Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Zes tips om je digital detox vol te houden

Op vakantie lukte het om de ‘bliepjes’ op je telefoon te weerstaan, maar nu je weer aan het werk bent, valt het je wat moeilijker.

Bright Plus

2 min. leestijd

Nochtans helpt een digitale detox je om meer gefocust te werken en echt te ontspannen na de werkuren. Kan je maar moeilijk afstand nemen van je smartphone? En verlies je geregeld kostbare tijd door doelloos te sharen en te liken? Met deze tips hou je die digitale detox ook na de vakantie vol.

1. Las vaste mailmomenten in

Je kent het vast: je werkt geconcentreerd aan een taak tot er een mailtje van een collega over een andere opdracht binnenrolt. Even snel antwoorden … en weg is je focus. Laat je planning niet bepalen door je mailbox. Schakel de meldingen van nieuwe mails op je pc en smartphone uit. En behandel je mails op vaste tijdstippen van je werkdag, bijvoorbeeld eenmaal ’s ochtends en eenmaal in de namiddag. Zo vermijd je dat je mailbox je werkschema in de war stuurt.

2. Zet afspraken én to do’s in je agenda

Gebruik je agenda niet enkel om afspraken met anderen bij te houden, maar zet er ook een duidelijke planning in met alle to do’s. Neem bijvoorbeeld de vaste mailmomenten op in je agenda. Planning is essentieel om afleiding te voorkomen. Reserveer tijdsblokken in je agenda per taak en blokkeer mogelijke stoorzenders, zoals sociale media, mails of gewoonweg alles online, wanneer je de taken afwerkt.

3. Schakel meldingen uit op je smartphone

Zet alarmpjes, pings, bliepjes en trilfuncties zo veel mogelijk uit. De verleiding is groot om, telkens wanneer je een geluidje hoort, even te checken welk nieuwtje er op je telefoon binnenloopt. En voor je het weet, is er een halfuur voorbij met Whatsappen en scrollen door Instagram Stories. Bescherm jezelf tegen die digitale afleiding. Wist je trouwens dat we volgens een recent Duits onderzoek gemiddeld 88 keer per dag naar onze smartphone kijken? Dat is veel … té veel, toch?

4. Kick langzaam af

Probeer niet meteen alle digitale verleidingen te weerstaan en wees dus niet te streng voor jezelf. Begin bijvoorbeeld met het bannen van je smartphone en pc tijdens je lunchpauze of tijdens vergaderingen. Of leg je telefoon buiten handbereik zodra je de kinderen afhaalt van school tot na het avondeten. Het is makkelijker om één gewoonte per keer aan te pakken, dan meteen ‘cold turkey’ te gaan.

5. Bepaal een tijdslimiet

Geef jezelf elke dag een bepaalde tijdsduur om op Facebook, Whatsapp, Twitter, Instagram, … actief te zijn en probeer je daaraan te houden. Je verspeelt heel wat tijd door gedachteloos te scrollen en van de ene naar de andere app te springen. Er bestaan apps die je kunnen helpen om je bewuster te worden van je schermtijd, bijvoorbeeld Quality Time (Android) en Moment (iOS). Zo zie je zwart op wit hoeveel tijd je online ‘verliest’ en ben je nóg gemotiveerder om er een grens aan te stellen.

6. Roep de hulp in van een app

Slaag je er zelf niet in om je aan de digitale detox te houden? Dan kan je de hulp inroepen van een app die bepaalde websites, sociale media, apps, … gedurende een ingestelde tijdsduur op jouw telefoon en/of computer blokkeert. Freedom is bijvoorbeeld zo’n hulpmiddel: het blokkeert de websites en applicaties die je afleiden. Je kan bovendien kiezen op welke toestellen je wat wanneer blokkeert.