Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Zo bereid je je voor op de start van je allereerste job

Ben je pas afgestudeerd? Dan is het tijd om afscheid te nemen van het studentenleven en je voor te bereiden op je allereerste job!

Josefien De Bock

4 min. leestijd

De eerste dag op een nieuwe job, zeker je eerste, is altijd een beetje overweldigend. Je ontmoet veel nieuwe mensen en je moet je weg vinden in het bedrijf. Met deze tips voor je eerste werkdag ben je klaar voor een succesvolle start!

Leg je kleren klaar

Kies de avond van tevoren al wat je zal aantrekken op je eerste werkdag. Trek je outfit ook effectief eens aan, zo zie je meteen of ‘het plaatje klopt’ en er geen vuile vlek op zit of zo. Denk ook aan je juwelen en schoenen. Zo hoef je er de ochtend zelf niet meer over te stressen. Enkele tips voor je outfit:

  • Ga na of er kledingregels zijn in het bedrijf. Soms krijg je bij je contractondertekening een document (company policy) waar dit in vermeld staat. Vaak is de dresscode echter ongeschreven. In dat geval kan je het eens vragen aan de HR-verantwoordelijke of iemand anders die in het bedrijf werkt. Je toont hiermee aan dat je van goede wil bent om je volledig te integreren.
  • Hou het subtiel en neutraal. Zorg dat je op je eerste werkdag niet met alle aandacht gaat lopen, alleen al door je outfit. Hou je felle kledij met glitters en korte rokjes en crop tops maar voor op andere momenten!
  • Je moet je goed voelen in wat je draagt. Een kokerrok is stijlvol maar als je je er niet prettig in voelt, draag dit dan ook niet op je eerste werkdag. Die brengt al genoeg spanningen met zich mee, dus je hebt écht geen zin om je de hele dag zorgen te maken of je rok nog wel goed zit en niet te veel rond je billen spant…
  • Verzorg jezelf. Kam je haar, knip je nagels, poets je tanden, blink je schoenen op. Gebruik zeker deodorant, een beetje parfum mag ook. Maar vermijd een overdosis aan geurtjes zodat je nieuwe collega’s niet bedwelmd worden wanneer jij passeert 

Wat moet er in je tas?

Met een goed gevulde handtas of rugzak voel je je zelf meer op je gemak én je toont ook aan je werkgever dat je goed voorbereid bent. Een positieve eerste indruk! Dit moet zeker in je tas op je eerste werkdag:

  • Een notitieboekje, want je mag ervan uitgaan dat je véél zal moeten noteren!
  • Één of twee lichte snacks voor ‘suikerdipjes’.
  • Een lekkere lunch. Het kan zijn dat je op je eerste dag uitgenodigd wordt voor een lunchmeeting met je baas of dat je met collega’s buitenshuis gaat lunchen. Sla dit zeker niet af! Je zelfgemaakte lunch kan je ’s avonds opeten thuis, dat bespaart je tijd na die vermoeiende eerste werkdag.
  • Een persoonlijk item om je bureau wat op te fleuren, bijvoorbeeld een fotokader, je eigen muismat of een klein plantje. Hou het subtiel, zodat je niet meteen met alle aandacht gaat lopen want dat is ook niet de bedoeling…

Stippel je route op voorhand uit

Kom op tijd! Hou rekening met eventuele files, dus voorzie wat marge. Beter te vroeg dan te laat! Ga je met de auto, check dan of je nog voldoende brandstof hebt zodat je niet meer moet tanken op de ochtend zelf. Als je met de fiets naar het werk rijdt, is het geen overbodige luxe om te kijken of je banden opgepompt zijn en je ketting gesmeerd is.

Check nog eens alle papieren

Misschien heb je een hele stapel documenten ontvangen op de dag dat je je contract ging tekenen. Ga daar nog eens door voor het begin van je eerste werkdag. Misschien staat er belangrijke informatie in, zoals zaken die je moet meebrengen of waar en bij wie je je moet aanmelden. Het kan ook geen kwaad om de website van het bedrijf nogmaals te bekijken. Zo ben je op de hoogte van het laatste nieuws en kan je meteen een gesprek starten wanneer je een nieuwe collega tegen het lijf loopt. Kwestie van ‘awkward silences’ te vermijden ?

Zorg voor wat ontspanning

Starten op je eerste job, het is normaal dat je daar wat zenuwachtig voor bent. Als je alles goed voorbereid hebt met de bovenstaande tips, mag je gerust nog wat tijd nemen voor jezelf. Lees een boek, neem een bad of ga uit eten met vrienden of je partner. Het heeft geen zin om te stressen, het zal allemaal wel los lopen! Kruip op tijd in bed. Doordat je ontspannen bent, zal je lekker slapen en zo ben je volledig klaar voor je eerste werkdag!

Geniet van je ontbijt

Zet je wekker en sta op tijd op zodat je je in alle rust kan klaarmaken. Neem de tijd om te genieten van een lekker en gezond ontbijt. Zo heb je voldoende energie voor ‘the big day’!

Zet je telefoon op stil

Laat je telefoon zoveel mogelijk in je tas zitten. Het is op je eerste werkdag niet de bedoeling dat je constant gestoord wordt door binnenkomende berichtjes en updates. En op elke andere werkdag eigenlijk ook niet. Als je luncht met je nieuwe collega’s zit dan zeker niet de hele tijd op je smartphone te tokkelen. Profiteer van de gelegenheid om kennis te maken, vragen te stellen en jezelf voor te stellen!

Hopelijk vind je dit nuttige tips. Alleszins veel succes gewenst als je binnenkort start op je allereerste job!

Over de auteur

Josefien De Bock

Josefien De Bock fladdert door het leven als freelance copywriter en content creator. Als Text Fairy tovert ze de mooiste teksten tevoorschijn voor klanten in diverse sectoren. Met veel ervaring, enthousiasme én een vleugje magie! Check it out op www.textfairy.be. Omdat ze maar niet genoeg kan krijgen van schrijven, blogt Josefien bovendien over alles wat haar fascineert en interesseert op www.josieslittlethings.be.

Lees meer van deze auteur