Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Welke job past bij mij? Ontdek jouw droomjob in 6 stappen

Sommige mensen weten in de kleuterklas al wat ze willen worden als ze later groot zijn. Anderen hebben na jarenlang jobhoppen nog steeds hun roeping niet gevonden. Maar of je nu 21 of 51 het is nooit te laat om te ontdekken welke job jou op het lijf is geschreven.

Bright Plus

3 min. leestijd

Deze 6 stappen brengen je raad over het carrièrepad dat jij wil bewandelen.

Stap 1: Lijst je sterktes op

Weten wat je kan en wat je wil zijn twee heel verschillende zaken, maar het kan wel een invloed hebben op elkaar. Heb je geen idee welke richting je uit wil in je professionele leven? Dan helpt het om alvast een beter beeld te krijgen over je eigen sterktes en talenten.

Lijst de dingen die je goed kan en graag doet op. Beperk je niet tot jobgerelateerde vaardigheden. Jouw persoonlijke vaardigheden geven ook inzicht in de zoektocht naar jouw droomjob. Tast dus dieper en denk ook na over de positieve eigenschappen van jouw persoonlijkheid.

Vind je het moeilijk om je eigen sterktes te achterhalen? Dan kan je raad vragen aan goede vrienden of een collega waarmee je een vertrouwensband hebt.

Stap 2: Werp een blik op je verleden

Stap in een denkbeeldige teletijdmachine en blik even terug op je verleden. Denk even terug aan je kindertijd. De jobs waar je toen van droomde en die je in vriendenboekjes neerpende, zijn misschien niet zo rationeel, maar ze kunnen wel wat vertellen over hoe jij het professionele leven wil benaderen. Wilde je als kind vooral mensen helpen, zaken ondernemen, dingen maken? Dat denkproces kan duidelijkheid scheppen in welke impact jij als volwassene wil maken op de arbeidsmarkt. 

Ook een blik op je voormalige (school)carrière kan je meer duidelijkheid bieden. Op welke momenten was jij het gelukkigst in je vorige jobs? Wat vond je wel en niet prettig aan de sector, de organisatie, de collega’s, het werk, je werkomgeving… Je verleden analyseren is een belangrijke stap in je zoektocht naar je ideale job en de gelukkigste jij.

Stap 3: Leer de arbeidsmarkt beter kennen

Als je niet weet dat een bepaalde job bestaat, kan je er natuurlijk ook niet over dromen. Ga eens langs op een jobdag of neem een kijkje tussen de jobs van een aantal vacaturesites. Surf naar jobsites en bekijk verschillende vacatures. Mogelijks staat jouw ideale job hier wel tussen.

Merk je dat je interesse hebt in bepaalde sectoren? Praat dan met werknemers uit die gebieden. Ga op zoek naar LinkedIn-profielen, artikels of interviews van mensen die jouw potentiële droomjob uitoefenen. Op die manier krijg je een beeld over wat de job echt inhoudt.

Stap 4: Doe ervaring op

Een carrièreswitch is een grote en vaak beangstigende stap. In plaats van meteen de sprong in het diepe te wagen, kan je ook ervaringen opdoen met (online) workshops of cursussen in het avondonderwijs. Zo heb je de kennis en vaardigheden om aan de nieuwe job te beginnen.

Er valt zoveel te leren. Jezelf aan zo’n nieuwe uitdaging wagen kan zomaar eens een opportuniteit zijn om een verborgen passie te ontdekken. Toch geen droomscenario gevonden? Dan heb je in ieder geval een nieuwe hobby of vaardigheid die je misschien kan gebruiken in je huidige carrière.

Stap 5: Kijk verder dan het takenpakket

Een droomjob is meer dan een verzameling van taken die je leuk vindt. Ook bijvoorbeeld je werkomgeving, je collega’s, je leidinggevenden en je uurrooster hebben een impact op hoe gelukkig jij je voelt op de werkvloer.

Ga voor jezelf na aan welke zaken jij belang hecht en toets af welke potentiële jobs matchen met die verwachtingen. Denk: woon-werkverkeer, teamwork, telewerk, uurroosters, fulltime versus parttime, bedrijfscultuur…

Stap 6: Vraag raad aan een professional

Heb je alle voorgaande stappen al genomen, maar ben je nog geen stap dichter bij een antwoord? Dan kan je altijd aankloppen bij een professional zoals een job coach, loopbaanbegeleider of hr consultant. Zij beschikken over de kennis en tools die je kunnen helpen om je carrièrepad verder uit te stippelen.

Stel jij jezelf de vraag welke job bij jou past? Neem gerust contact op met een van onze kantoren. Wij gaan graag met jou op zoek naar jouw droomjob.

Events en trainingen op de agenda

event

Opendeurdag Bright Young Grads | Roeselare

Roeselare

app.event.read_more