Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Zo schrijf jij een correcte ontslagbrief

Je besluit staat vast: het is tijd voor een nieuwe uitdaging. Om je ontslag officieel te maken, moet je nog een ontslagbrief indienen. Maar hoe schrijf je nu een goede ontslagbrief? Aan de hand van deze richtlijnen stel je die correct en professioneel op en dien je hem op de juiste manier in.

Bright Plus

1 min. leestijd

Een neutrale en professionele ontslagbrief

Om je ontslag in te dienen moet je enkele procedures volgen. Daar hoort het indienen van een officiële ontslagbrief bij. Die hoeft niet ellenlang te zijn. Hou je brief liever kort en blijf neutraal en professioneel. 

Op je brief moeten enkele verplichte zaken vermeld staan:

  • Je naam en adres
  • De datum waarop je de brief overhandigt of verstuurt
  • De naam en het adres van het bedrijf
  • De mededeling dat je ontslag neemt en dus de arbeidsovereenkomst wil verbreken
  • De precieze begin- en einddatum van je opzegtermijn
  • Je handtekening

Hoe jij je opzegtermijn moet berekenen, is afhankelijk van de datum waarop je ontslag neemt, je anciënniteit en de datum waarop je arbeidsovereenkomst aanvatte. Als je na 1 januari 2014 begon, volg je de nieuwe opzegtermijnen. Begon je arbeidsovereenkomst voor die datum, dan geldt voor jou een bijzondere overgangsregeling. Op het internet vind je meerdere tools die je hierbij kunnen helpen.

Licht je werkgever persoonlijk in

Voor jij je ontslagbrief officieel kan indienen, breng je je werkgever persoonlijk op de hoogte. Tijdens een ontslaggesprek geef je aan dat je hebt besloten om de arbeidsovereenkomst te beëindigen. Je bent niet verplicht om de reden van je ontslag mee te delen, maar dat mag natuurlijk wel. Dit is namelijk ook erg belangrijke info voor jouw werkgever. Tijdens dit gesprek kan je ook overleggen over je opzeggingstermijn.

Dien je ontslagbrief op een officiële manier in

Zelfs als jij je werkgever al persoonlijk inlichtte, is je ontslag pas officieel als jij je ontslagbrief op één van de drie officiële manieren hebt ingediend.

  • Je overhandigt de brief rechtstreeks aan je werkgever.
  • Je verstuurt je brief via aangetekend schrijven met de post.
  • Je bezorgt een deurwaardersexploot (maar deze optie wordt zelden gebruikt).

Je opzeggingstermijn gaat vervolgens in op de maandag die volgt op de week waarin jij je ontslagbrief officieel hebt ingediend.

Eindig met een positieve noot

Zelfs als je 100% achter je beslissing staat is het belangrijk dat je tot op de laatste dag van je arbeidsovereenkomst professioneel blijft. Rond je loopbaan bij je werkgever op een fijne manier af, bedank je teamleden voor de samenwerking en laat je contactgegevens achter. Je leidinggevenden en ex-collega’s blijven namelijk een deel van je professionele netwerk.

Klaar om je zoektocht naar een nieuwe job te starten? Bekijk ons joboverzicht.

Events en trainingen op de agenda

event

Opendeurdag studenten | Bright Plus Vilvoorde 19 april
app.event.read_more

event

Printemps de l'Emploi Sint-Pieters-Woluwe

Sint-Pieters-Woluwe

app.event.read_more