Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Waarom motivatie voor jou zo belangrijk is

Gemotiveerde medewerkers zijn productiever, zitten beter in hun vel, ervaren minder vaak stress en zijn gelukkiger in hun job. Toch is niet iedereen steeds even kwalitatief gemotiveerd. Uit recent marktonderzoek van HR-dienstverlener Bright Plus blijkt namelijk dat er nog te weinig geweten is over dit topic.

Jobat Go for Happy

2 min. leestijd

“Zowel binnen als buiten onze organisatie merken we hoe belangrijk motivatie is”, vertelt content marketeer Jolien Nulens. “Motivatie komt vandaag echter niet altijd positief in beeld. Denk maar aan fenomenen als quiet quitting, waarbij medewerkers net voldoende werk verrichten en hun motivatie zienderogen zakt.” Bij Bright Plus vroegen ze zich af: klopt dat beeld wel? Om een beter beeld te krijgen, voerden ze in samenwerking met onderzoeksbureau iVOX en motivatie-expert Hermina Van Coillie een onderzoek bij ongeveer 1.300 Belgen.

Wat is kwalitatieve motivatie?

De vragenlijst werd gebaseerd op de zelfdeterminatie-theorie, die high en low quality onderscheidt. Bij high quality-motivatie voer je taken uit omdat je ze leuk, interessant of zinvol vindt. Bij low quality-motivatie werk je vanuit externe dwang, zoals een promotie of een beloning, of omdat je jezelf dit oplegt, bijvoorbeeld uit schuld of schaamte. Zelfs je droomjob heeft minder leuke taken. Toch doe je ze, omdat je inziet dat ze zinvol en belangrijk zijn. Ook dat is high quality-motivatie en draagt bij tot jouw welzijn.

Hoe blijf je gemotiveerd?

“Iedereen heeft drie universele basisbehoeften die je makkelijk kan onthouden als ABC”, vertelt Jolien. “A staat voor autonomie, wat betekent dat je inspraak krijgt of achter de genomen beslissingen staat. Daarnaast is de B van belongingness of verbinding belangrijk. Je wilt authentieke connecties creëren. Kies daarom steeds voor een goede fit met het team en de bedrijfswaarden. Binnen Bright Plus vertaalt die verbinding zich bijvoorbeeld in talloze events, teambuildings of zelfs gezelschapsspelletjes tijdens de middagpauze. Tot slot is er de C van competentie: je wilt goed zijn in je job en kunnen groeien in een veilige werkomgeving. Zijn deze drie behoeften vervuld? Dan boost dit jouw high quality motivatie.”

Jolien geeft graag nog een laatste tip mee: “Zorg voor een job die je zinvol vindt. Of het nu gaat om schitterende salesresultaten boeken, complexe problemen oplossen of jouw team ondersteunen: zolang het maar betekenis heeft voor jou. Zo zet jij alvast de eerste stappen naar een mooie carrière en ben jij ook op lange termijn optimaal gemotiveerd.”

Mirtes motivatie

Mirte Poelmans, sinds drie maanden aan de slag als junior marketing officer bij Bright Plus, vertelt wat haar motiveert. “Ik wil me op mijn gemak voelen bij een bedrijf. Ik mocht het team tijdens het sollicitatieproces ontmoeten en kreeg meteen een goed gevoel. De bedrijfswaarden en -cultuur sloten aan bij die van mij: open communicatie, positiviteit en een persoonlijke aanpak. Daarnaast kwam het takenpakket overeen met mijn interesses en mijn doel om ervaring op te doen in marketing. De combinatie van de werksfeer, de collega’s en het afwisselende takenpakket zorgt ervoor dat ik gemotiveerd ben en graag naar mijn werk vertrek. Dat ik elke dag bijleer, geeft me nog meer voldoening.”

Over de auteur

Jobat Go for Happy

Voel jij je helemaal gelukkig op de werkvloer? Fijn! Maar hoe zorg je ervoor dat het zo blijft? Toch niet zo happy at work? Dan is het tijd om de handen uit de mouwen te steken. Of je nu een young graduate bent of al heel wat jaren op teller hebt, Go for happy Magazine helpt je op weg met inspirerende artikels over well-being, hybride werken, modern leiderschap, teamwork en (interne) mobiliteit. En dat allemaal met maar één doel: jouw werkgeluk vergroten.

Lees meer van deze auteur

Events en trainingen op de agenda

event

Printemps de l'Emploi Sint-Pieters-Woluwe

Sint-Pieters-Woluwe

app.event.read_more

event

Opendeurdag studenten | Bright Plus Vilvoorde 26 april
app.event.read_more