Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Deconnecteren op vakantie? Zo krijg je waar je recht op hebt: écht verlof!

Lang leve de technologie. Behalve dan wanneer je vakantie hebt en het je niet lukt om je werk los te laten omdat de e-mails blijven binnenlopen. Nochtans heb je als werknemer bij wet recht op deconnectie. Met deze tips helpen wij je om dat recht op te nemen en - ondanks je smartphone, laptop, tablet en smartwatch - echt te ontkoppelen op verlof.

Bright Plus

3 min. leestijd

Het recht op deconnectie

Een werkvloer zonder digitale tools? Dat kan bijna niemand zich nog inbeelden. Maar die technologische snufjes die je taken tijdens de werkuren verlichten, gaan na de uren ook mee naar huis. Dat ze ook daar bijna altijd aan staan kan een grote bron van stress worden.

Om de strijd tegen overmatige werkdruk aan te gaan, werd op 3 oktober 2022 een nieuwe arbeidsdeal goedgekeurd. Eén aspect van die wetgeving is dat jij als werknemer voortaan bij wet recht hebt op deconnectie. Dit betekent dat je het recht hebt om je buiten de werkuren niet te connecteren door middel van professionele digitale hulpmiddelen (gsm, smartphone, pc, e-mail…).

Dat recht hebben is één zaak, maar om het werk tijdens je vrije uren of tijdens je vakantie ook echt los te laten, helpt het om ook zelf bewust om te gaan met die ontkoppeling. Met deze tips lukt dat jou tijdens je volgende vakantie een stuk gemakkelijker.

Neem voldoende vakantie

Een verlengd weekendje hier, een snipperdag daar. Het is vaak een zaligheid, maar als je er even écht tussenuit wil zijn, hebben de meeste mensen nood aan meer dan een paar gespreide dagen.

Natuurlijk moet jij je eigen keuzes maken, maar vaak hebben werknemers zo’n drietal weken nodig om hun werk helemaal los te kunnen laten en er even volledig tussenuit te kunnen zijn. Gun jezelf de tijd die jij nodig hebt om te ontkoppelen en jezelf volledig op te laden.

Zorg voor een vlotte overdracht

Jezelf ontspannen tijdens je vakantie lukt veel beter als je weet dat je collega’s de zaken onder controle hebben. Daarom is het belangrijk om voor je vakantie een goede overdracht van de lopende zaken te voorzien.

Plan ruim voor je vakantie een overdrachtmeeting in met je collega’s. Zorg dat je back-up vanaf dan up-to-date blijft en alle nodige communicatie ontvangt. Zo maak je het jezelf een stuk gemakkelijker om je werk met een gerust hart los te laten en echt te genieten van je welverdiende rust.

Bovendien zit je zo ook na je terugkomst niet meteen met een overladen to do-lijst en hoef je je daar op de laatste dagen van je vakantie ook niet druk om te maken. Plan ook geen belangrijke afspraken of zware vergaderingen vlak na je vakantie. Geef jezelf de ruimte om op een haalbaar tempo weer te wennen aan het werkritme.

Gun je collega’s wat je zelf wil hebben

Grote fan van je collega’s, maar wil je ze tijdens je vakantie liever niet horen, tenminste als het over het werk gaat? Geef dan het goede voorbeeld en stoor zelf ook je collega’s niet tijdens hun vrije uren of vakantieperiodes.

Door als team respect te hebben voor elkaars rustmomenten, gun je ook jezelf die welverdiende rust. Zo maken jullie van dat bewustzijn een deel van de bedrijfscultuur. Zorgdragen voor elkaar hoort een basisprincipe te zijn.

Doe de digitale detox

Sociale media en internet maken een steeds belangrijker deel uit van onze werkmiddelen. Maar ook buiten de werkuren spelen digitale tools een steeds grotere rol in het dagelijkse leven. Daarom is het belangrijk om je bewust te zijn van het belang van regelmatig digitaal detoxen.

Dat kan al met een paar simpele aanpassingen: geen smart devices tijdens bepaalde uren, geen notificaties tijdens je vakantie, tijdelijk je mail-app van het werk verwijderen, een gebruikslimiet instellen voor je sociale media-apps…

Ontdek ons carrière-advies voor nog meer tips om van je digitale detox een succes te maken!