Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Thuiswerken als freelancer: onze tips

Thuiswerken. Het is misschien wel het meest besproken concept in de bedrijfswereld sinds 2020. Maar voor freelancers is telewerk niet nieuw. Ook voor de coronacrisis werkten ze namelijk al een groot deel van de tijd thuis. Om ervoor te zorgen dat je je tijd zo efficiënt mogelijk inzet, hou je best rekening met deze tips voor thuiswerken.

Bright Plus

4 min. leestijd

Zorg voor orde en netheid

Orde op je bureau zorgt voor orde in je hoofd. Richt daarom een aparte kamer in je huis in als kantoor en zorg dat die altijd net en ordelijk is. Ruim aan het einde van de dag al je werkspullen op, breng koffietassen en ander vuilnis naar de keuken en schakel je computer uit. Heb je geen aparte ruimte? Kies dan een andere vaste werkplek in huis en wijs een kast of lade toe aan je werkmateriaal. Stop er aan het einde van de werkdag alles in, zodat je jouw laptop of andere spullen niet meer ziet liggen in je huis.

Ook voldoende lucht en licht zijn essentiële zaken op je werkplek. Kies idealiter voor een ruimte met een raam en ventileer regelmatig. Zet bijvoorbeeld tijdens elke pauze het raam en de deur even open en zorg voor een aangename kamertemperatuur van ongeveer 20° C.

Stel een werkschema op

Je eigen uren bepalen is een van de grootste voordelen van freelance werken. Toch zijn de meeste thuiswerkers productiever als ze die uren in een duidelijke planning gieten. Bepaal tussen welke uren je die dag zal werken, wat je op welk moment van de dag zal doen, wanneer je pauze inlast en om hoe laat je werkdag erop zal zitten.

Je productiviteit verbetert ook als je in blokken werkt. Plan vaste momenten in waarop je e-mails leest en beantwoordt, je denkwerk levert, je vergaderingen inplant, je routinetaken afwerkt… Ook andere vormen van structuur, zoals het opstellen van een deadlinelijst, een to do-lijst, een prestatiesheet, een weekplanning en een vakantieplanning kunnen je helpen om werkstress als freelancer te vermijden.

Zorg voor balans

Snel even stofzuigen, helpen met het huiswerk, een uurtje gaan sporten… Freelance werken geeft je de mogelijkheid om je vrije tijd en je huishouden flexibeler te organiseren en dat is leuk. Toch is het heel belangrijk dat je aandachtig blijft voor de grens tussen werk en privé. Doe je te veel zaken door elkaar, dan zal dat je productiviteit verminderen en er op termijn voor zorgen dat de structuur in je werkschema zoek raakt. Dat kan veel stress veroorzaken, en laat dat nu net het tegenovergestelde zijn van wat je wil bereiken met een betere work-life integration.

Maak heldere afspraken

Het spreekt voor zich dat de afspraken tussen jou en je opdrachtgever duidelijk moeten zijn: wat zijn je targets, wat is je deadline, hoe word je betaald? Maar je opdrachtgever is niet de enige waar je best heldere afspraken mee maakt.

Ook op het thuisfront stel je beter enkele regels op. Een partner, kinderen, roommates kunnen immers voor heel wat afleiding zorgen. Dat kan je vermijden met duidelijke huisregels: wanneer mag jij wel en niet gestoord worden, hangt er een ‘do not disturb’ bordje, wanneer mogen pakjes geleverd worden, wanneer mag er bezoek over de vloer komen?

Hou contact

Als freelancer werk je vaak nog meer thuis dan andere werknemers en heb je ook niet altijd naaste collega’s. Daarom is het extra belangrijk dat jij oog hebt voor je behoefte aan sociaal contact. Spreek vaste overlegmomenten af met je opdrachtgevers, zoek op regelmatige basis andere contacten op tijdens je vrije momenten, ga regelmatig in een co-working space werken en maak eens een wandeling door je buurt. Zo blijf je geconnecteerd met wat er om je heen gebeurt en vermijd je dat je geïsoleerd raakt.

Denk aan je fysieke gezondheid

Een kast vol koekjes, een comfortabele zetel in de woonkamer en geen sociale controle. Je zal dus zelf op je gezondheid moeten letten in je thuiskantoor en dat kan best een uitdaging zijn. Voorzie daarom voldoende gezonde tussendoortjes op je bureau en een evenwichtige lunch in de koelkast. Strek ook regelmatig de benen en ga naar buiten tijdens je pauze in plaats van in je zetel te ploffen. Loop regelmatig naar de koelkast voor een verfrissend glas water en let tijdens het werken goed op je houding en ergonomie.

Deconnecteer

Net als je fysieke gezondheid verdient ook je mentaal welzijn extra aandacht als je thuiswerkt. Las daarom op regelmatige basis pauzes in en neem elke dag een echte lunchbreak, weg van je bureau. Bepaal ook op welke momenten je bereikbaar wil zijn en schakel daarvoor, daartussen en daarna alle werk gerelateerde meldingen, biepjes en trilalarmen op je digitale toestellen uit. Sluit tot slot aan het einde van de werkdag letterlijk en figuurlijk de deur van je thuiskantoor achter je en neem even een moment voor jezelf om je los te koppelen van je werk.

Ben je op zoek naar hulp en ondersteuning bij het zoeken naar nieuwe opdrachten? Neem dan een kijkje tussen onze openstaande jobs.

Events en trainingen op de agenda

event

Opendeurdag Bright Young Grads | Roeselare

Roeselare

app.event.read_more