Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Zo ben je als freelancer goed verzekerd

Vrijheid, creativiteit, flexibiliteit: werken als freelancer heeft veel voordelen. Je moet er echter ook enkele risico’s bij nemen. Om niet voor verrassingen te komen staan, is het belangrijk dat je de nodige verzekeringen afsluit. Welke verzekeringen zijn verplicht als zelfstandige, en welke aan te raden? Een overzicht.

Josefien De Bock

3 min. leestijd

Goed verzekerd tegen ziekte en arbeidsongeschiktheid

Gewaarborgd inkomen (niet verplicht)

Als je door een ongeval of (langdurige) ziekte niet meer kan werken, heb je geen inkomen. Tegen dit risico kan je je indekken met een verzekering gewaarborgd inkomen. Je ontvangt elke maand een uitkering bovenop het bedrag dat je via de sociale zekerheid krijgt. Zo kom je niet in financiële problemen.

Hou wel rekening met een wachttijd. Dit betekent dat je pas een uitkering krijgt na een bepaalde periode (doorgaans 30 dagen) na het vaststellen van de arbeidsongeschiktheid.

Ben je op zoek naar een nieuwe opdracht? Neem zeker een kijkje tussen onze vacatures.

Hospitalisatieverzekering (niet verplicht)

Moet je opgenomen worden in het ziekenhuis? Dan betaalt het ziekenfonds een deel van de ziekenhuisfactuur. Een hospitalisatieverzekering dekt de resterende medische kosten. Wie in loondienst werkt, krijgt vaak een hospitalisatieverzekering als extralegaal voordeel. Als freelancer doe je er goed aan om er zelf één af te sluiten. Je hóópt natuurlijk dat je niet in het ziekenhuis belandt, maar you never know…

Goed verzekerd tegen materiële en fysieke schade

Brandverzekering (niet verplicht)

Werk je in je eigen bedrijfspand? Dan is het aan te raden een brandverzekering af te sluiten tegen schade door brand, storm, sneeuw, water of glasbreuk. Ook als je voornamelijk thuiswerkt, is het verstandig om een brandverzekering af te sluiten. Dit is niet wettelijk verplicht, tenzij het opgenomen is in je huurcontract.

Autoverzekering (verplicht)

Net zoals een privéwagen moet ook een bedrijfswagen verzekerd zijn. Als je een ongeluk hebt, dekt de autoverzekering de schade berokkend aan derden of aan jezelf.

Verzekering tegen arbeidsongevallen (verplicht)

Heb je medewerkers in dienst? Dan ben je verplicht om een verzekering tegen arbeidsongevallen af te sluiten voor hen. Doe je dit niet en geraakt een van hen betrokken in een arbeidsongeval? Dan betaal je naast de medische kosten een boete.

Goed verzekerd tegen aansprakelijkheid

Verzekering burgerlijke aansprakelijkheid (niet verplicht)

Stel: je rijdt tijdens je werkuren tegen de wagen van een klant, met een deuk als gevolg. Of er breekt brand uit in jouw bedrijfsgebouw, waardoor een klant schade oploopt. Een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid helpt je om de materiële schade te vergoeden.

Verzekering beroepsaansprakelijkheid (verplicht voor sommige beroepen)

De verzekering beroepsaansprakelijkheid beschermt je tegen de financiële gevolgen van (onopzettelijke)fouten die je maakt. Denk aan een architect die aansprakelijk gesteld wordt door de opdrachtgever omdat een gebouw dat hij ontworpen heeft gebreken vertoont.

Er moet wel een oorzakelijk verband zijn tussen de fout en de schade die hiervan het gevolg is. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is verplicht voor bepaalde sectoren zoals advocaten, architecten, artsen, boekhouders, reisbureaus en vastgoedmakelaars. Voor mezelf als copywriter is het niet verplicht maar ik heb wel zo’n verzekering. Je weet nooit dat er een conflict ontstaat met een klant, dan ben ik liever goed ingedekt.

Rechtsbijstandverzekering (niet verplicht)

Stel dat het tot een serieus geschil of zelfs een rechtszaak komt met een klant, dan dekt een rechtsbijstandverzekering de juridische kosten die hieraan verbonden zijn.

Goed verzekerd voor later

Pensioenverzekering

Het is misschien nog ver van je bed, maar je begint je best nu al voor te bereiden op je pensioen. Via je sociale bijdragen bouw je een wettelijk pensioen op. Maar als je zorgeloos wil genieten van je ‘oude dag’, zorg je best voor een extraatje. Naast een individueel pensioenspaarplan bij een bank kan je als zelfstandige kiezen voor een Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen. Dit kan je eventueel aanvullen met een Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen of Individuele Pensioentoezegging.

Heb je vragen over verzekeringen als freelancer? Dan raad ik je aan om langs te gaan bij een bank of verzekeraar. Zij helpen je graag verder om de nodige verzekeringen af te sluiten. Zo kan je je goed beschermd en zorgeloos ‘smijten’ in je freelance carrière!

Op zoek naar meer tips voor freelancers? Neem een kijkje op onze website!

Over de auteur

Josefien De Bock

Josefien De Bock fladdert door het leven als freelance copywriter en content creator. Als Text Fairy tovert ze de mooiste teksten tevoorschijn voor klanten in diverse sectoren. Met veel ervaring, enthousiasme én een vleugje magie! Check it out op www.textfairy.be. Omdat ze maar niet genoeg kan krijgen van schrijven, blogt Josefien bovendien over alles wat haar fascineert en interesseert op www.josieslittlethings.be.

Lees meer van deze auteur

Events en trainingen op de agenda

event

Opendeurdag Bright Young Grads | Roeselare

Roeselare

app.event.read_more