Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Tien tips om discreet te solliciteren

Je hebt al een job maar ook goede redenen om verder te kijken naar een andere functie. Hoe zorg je ervoor dat dit goed verloopt?

Bright Plus

2 min. leestijd

Er is niets mis met het feit dat je ‘discreet’ wil solliciteren. Je hebt al een job maar ook goede redenen om verder te kijken naar een andere functie binnen of buiten jouw organisatie. Tegelijkertijd wil je het vertrouwen van je huidige werkgever niet kwijtraken. Hoe zorg je ervoor dat dit goed verloopt?

1. Win tijd

Er wordt vaak gezegd dat solliciteren een fulltime baan is. Je bent aan het werk, dus de tijd om grondig en doordacht een nieuwe betrekking te zoeken, ontbreekt. Maak daarom tijd vrij door voorlopig nevenactiviteiten op een lager pitje te zetten en richt je enkel op topvacatures. Reserveer ook welbepaalde momenten, zodat de weken niet voorbijvliegen zonder resultaat.

2. Solliciteer thuis

Beperk zo veel mogelijk het solliciteren op je werk. Ga niet op jobsites en print niets uit op kantoor. Dit beperkt het risico dat iemand iets opmerkt in je surfgeschiedenis of een verloren blad bij de printer vindt. Gebruik nooit een e-mailadres van je werk. Ook bellen doe je het best tijdens je pauze of buiten kantooruren. Als je aan rekruteerders uitlegt dat je nog aan de slag bent en discreet wil solliciteren, zal hun flexibiliteit verhogen.

3. Spreek je mond niet voorbij

Praat niet te veel over je voornemen om van post te veranderen. Je weet nooit wie zijn mond voorbijpraat... Let dus goed op wie je in vertrouwen neemt, op je werk, maar ook bij vrienden en familie.

4. Wees geloofwaardig

Je zal soms op gesprek moeten gaan en dus vrij moeten nemen. Gebruik eenvoudige en acceptabele excuses – zoals een afspraak bij de tandarts of een auto-onderhoud, zodat je niet in de knoop raakt met een onwaarschijnlijke verklaring van je afwezigheid.

5. Onderhoud altijd je online profielen

Zorg ervoor dat je online profielen, zoals bijvoorbeeld op Linked In, constant up-to-date zijn. Voortdurend belangrijk voor jouw personal branding.

6. Zo plaats je je cv

Je kan online op een anonieme manier je cv plaatsen. Een potentiële werkgever zal eerst toestemming moeten vragen om contact met jou te mogen nemen. Je kan ook jouw huidige werkgever uitsluiten in de instellingen van jouw cv.

7. Voorzichtig met referenties

Als je referenties gebruikt, geef dan geen contactgegevens van je huidige werkgever. Dit zou wel eens voor een vervelende situatie kunnen zorgen.

8. Vraag nadrukkelijk discretie

Het is heel normaal om vertrouwelijkheid te vragen bij je potentiële nieuwe werkgever. Een formule zoals ‘Ik vertrouw erop dat mijn sollicitatie met discretie wordt behandeld’ is erg duidelijk en zal gerespecteerd worden.

9. Wat als je toch betrapt wordt?

Mocht je toch betrapt worden, speel dan open kaart. Het is niet oneerlijk om ergens anders te solliciteren als je daar aan toe bent. Je zal daar begrip voor krijgen.

10. Vertrek in stijl

Soms is het lastig om nog goed te presteren, wanneer je mentaal al afstand hebt genomen. Blijf toch altijd professioneel en loyaal. Vertrek op een gepaste manier, betrokken en in wederzijds overleg. Het is een kleine wereld en het netwerk van managers kan ver reiken. Zorg dus altijd voor een ongeschonden reputatie, ook al stap je op.

Heb jij ervaringen of tips, die je graag wil delen? Laat het ons weten!