Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

8 tips om productief te blijven tijdens de vakantie

Is wat gezonde werkdruk voor jou een voorwaarde om efficiënt te werken? Zo overleef je de kalmere vakantieperiode.

Bright Plus

3 min. leestijd

Werk je pas écht efficiënt als er wat gezonde werkdruk aan te pas komt? Dan kan het soms een opgave zijn om de rustige vakantieperiode te overleven. Zonder e-mails die dringend op een antwoord wachten of opdrachten die tegen hun deadline aanhinken, is het immers moeilijk om gefocust te blijven. Enkele tips om die kalmere vakantiemaanden toch op een nuttige én productieve manier in te vullen.

1. Kijk vooruit

Op dit moment mag het dan rustig zijn, na de zomer staan er wellicht wél weer enkele grote projecten op de planning. Wil je vermijden dat je in september overspoeld wordt door to do’s en dringende deadlines, bereid dan nu al een en ander voor. Een budget opstellen, offertes opvragen, een retroplanning maken, briefings opstellen voor leveranciers, bestellingen plaatsen, …. Het zijn taken die je vaak op voorhand kan doen. Wedden dat je jezelf achteraf héél erg dankbaar bent voor al dat voorbereidende werk?

2. Maak een to-dolijst met nuttige taken

Krijg je pas werk verzet onder een gezonde dosis druk? Leg jezelf dan taken op met een bepaalde timing. Maak een lijst met nuttige dingen die je tijdens de vakantieperiode zeker gedaan wil krijgen. Je mailbox op orde brengen, de papieren die blijven rondslingeren op je bureau wegwerken, of eindelijk de website updaten. Noteer ze in je werkagenda en hou je aan de planning die je voor jezelf opstelde.

3. Geef jezelf elke dag één hoofdopdracht

Kies elke dag één belangrijke taak uit en probeer die ook echt tot een goed einde te brengen. Zo geef je jezelf iets om op te focussen en kan je aan het einde van de dag met een goed gevoel weer naar huis.

4. Maak gebruik van een timer

Blijf je het maar uitstellen om een gedetailleerd budget op te maken of werk te maken van de website? Probeer de druk dan wat op te voeren door gebruik te maken van een timer. Dat lijkt misschien een tikje drastisch, maar – we spreken uit ervaring – het helpt écht om taken waar je voordien tegenop keek op een efficiënte manier aan te pakken.

5. Rek je werkdag niet nodeloos lang

Dat je tijdens de zomermaanden op tijd stopt, zal niemand je kwalijk nemen, zeker als je tijdens de drukkere periodes zelden op een halfuurtje extra kijkt. Het kan je bovendien helpen om gedurende de dag efficiënter te werken. Zo stap je ’s avonds met een voldaan gevoel naar buiten, en kan je er de dag nadien weer vol energie tegenaan.

6. Las geregeld een korte break in

Onze aandachtsspanne is beperkt, en toch zitten we vaak uren zonder onderbreking aan onze computer. Probeer daarom te werken in blokken van 45 tot 60 minuten. Ga daarna even een glas water halen, doe een korte ontspanningsoefening aan je bureau, of las een plaspauze in, om daarna met een fris hoofd weer aan de slag te gaan. Heb je een grotere taak tot een goed einde gebracht, beloon jezelf dan met een iets langere pauze. Dat geeft je meteen een goede motivatie om de rest van de tijd superefficiënt door te werken.

7. Blokkeer nieuwssites en andere websites die je afleiden

Is het zo rustig op kantoor dat je in de verleiding komt om voortdurend rond te surfen op nieuws- en andere sites? Wees dan streng voor jezelf, leg je smartphone buiten handbereik en hou je webbrowser gesloten. Lukt dat maar moeilijk, dan kan je eventueel gebruikmaken van programma’s zoals Cold Turkey (voor Windows) of SelfControl (voor Mac). Daarmee blokkeer je bepaalde sites voor een tijdsspanne die je zelf instelt.

8. Ga op tijd slapen

Blijven plakken op een terrasje of een barbecue, als het mooi weer is, is het extra verleidelijk. Geniet vooral van die mooie zomeravonden, maar zorg er ook voor dat je voldoende nachtrust krijgt. Hoe beter je uitgeslapen bent, hoe makkelijker je je namelijk kan concentreren. Zo vliegt de dag voorbij… en zit je voor je het weet weer lekker te genieten op een terras!

Events en trainingen op de agenda

event

Opendeurdag Bright Young Grads | Roeselare

Roeselare

app.event.read_more