Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Zo vind je een werkgever die aansluit bij jouw waarden

Een fijne samenwerking op lange termijn valt of staat met een goede fit tussen jou en je job. Maar even belangrijk is de match die je hebt met de organisatie in haar geheel. Zo’n culturele fit zorgt ervoor dat je optimaal gemotiveerd blijft, dat je beter presteert en dat je je beter in je vel voelt op de werkvloer.

Bright Plus

2 min. leestijd

Weet wat je wilt

Om een organisatie te vinden die bij je past, moet je in de eerste plaats natuurlijk weten wat jij van je toekomstige werkgever verwacht. Denk op voorhand na over wat je precies zoekt: hoe groot mag de organisatie zijn? Welke sfeer moet er heersen? Welke waarden wil je graag vertegenwoordigen? Welke organisatiecultuur past bij jou? Door over deze vragen na te denken en voor jezelf te beantwoorden, schets je wat voor jou belangrijk is en kan je op zoek gaan naar een bedrijf dat hierbij aansluit.

Ga op zoek naar informatie

Voor je solliciteert, kan je al heel wat informatie terugvinden over een organisatie. Dat kan op de website, waar werkgevers vaak de waarden, missie en visie van de organisatie uitgebreid benoemen. Let daarnaast ook op de taal die op de website wordt gebruikt, op foto’s van de werkomgeving en de huidige medewerkers. Klinkt de website eerder formeel of informeel? Gebruikt de organisatie ‘je’ of ‘u’? Zie je op de foto’s vooral kantoorruimtes of open landschappen? En wat met de dresscode van je potentiële collega’s? Kortom: welk gevoel krijg je?

Ook op de sociale media van een organisatie kan je heel wat nuttige info terugvinden. Vaak krijg je via die kanalen een blik achter de schermen. Ken je iemand in de organisatie? Neem dan zeker ook contact op met hen en vraag hem of haar naar zijn of haar ervaringen.

Stel vragen tijdens je sollicitatiegesprek

Een sollicitatiegesprek is niet alleen het moment waarop jij jezelf aan de recruiter en de organisatie kan voorstellen, dat geldt ook andersom. Gebruik dit moment gerust om ook zelf vragen te stellen. Bereid op voorhand enkele vragen voor die polsen naar het DNA van de organisatie: wat zijn de bedrijfswaarden? Hoe komen die tot uiting op de werkvloer? Wat vinden zij belangrijk? Zijn ze bezig met maatschappelijk verantwoord ondernemen?

Maak ruimte voor een fysiek bezoek

Steeds vaker vinden sollicitatiegesprekken (deels) online plaats. Dat heeft heel wat voordelen, maar om een bedrijfssfeer echt te kunnen opsnuiven blijft het nuttig om tijdens het sollicitatiegesprek minstens één keer fysiek in de organisatie af te spreken. Vraag aan de recruiter of je eventueel ook enkele toekomstige collega’s of teamleden kan ontmoeten. Zo krijg je ook meteen een zicht op de fit met je toekomstige team.

Binnen Bright Plus organiseren we bijvoorbeeld een feel the job-moment, een soort proefdag, waarop kandidaten even kunnen proeven van de job en op voorhand al kennis kunnen maken met de collega’s. Dat helpt om op voorhand te bepalen of jij de klik voelt met het team en de organisatie.

Events en trainingen op de agenda

event

Opendeurdag Bright Young Grads | Roeselare

Roeselare

app.event.read_more