Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Burn-on: een onderschat probleem van deze tijd

Je werkt ontzettend hard en bent heel moe. Maar je weet van geen stoppen en kan moeilijk ontspannen. Je hebt last van perfectionisme. Herkenbaar? Dan heb je misschien een burn-on. In haar boek omschrijft expert Mieke Lannoey het als ‘altijd op het randje van een burn-out zitten’. Wat is een burn-on, hoe herken je het en wat kan je eraan doen?

Josefien De Bock

3 min. leestijd

Wat is een burn-on en waarin verschilt het van een burn-out?

Een burn-on is net als een burn-out een werkgerelateerde aandoening die wordt gekenmerkt door aanhoudende stress op het werk en chronische uitputting. De lijn is soms moeilijk te trekken. Toch zijn er 3 belangrijke verschillen:

  1. Mensen met een burn-out zijn mentaal en/of fysiek volledig opgebrand. Ze hebben een afkeer van hun werk, zijn negatief en twijfelen aan zichzelf. Mensen met een burn-on hebben wél nog een grote professionele drive. Hun werk is het enige wat hen op de been houdt, hoe moe ze ook zijn. Ze blijven er ondanks de vermoeidheid in slagen om kwalitatief werk af te leveren.
  2. Bij een burn-out vindt er een explosie plaats: de persoon stort plots in. Bij een burn-on is er sprake van een implosie, waarbij de energie zich geleidelijk naar binnen keert. Dit leidt tot neerslachtigheid en een gevoel van zinloosheid. De persoon raakt vervreemd van zichzelf, maar de crash blijft uit.
  3. Bij een burn-out lukt het je niet meer om te gaan werken. Je hebt er geen energie meer voor en hebt veel tijd nodig om te herstellen. Mensen met een burn-on blijven functioneren alsof er niks aan de hand is, vaak op wilskracht. Het geeft hen een gevoel van trots. Ze zitten vast in de ‘doe-modus’ en slagen er niet meer in om te ontspannen.

5 signalen van een burn-on

  1. Je hebt een enorme prestatiedrang en zet je 100% in op je werk, ook al ben je fysiek en mentaal uitgeput. Je bent trots dat je kan blijven doorgaan.
  2. Je hebt het gevoel dat je leven alleen nog maar draait rond werk, taken en verplichtingen. Ontspannen lukt je niet meer: in je hoofd ben je altijd bezig met wat er allemaal nog moet gebeuren.
  3. Naar de buitenwereld toe ben je positief en geef je de indruk dat alles goed gaat. Maar eigenlijk voel je je neerslachtig en twijfel je aan jezelf.
  4. Je maakt nog weinig tijd voor familie, vrienden of hobby’s. Wanneer je tijd doorbrengt met anderen, ben je vaak ‘afwezig’. Dit heeft een impact op je persoonlijke relaties.
  5. Je herkent jezelf bijna niet meer. Je leeft niet meer volgens je waarden en hetgeen jij écht belangrijk vindt in het leven.

Een onderschat probleem van deze tijd

Veel mensen krijgen te maken met een burn-on, vaak zonder het zelf te beseffen. Soms gaat een burn-on na een tijdje over in een burn-out. Maar in veel gevallen komt het nooit tot een crash. Burn-on is een typisch probleem van deze tijd, waarin het allemaal snel moet gaat en er een enorme druk is om te presteren. Doordat het niet gepaard gaat met een instorting en de persoon niet uitvalt, wordt het vaak geminimaliseerd onder het mom van ‘we zijn toch allemaal wat moe en gestresseerd’.

Met een burn-on kan je wel blijven functioneren, maar de aanhoudende lichamelijke klachten (hoofdpijn, slaap- en geheugenstoornissen, overprikkeling of spierpijn) hebben een grote impact op je levenskwaliteit. Daarom is het belangrijk dat je je probleem erkent en er iets aan doet voor het te laat is.

Dit kan je zelf doen

Als je jezelf herkent in de alarmsignalen, kan je het volgende doen om te voorkomen dat het van kwaad naar erger gaat:

  • Zie je probleem onder ogen en geef toe dat het zo niet verder kan.
  • Herbekijk je prioriteiten en bepaal wat écht belangrijk is voor jou.
  • Temper je perfectionisme en leg de lat lager voor jezelf.
  • Breng meer tijd door met familie en vrienden. Plan tijd in voor hobby’s en voorzie rustmomenten in je agenda.
  • Focus op nu en probeer meer ‘in het moment’ te leven.
  • Zorg voor jezelf: eet gezond, beweeg voldoende en zorg voor een goede nachtrust.
  • Breng minder tijd door op social media zodat je minder geprikkeld wordt.

Voel je je enorm neerslachtig en heb je depressieve gevoelens? Als je zelf geen uitweg ziet, ga je best met een psycholoog of therapeut praten.

In het boek ‘Burn-on: de functionerende burn-out’ lezen, geschreven door Mieke Lannoey (uitgeverij AnkhHermes), kom je meer te weten over burn-on.

Ben je op zoek naar meer tips om jouw mentaal welzijn te boosten? Neem dan een kijkje op onze blog

Over de auteur

Josefien De Bock

Josefien De Bock fladdert door het leven als freelance copywriter en content creator. Als Text Fairy tovert ze de mooiste teksten tevoorschijn voor klanten in diverse sectoren. Met veel ervaring, enthousiasme én een vleugje magie! Check it out op www.textfairy.be. Omdat ze maar niet genoeg kan krijgen van schrijven, blogt Josefien bovendien over alles wat haar fascineert en interesseert op www.josieslittlethings.be.

Lees meer van deze auteur

Events en trainingen op de agenda

event

Opendeurdag studenten | Bright Plus Hasselt 8 mei
app.event.read_more

event

Opendeurdag studenten | Bright Plus Hasselt 15 mei
app.event.read_more