Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Zo voelt jouw sollicitatiegesprek niet meer aan als een blind date

Solliciteren, het lijkt soms opmerkelijk hard op daten. Je kent elkaar nog niet, maar wil de ander wel overtuigen van je kwaliteiten. Het gebeurt steeds vaker online en sommige veelgestelde vragen kan je niet ontwijken. Je verwachtingen zijn niet altijd even realistisch en je kan er behoorlijk zenuwachtig voor zijn.

Bright Plus

3 min. leestijd

Datingadvies kunnen we je bij Bright Plus niet geven, maar met deze tips voelt jouw volgende sollicitatiegesprek alvast niet meer aan als een zenuwslopende blind date.

Bereid je voor

Een goed, vlot en aangenaam sollicitatiegesprek begint met een goede voorbereiding. Leer het bedrijf waarbij je solliciteert al kennen door de website en de sociale media te raadplegen. Ga ook na of het bedrijf recent in het nieuws kwam en of ze bijvoorbeeld deelnamen aan wedstrijden zoals Great Place To Work. Zoek daarnaast ook de recruiter waarmee je een afspraak hebt op. Misschien ontdek je al gemeenschappelijke interesses of connecties en kan je via LinkedIn al met elkaar connecteren.

Denk na over wat je wil vertellen

Sommige vragen komen bijna bij elk sollicitatiegesprek aan bod. Het voordeel daarvan is dat je ze kan voorbereiden. Door na te denken over een eerlijk, maar weloverwogen antwoord, weet je tijdens het gesprek precies wat je wil vertellen en kan je een helder en bondig antwoord formuleren. Bereid daarnaast ook zelf enkele vragen voor. Door bijvoorbeeld te polsen naar de bedrijfscultuur of de manier waarop er feedback wordt gegeven toon je dat je oprecht interesse hebt om bij het bedrijf aan de slag te gaan.

Heb jij soms last van zenuwen of prestatiedruk? Vraag dan aan een vriend of vriendin of die met jou al eens wil oefenen. Zal je gesprek digitaal verlopen? Zorg dan ook dat je de tool die de recruiter voorstelt al hebt uitgetest, zodat je tijdens het gesprek de functies van het programma al kent.

Hou je verwachtingen realistisch

Geen enkele date is perfect, maar ook van een toekomstige job kan je niet alles verwachten. Hou je verwachtingen liever realistisch en focus op je voornaamste prioriteiten. Maak een wishlist van de dingen die je écht zoekt in een job, een team en een bedrijf en voorkom zo dat je teleurgesteld wordt.

Denk op lange termijn

Wat je vandaag doet, is belangrijk, maar vergeet ook niet hoe belangrijk je toekomst is. Denk op voorhand na over waar je binnen vijf of tien jaar wil staan. Zo kan je tijdens je sollicitatiegesprek nagaan wat je groeikansen zijn en of jij en je toekomstige werkgever een match zijn op de lange termijn.

Wees eerlijk en authentiek

Je wil niet met een leugen aan een relatie beginnen, maar ook tijdens het solliciteren duurt eerlijk het langst. Natuurlijk mag jij je beste beentje voorzetten, maar het is bijzonder belangrijk dat jij jezelf daarbij niet verloochent. Dat zou niet eerlijk zijn tegenover je toekomstige werkgever, maar nog minder tegenover jezelf. Volg je gevoel, blijf jezelf en antwoord authentiek. Alleen zo vermijd je dat je jezelf gaat tegenspreken en vind je een job die echt bij je past.

Wees positief

Je date wil niet weten hoe hard jij de pest hebt aan je ex. Net zomin wil jouw toekomstige werkgever jou negatief horen spreken over je vorige baas. Ben je niet (meer) tevreden in je vorige of huidige job? Focus dan op de positieve dingen die jij tijdens je loopbaan hebt geleerd en hoe je die ervaringen wil meenemen in de toekomst.

Doe niet te veel water bij de wijn

Je job vormt een belangrijk deel van je leven. Je mag dus gerust realistische eisen stellen. Net zoals er op de datingmarkt meer vissen in de zee zwemmen, zijn er ook enorm veel vacatures op de arbeidsmarkt. Settel niet te snel voor een job of organisatie waarmee je geen klik voelt. Er is vast een andere functie of een ander bedrijf dat echt een fit vormt met jou. Heb je graag ondersteuning bij die zoektocht? Neem een kijkje tussen onze jobs, solliciteer bij Bright Plus en laat ons jouw matchmaker zijn!

Events en trainingen op de agenda

event

Opendeurdag studenten | Bright Plus Vilvoorde 19 april
app.event.read_more

event

Printemps de l'Emploi Sint-Pieters-Woluwe

Sint-Pieters-Woluwe

app.event.read_more