus

4 min. leestijd

Gewapend met deze tips verloopt dat uitdagende (video)gesprek alvast een heel stuk zorgelozer! 

Zelfbewustzijn, het begin van alle wijsheid

Het is perfect normaal dat een ingrijpende gebeurtenis zoals de coronacrisis stress veroorzaakt. Maar hoe herken jij de grens tussen een gezonde dosis en ongezonde chronische stress? Dr. Edel Maex van de stresskliniek in Antwerpen verklaart het verschil.

Stress is een normale fysieke reactie van je lichaam op zaken die jou onder druk zetten: ziekte, zorgen, prestatiedruk, overbelasting, uitputting, verdriet, onzekerheid…  Die actie-en-reactie hoeft niet per definitie negatief te zijn. Stress is er in de eerste plaats op gericht om je hersenen en spieren een extra boost te geven, zodat je tot meer in staat bent in geval van ‘bedreiging’.

Wanneer de spanning echter aanhoudt en je lichaam niet meer naar de normale modus terugkeert na zo’n actie-en-reactie, spreken we over chronische stress. Op dat moment zal stress zich uiten in lichamelijke klachten. Typische fysieke uitingen van stress zijn vermoeidheid, slapeloosheid, spanning in nek en schouders, hartkloppingen, een hoge bloeddruk, concentratieproblemen en geheugenstoornissen of zelfs stemmingswisselingen en depressie.

Komen de symptomen van chronische stress je bekend voor? Dan is het in de eerste plaats belangrijk dat je zelf opnieuw vat krijgt op je lichaam. Deze 5 tips helpen jou alvast beter om te gaan met stress.

S.O.S. stress

Stap 1: the time is now

Om hulp vragen bij je leidinggevende is geen teken van zwakte, maar van maturiteit en persoonlijk leiderschap. Wees niet bang om stress of een te hoge workload aan te kaarten en stel het gesprek niet langer uit. Vraag om een individueel videogesprek en doe dit tijdig. Zo geef jij jezelf voldoende ruimte om het gesprek goed voor te bereiden. Geef ook aan dat je er voldoende tijd voor wil uittrekken en waarover het gesprek zal gaan. Zo heeft ook je leidinggevende de kans om zich voor te bereiden op het gesprek.

Stap 2. Reflecteer over je eigen aandeel

Denk ook even kritisch na over je eigen aandeel. Ligt er te veel hooi op je vork omdat je bijkomende taken maar moeilijk kan weigeren? Dan is het belangrijk dat jij die gewoonte eerst doorbreekt. Enkel wanneer je leert om op tijd nee te zeggen kan chronische werkstress op lange termijn vermeden worden.

Weet ook dat een hoge workload niet de enige bron van werkstress is.  Ook je werkomstandigheden, het contact met je collega’s of problemen in je privésituatie kunnen chronische stress veroorzaken. Bekijk het hele plaatje met een kritisch oog en identificeer zo alle stressfactoren waar jij wat aan wil veranderen.

Stap 3: Een voorbereid mens…

Stress aankaarten is niet altijd gemakkelijk. Bied jezelf een houvast door je op voorhand voor te bereiden op het gesprek. Schrijf neer hoe jij je voelt en welke stressfactoren dat gevoel veroorzaken. Probeer voor jezelf inzichtelijk te krijgen waarom je te veel werkdruk ervaart. Is het de hoeveelheid werk, het tempo waaraan jij deadlines moet halen of het niveau van de opdrachten? Welke taken zijn “te veel”? En tot slot: aan welke ondersteuning of kennis ontbreekt het je?

Staaf je verhaal vervolgens met concrete feiten. Het is ook heel belangrijk om zelf al na te denken over mogelijke oplossingen. Door niet alleen het probleem aan te kaarten maar ook oplossingen aan te reiken geef je aan dat je actief wil meewerken aan het verbeteren van de situatie.

Stap 4: Voer een open en eerlijk gesprek

Kan je het gesprek momenteel niet face-to-face voeren? Doe dit dan zeker via videochat want zo kun je elkaar rechtstreeks zien. Door videobellen maak je een gesprek persoonlijker en komt er ook non-verbale communicatie aan te pas. Dit zorgt ervoor dat een boodschap sterker overkomt. Zorg er daarnaast ook voor dat je goed verstaanbaar bent. Gebruik een koptelefoon of de oortjes van je smartphone. Op die manier kan je je leidinggevende beter horen en kan je je ook gemakkelijker concentreren.

Kom tijdens het videogesprek vervolgens snel to the point. Wees eerlijk en objectief en staaf je ervaring met feiten. Vermijd echter dat je beschuldigend uit de hoek komt en praat zoveel mogelijk in de ik-vorm. Zeg bijvoorbeeld ‘Ik heb het gevoel dat de communicatie stroef loopt’ in plaats van ‘Jij communiceert te weinig’.

Vat aan het einde samen wat er gezegd is en eindig het gesprek met het vastleggen van concrete afspraken. Zijn er al oplossingen afgesproken? Of wil je er nog even over nadenken? Geef dan mee wanneer je feedback zal bezorgen.

Stap 5: laat het even bezinken

Je eigen oplossingen op tafel leggen is een grote stap in de goede richting, maar sta ook open voor de suggesties en ideeën van je leidinggevende. Jullie moeten tenslotte samen tot een oplossing komen die werkt voor beide partijen. Neem de tijd om over zijn of haar voorstellen na te denken en toon je flexibiliteit en motivatie om tot een goede consensus te komen. Op die manier zal ook je leidinggevende een flexibele houding aannemen.

Besef echter dat ook je leidinggevende niet altijd een kant-en-klare oplossing heeft. Geef ook hem of haar de tijd om het gesprek even de laten bezinken en na te denken over de mogelijke oplossingen. Misschien moet er een andere collega ingeschakeld worden, moeten er taken worden herverdeeld of moet er ruimte gecreëerd worden om een opdracht over te dragen. Bespreek wat voor beide partijen een realistische timing is.

Stap 6: Volg de verandering op

Ligt er een concreet voorstel op tafel? Plan dan meteen enkele vaste opvolgmomenten in. Jouw welzijn op de werkvloer is net zo belangrijk voor je leidinggevende als voor jou. Door vinger aan de pols te houden groeit het vertrouwen en de betrokkenheid tussen jullie beiden, wat beide partijen ten goede komt. Geluk op de werkvloer is immers een lange termijnplan waar iedereen in de organisatie de vruchten van plukt.

Op zoek naar nog een extra steuntje in de rug? Op de blog van Bright Plus Coaching Solutions lees je heel wat waardevolle tips om je kennis, skills en veerkracht te optimaliseren!

Events en trainingen op de agenda

event

Printemps de l'Emploi Sint-Pieters-Woluwe

Sint-Pieters-Woluwe

app.event.read_more

event

Opendeurdag studenten | Bright Plus Vilvoorde 26 april
app.event.read_more