Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Caroline Huysentruyt werkt als freelance boekhouder

Na ruim acht jaar bij dezelfde werkgever voelde Caroline dat het tijd was voor een nieuwe uitdaging. Ze waagde de sprong en ging aan de slag als freelancer. Vandaag werkt ze 4,5 dagen per week op zelfstandige basis en biedt ze boekhoudkundige en administratieve ondersteuning aan haar klanten.

Bright Plus

3 min. leestijd

‘Na acht jaar in hetzelfde bedrijf met hetzelfde team en hetzelfde takenpakket was het voor mij tijd om mijn vleugels uit te slaan. Op freelancebasis werken sprak me om verschillende redenen aan, maar toch twijfelde ik. Een aantal zaken trokken me uiteindelijk over de streep: de vrijheid om zelf te kiezen welke opdrachten ik aanneem, de mogelijkheid om zelf te bepalen wanneer ik werk en de kans om veel nieuwe contacten te leggen. Bovendien stelde een bevriende freelancer me gerust: er zou meer dan voldoende werk op me wachten. Het resultaat? Ik sprong, en daar heb ik nog geen seconde spijt van gehad.’

Werk in overvloed

‘”Zal ik genoeg werk vinden?” Het was een vraag die me als beginnende freelancer wel bezighield. Al snel ontdekte ik dat mijn kennis gelijk had en dat het werk quasi voor het rapen lag. De echte uitdaging als freelancer? Dat was eerder om niet té veel jobs aan te nemen en voldoende oog te blijven hebben voor mijn work-lifebalance.

Via Bright Plus Outsourcing Solutions vond ik mijn eerste projecten. Daarna verliep de zoektocht naar werk bijna vanzelf. Klanten boekten me opnieuw of stelden me voor aan andere werkgevers. Had ik toch een gaatje in mijn agenda? Dan kon ik meteen weer terecht bij Bright Plus. Zij hielpen me niet alleen snel aan een nieuwe opdracht, maar zochten ook naar een project op maat, dat aansloot bij mijn expertise, mijn interesses, mijn vrije uren en mijn locatie. Daarom ben ik nu degene die andere beginnende freelancers gerust probeer te stellen en aanraad om er gewoon voor te gaan.’

Een belangrijke tip die ik elke jonge freelancer wil meegeven: laat je overeenkomst altijd op papier zetten, zelfs als je project maar enkele dagen duurt.

Een match op alle vlakken

‘Dat er werk in overvloed is, maakt de keuze voor een opdracht er niet altijd gemakkelijker op. Doorheen de jaren leerde ik gelukkig inschatten in welke mate een job bij me past. Dat baseer ik niet alleen op de inhoud van het project en het takenpakket, maar ook op de fit met het team en de organisatie. Voel ik die match niet? Dan zeg ik nee. Als de fit er niet is, loopt het vroeg of laat mis.

Een job leren inschatten vraagt ervaring en mensenkennis. Soms strookt de omschrijving van een project niet helemaal met wat er uiteindelijk van je verwacht wordt. Dat leerde ik op termijn aanvoelen, maar als beginnende freelancer kan het een grote steun zijn dat je ook voor die zaken bij een partner terechtkan. Zo kan ik bij Bright Plus altijd terecht met vragen en feedback over een project. Er worden ook duidelijke en transparante afspraken gemaakt en je werkt altijd met een contract. Dat is een belangrijke tip die ik elke jonge freelancer wil meegeven: laat je overeenkomst altijd op papier zetten, zelfs als je project maar enkele dagen duurt.’

Een bron aan kennis en vaardigheden

‘Voor mij is de afwisseling die ik als freelancer heb één van de grote pluspunten. Tijdens elk project kom je in contact met nieuwe mensen, een nieuwe manier van werken en nieuwe tools en programma’s. In het begin vraagt dat een groot aanpassingsvermogen, maar het zorgt er ook voor dat je heel wat vaardigheden en competenties kan ontwikkelen on the job. Zo leerde ik als freelancer met heel veel verschillende boekhoudprogramma’s werken, ontwikkelde ik een goede mensenkennis en sterke people skills en ontdekte ik dat je als “de nieuwe” een grote impact kan hebben op de teamspirit en de werking op de vloer. Er zijn maar weinig zaken die me nog meer voldoening geven dan aan het einde van een project het gevoel te hebben dat ik echt wat heb veranderd voor de vaste medewerkers op de vloer.’

Events en trainingen op de agenda

event

Opendeurdag Bright Young Grads | Roeselare

Roeselare

app.event.read_more