event
De groepsverzekering, een interessant extralegaal voordeel
Wat is een groepsverzekering, waarom is dit voordeel zo interessant en wat zijn de opties als je van werk verandert? Wij leggen je uit hoe het zit met je groepsverzekering bij ontslag, maar ook de belastingen hierop.
De groepsverzekering is minder bekend dan extralegale voordelen zoals een bedrijfswagen of maaltijdcheques. Maar daarom niet minder interessant. De groepsverzekering biedt je als werknemer tal van voordelen. Zo kan het dienen als aanvullend pensioenkapitaal.
Maar waar moet je op letten als je werkgever je een groepsverzekering aanbiedt? En wat zijn je opties als je van werk verandert? Op deze en andere vragen geven wij hier een antwoord.
Wat is een groepsverzekering?
Een groepsverzekering is eigenlijk een vorm van uitgesteld loon. Het bedrag waar je recht op hebt, krijg je pas op het moment dat je met pensioen gaat. Het is een soort aanvullend pensioen, bovenop je wettelijk pensioen.
Dat is meteen ook de reden waarom het voordeel van een groepsverzekering wat minder bekend is. Toch voel je de impact van een groepsverzekering soms wél rechtstreeks in je portemonnee. Betaal je zelf een deel van de premies, dan mag je dat bedrag bijvoorbeeld meteen van je belastingen aftrekken. Door jouw persoonlijke bijdragen wordt het zo dan ook een fiscaal voordeel, doordat het fiscaal aftrekbaar is.
Veel groepsverzekeringen bieden bovendien extra garanties, die je kan opvragen bij de HR-afdeling op je werk. Hier zijn enkele extra voordelen die aangesloten werknemers kunnen krijgen.
- Een overlijdensdekking, waarbij je kinderen, partner, ouders of andere familieleden een bedrag krijgen uitgekeerd als je zou overlijden. Die overlijdensdekking kan bovendien ingezet worden als vervanging van een schuldsaldoverzekering wanneer je een hypothecair krediet afsluit bij de bank. Dat bespaart je al snel enkele duizenden euro’s.
- Een verzekering tegen arbeidsongeschiktheid die een aanvulling vormt op de uitkeringen van het ziekenfonds wanneer je voor langere tijd niet kan werken wegens ziekte of invaliditeit.
Groepsverzekering met budgetsysteem
Een groepsverzekering wordt altijd afgesloten voor een groep van werknemers, bepaald volgens objectieve criteria. Er bestaat dus niet zoiets als een ‘individuele’ groepsverzekering.
Toch zie je naast de klassieke groepsverzekeringen, waarbij de werkgever bepaalt wat de verzekering inhoudt, steeds vaker flexibele formules opduiken. Die laten je toe om in te spelen op wat voor jou op dat moment belangrijk is. Plan je een gezinsuitbreiding, dan is een hospitalisatieverzekering en een overlijdensdekking wellicht interessant. Terwijl je als vijftigplusser misschien je pensioenspaarpot wil aanvullen.
Hoe werkt het?
Je werkgever stort periodiek een premie voor jou in de groepsverzekering voor jou en je collega’s. Die premie is een vast bedrag voor alle werknemers of een vast percentage van je loon. Soms betaalt je werkgever de premie volledig zelf, soms betaal je zelf een stukje van het bedrag – meestal niet meer dan een derde van de premie.
Wat je zelf betaalt, kan je bovendien meteen fiscaal inbrengen. De premie belandt vervolgens in jouw persoonlijke spaarpot, die intresten opbrengt tot je met pensioen gaat. Op dat moment worden het gespaarde bedrag plus de intresten op je rekening gestort.
Wat als je van werk verandert?
Maar hoe zit het dan juist met de groepsverzekering bij een ontslag?
Verander je van werk, dan heb je de volgende opties:
- Biedt je nieuwe werkgever ook een groepsverzekering aan, dan kan je het gespaarde kapitaal laten overzetten naar je nieuwe verzekeraar. Dat kost je niets, je hoeft enkel een formulier ‘reserveoverdracht’ aan te vragen bij de nieuwe verzekeringsmaatschappij.
- Je hebt bij je nieuwe werkgever geen groepsverzekering:
- Je kan het gespaarde kapitaal gewoon laten staan bij je vorige werkgever tot je met pensioen bent, zonder nieuwe premies te storten.
- Bij sommige groepsverzekeringen vervalt de overlijdensdekking wanneer je het kapitaal laat staan zonder nieuwe premies te storten. In dat geval kan je het laten onderbrengen in een onthaalstructuur. Dat belegt het gespaarde bedrag in een verzekeringscontract, dat een uitkering voorziet bij overlijden voor 65 jaar of wanneer je met pensioen gaat.
- Je kan de premies zelf blijven storten tot en met je pensioen. Een goede optie als je wat geld hebt om opzij te zetten of als je bijvoorbeeld start als zelfstandige.
- Bouwde je intussen verschillende spaartegoeden op bij je vorige werkgevers, dan kan je die laten centraliseren bij één gemeenschappelijke pensioenkas. Dat geeft je een beter zicht op je spaartegoeden, maar je kan ze niet meer overdragen naar een nieuwe groepsverzekering. Het kapitaal blijft er staan tot en met je pensioen.
Wil je weten hoeveel pensioen je kan verwachten?
Heb jij geen idee hoeveel pensioen je kan verwachten? Dan kan je via My Pension al jouw pensioengerelateerde zaken terug vinden. Dit gaat van je wettelijke pensioenleeftijd, een exacte pensioendatum en je aanvullend pensioen.
Wil jij ook graag weten wat de gangbare lonen en extralegale voordelen zijn voor gelijkaardige profielen binnen jouw sector? Bereken het makkelijk via onze salaristool.
Boeiend artikel?
Deel het met je vrienden
Interessante artikels over dit thema
Events en trainingen op de agenda
event
JobVillage Kortrijk
Kortrijk
event
Jobat Jobbeurs Brussel
Brussel
event
JobVillage Hasselt
Hasselt
event
Pop-up Aalter
Aalter