Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Tien tips om discreet te solliciteren

Je hebt al een job maar ook goede redenen om te zoeken naar een nieuwe job. Hoe zorg je ervoor dat dit goed verloopt?

Bright Plus

3 min. leestijd

Er is niets mis met het feit dat je ‘discreet’ wil solliciteren. Je hebt al een job toch wil je kijken naar een andere functie binnen of buiten jouw organisatie. Tegelijkertijd wil je het vertrouwen van je huidige werkgever niet kwijtraken. Hoe zorg je ervoor dat deze zoektocht goed verloopt terwijl je al een baan hebt?

1. Win tijd

Er wordt vaak gezegd dat solliciteren een fulltime job is. Je bent aan het werk, dus de tijd om grondig en doordacht een nieuwe baan te zoeken, ontbreekt. Maak daarom tijd vrij door voorlopig nevenactiviteiten op een lager pitje te zetten en richt je enkel op topvacatures. Reserveer ook welbepaalde momenten zodat de weken niet voorbijvliegen zonder resultaat.

2. Solliciteer thuis

Beperk zo veel mogelijk het solliciteren op je werk. Ga niet op jobsites en print niets uit op kantoor. Dit beperkt het risico dat iemand iets opmerkt in je surfgeschiedenis of een verloren blad bij de printer vindt.

Gebruik nooit een e-mailadres van je werk. Zo krijg je zeker geen e-mail van een potentiële toekomstige werkgever aan op dit e-mailadres.

Ook bellen doe je het best tijdens je pauze of buiten kantooruren. Als je aan rekruteerders uitlegt dat je nog aan de slag bent en discreet wil solliciteren, zal hun flexibiliteit verhogen.

3. Spreek je mond niet voorbij

Praat niet te veel over je zoektocht naar een andere baan. Je weet nooit wie zijn mond voorbijpraat. Niet alleen collega s kunnen hun mond voorbijpraten, ook familieleden. Let dus goed op wie je in vertrouwen neemt, op je werk, maar ook bij vrienden en familie.

4. Wees geloofwaardig

Je zal soms op gesprek moeten gaan en dus vrij moeten nemen. Gebruik eenvoudige en acceptabele excuses – zoals een afspraak bij de tandarts of een auto-onderhoud, zodat je in ieder geval niet in de knoop raakt met een onwaarschijnlijke verklaring van je afwezigheid.

5. Onderhoud altijd je online profielen

Zorg ervoor dat je online profielen op sociale media, zoals bijvoorbeeld op LinkedIn, constant up-to-date zijn. Dit is voortdurend belangrijk voor jouw personal branding, maar toch is het extra belangrijk als je aan het solliciteren bent.

6. Zo plaats je je cv online

Je kan online op een anonieme manier je cv plaatsen. Een potentiële werkgever zal eerst toestemming moeten vragen om contact met jou te mogen nemen. Je kan ook jouw huidige werkgever uitsluiten in de instellingen van jouw cv.

7. Voorzichtig met referenties

Als je referenties gebruikt, geef dan geen contactgegevens van je huidige werk. Dit zou wel eens voor een vervelende situatie kunnen zorgen.

8. Vraag nadrukkelijk discretie

Het is heel normaal om vertrouwelijkheid te vragen bij je potentiële nieuwe werkgever. Een formule zoals ‘Ik vertrouw erop dat mijn sollicitatie met discretie wordt behandeld’ is erg duidelijk en zal gerespecteerd worden.

9. Wat als je toch betrapt wordt?

Mocht je toch betrapt worden, dan kun je beter open kaart spelen. Het is niet oneerlijk om ergens anders te solliciteren als je daar aan toe bent. Je zal daar begrip voor krijgen.

10. Vertrek in stijl

Soms is het lastig om nog goed te presteren, wanneer je mentaal al afstand hebt genomen van je huidige baan. Blijf toch altijd professioneel en loyaal. Vertrek op een gepaste manier, betrokken en in wederzijds overleg.

Het is een kleine wereld en het netwerk van managers kan ver reiken. Zorg dus altijd voor een ongeschonden reputatie, ook al stap je op.

Heb jij ervaringen of tips, die je graag wil delen? Laat het ons weten!

Als jij momenteel discreet op zoek bent naar een nieuwe job, kan je altijd eens een kijkje nemen tussen onze openstaande vacature. Wie weet staat jouw droomjob daar op jou te wachten!

Events en trainingen op de agenda