Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Wat krijgen we boven op ons loon?

Een salaris is niet enkel het bedrag dat je elke maand wordt uitgekeerd. Dit moet je aanvullen met allerlei voordelen die door je werkgever worden aangeboden. Sommige van deze voordelen zitten bij het overgrote deel van de bedrijven in het basispakket, andere komen slechts sporadisch voor.

Bright Plus

3 min. leestijd

Hieronder een overzicht van de meest courante extralegale voordelen : 

 • Woon-werkvergoeding
  Heel wat werkgevers betalen een tegemoetkoming aan hun personeel voor het maken van woon-werk kilometers. Dit wordt gezien als een verkapte vorm van loon en is dus niet belastingvrij. Daarom moet zo'n vergoeding op je loonfiche vermeld staan en moet je die op de belastingaangifte invullen.
  Als je met de fiets naar je werk gaat, heb je recht op een fietsvergoeding. Ook als je met je eigen auto naar je werk komt, kan het zijn dat je werkgever verplicht is om de werkelijk gemaakte kosten terug te betalen. Deze terugbetalingen zijn vrijgesteld van sociale zekerheidsbijdragen. 
 • Maaltijdcheques
  Eigenlijk is een maaltijdcheque een bijdrage van je werkgever in de kosten van je middageten. Deze waren oorspronkelijk bedoeld als financiële compensatie voor een middagmaal in bedrijven zonder bedrijfsrestaurant. Elke cheque heeft zijn eigen bedrag. Het maximale bedrag is 8 euro, maar per 8 euro moet je een eigen bijdrage betalen van 1.09 euro. Dit wordt op je nettoloon verrekend. Je kan ermee betalen in restaurants met de herkenbare sticker op hun raam, en je kan er voedingsmiddelen mee kopen in de supermarkt. Ze zijn drie maanden geldig. Je krijgt een maaltijdcheque per effectief gepresteerde werkdag. En deze zijn alleen voor jou dus worden ze gedrukt met jouw naam erop. Maaltijdcheques zijn vrijgesteld van sociale zekerheidsbijdragen en niet fiscaal aftrekbaar voor de werknemer. 
 • Bedrijfswagen
  Op een bedrijfswagen hoef je geen afbetalingen te doen. Je mag er ook buiten werktijd mee rijden en onderhoud, reparaties en verzekeringen zijn niet jouw zorg. Vaak krijg je er een tankkaart bij. Een auto van de zaak bespaart al met al dus een hele hoop kosten. Hou er rekening mee dat je wel belasting moet betalen op de auto voor privégebruik. 
 • Mobiele telefoon
  Werknemers met een bedrijfstelefoon zijn al lang geen uitzondering meer. De gsm-operators hebben er zelfs speciale pakketten voor op de markt gebracht. Een gsm heeft alles in zich om een ideaal extralegaal voordeel te zijn. Werknemers zijn er blij mee en werkgevers kunnen er in hun boekhouding gemakkelijk mee weg. In elk bedrijf speelt communicatie immers een sleutelrol en elke werknemer belt wel eens voor zijn job. 
 • Hospitalisatieverzekering
  Een ziektekostenverzekering of hospitalisatieverzekering betaalt de kosten terug van een opname in het ziekenhuis die niet vergoed worden door de wettelijke ziekteverzekering. Vaak kunnen werknemers gratis intekenen op de collectieve hospitalisatieverzekering van het bedrijf. Je hoeft daar ook geen belasting op te betalen. Je kunt je familieleden meestal ook gratis of tegen een lage meerkost intekenen. 
 • Groepsverzekering
  Dit is een verzekeringspolis die de werkgever afsluit voor(een deel van)zijn personeel. Via premiebetaling wordt een kapitaal opgebouwd dat de werknemer toebehoort. De meest voorkomende vorm is pensioensparen. Hiermee kan een werknemer zijn wettelijke pensioen aanvullen met een extra(legaal) spaarpotje. Dit aanvullende pensioen wordt uitbetaald op het moment dat hij met pensioen gaat of, bij overlijden, aan zijn nabestaanden. 

 • PC Privéplan
  Veel werkgevers ondersteunen hun personeel financieel bij de aankoop van een privé-computer d.m.v. het pc-privéplan. Dankzij dit plan mag een werkgever tot 60 procent van een computer met een maximumwaarde van €1660 belastingvrij terugbetalen aan zijn werknemers. De werkgever moet wel een pc-privéplan opzetten. Hierin moet staan welke pc, randapparatuur en printer, internetaansluiting en software in aanmerking komen voor een vergoeding. 
 • PC & Internetaansluiting
  Je werkgever kan je volledig gratis een pc en/of internetaansluiting geven, wat dan als voordeel in natura wordt gezien. De werkgever mag die volledig als bedrijfsonkost aftrekken en de werknemer wordt er niet op belast. Jijzelf moet dan op jaarbasis €180 voor de pc en €60 voor het internetabonnement betalen aan de fiscus en de sociale zekerheid. Voor een gratis internetverbinding komt dit dus neer op €5 per maand, wat verrekend wordt op je loonfiche. 
 • Verhoogd Kindergeld
  Veel werkgevers betalen eenzelfde bedrag aan kindergeld bovenop het bedrag van het kinderbijslagfonds. 
 • Thuisvergoeding / forfaitaire onkostenvergoeding
  Dit valt onder de forfaitaire onkostenvergoeding. Dit is bijvoorbeeld de inrichting van je bureau bij thuiswerk. Deze kosten worden ook terug betaald. 
 • Huwelijks- en geboortepremie
  Bij sommige gelegenheden keert de werknemer een klein bedrag uit als attentie. Dit gebeurt onder andere bij een huwelijk en een geboorte.
 • Kinderopvang
  Je werkgever kan voor kinderopvang zorgen na de schooluren, of zelf tijdens voor de kleinsten. Dit gebeurt meer en meer binnen de gebouwen van de onderneming, maar het kan ook om een financiële compensatie gaan voor een zelfgekozen kinderopvang.

Wil je weten of jouw loon in balans is? Vul de salaristool nu in

Events en trainingen op de agenda

event

Printemps de l'Emploi Sint-Pieters-Woluwe

Sint-Pieters-Woluwe

app.event.read_more

event

Opendeurdag studenten | Bright Plus Vilvoorde 26 april
app.event.read_more